Zero 8 Pro review: een veilige e-step met veel vermogen

De Zero 8 Pro is het zesde model in de Zero-collectie. Op papier is dit een van de meest geavanceerde e-steps die op dit moment verkrijgbaar is. Maar hoe presteert de Z8 Pro in de praktijk? Mag de step met recht het ‘Pro’ label dragen? We namen ‘m mee naar de Amsterdamse straten voor een uitvoerige test.

De Zero 8 Pro in deze review is door Zerosteps.nl ter beschikking gesteld.

Lang verhaal kort

De Zero 8 Pro heeft zo’n beetje alles wat je in een high-end elektrische step zoekt. En bovenal: je voelt je als bestuurder veilig op deze step. Het dubbele remsysteem, handbediende knipperlichten en sublieme vering zorgen voor een optimaal rijcomfort. 

De snelle acceleratie en topsnelheid van 53 km/h maken de step geschikt voor de sportieve rijder. Bovendien mag je met het ruige, matgroene, uiterlijk gezien worden op deze tweewieler. Met een prijskaartje van nog geen €900 is dit een gedegen concurrent van de scooter.

De 5 belangrijkste plus- en minpunten

PluspuntenMinpunten
+Trekt snel op en heeft een maximale snelheid van 53 km/h-De step weegt 20 kg en zal niet voor iedereen makkelijk op te tillen zijn
+Beschikt over makkelijk bedienbare knipperlichten-Met een lengte van 105 cm niet praktisch om dagelijks mee te nemen in het openbaar vervoer
+Verstelbaar stuur tot een hoogte van 116 cm
+Een hooggeplaatst en breed deck van 55 cm
+De losstaande voorvork en aanwezige voor- en achtervering vangen hobbels goed af

Unboxing

Zero-8-pro-unboxing

De Z8 Pro landt in een flink pakket op je deurmat. Het geheel weegt een kleine 25 kg. Open je de doos, dan vind je hier (naast de step) de volgende items:

 • 1X Oplader
 • 1X Toolkit
 • 1X Handleiding

Zoals je verwacht bij een high-end elektrische step, is alles netjes verpakt. De step wordt in één geheel geleverd: er is dus geen sleutelwerk nodig voor je de weg op kunt. Daarnaast was opvallend genoeg de batterij volledig opgeladen bij de levering. We waren meteen klaar voor de eerste rit.

Acceleratie en topsnelheid

Als je op zoek bent naar snelheid, dan stelt de Z8 Pro je niet teleur. Met een maximale snelheid van 53 km/h is dit een van de snelste e-steps van dit moment. In de praktijk zal je hoogstwaarschijnlijk meer plezier hebben van de goede acceleratie, dan een topsnelheid van 53 km/h. De maximaal toegestane snelheid voor een e-step ligt in België en Nederland namelijk op 25 km/h.

Aan de rechterkant van het stuur vind je het display. Hier bevindt zich ook de gashendel. Anders dan de meeste e-steps, geef je bij de Z8 Pro gas met een gashendel voor de wijsvinger.

Door op de + of – knop te drukken, schakel je tussen drie versnellingen. Deze knoppen zijn in het bereik van de duim, zodat je tijdens het rijden kunt schakelen. Met iedere versnelling bereik je een andere topsnelheid*:

 • Eerste versnelling: tot 27 km/h
 • Tweede versnelling: tot 38 km/h
 • Derde versnelling: tot 53 km/h

*De maximale snelheid kan beïnvloed worden door meerdere factoren, zoals het gewicht van de bestuurder. Bij onze tests is de Zero 8 Pro belast met 70 kg.

De versnelling bepaalt naast de topsnelheid ook de acceleratie. Zo behaalden wij in de eerste versnelling een snelheid van 25 km/h in 5,79 seconden. In de derde versnelling kostte dit slechts 3.96 seconden en trok de Z8 Pro in 5,80 seconden naar 40 km/h.

Via het display zijn meerdere instellingen (ook wel de ‘P-instellingen’ genoemd) aan te passen. Zo kun je hier bijvoorbeeld kiezen voor het wel of niet gebruiken van een kickstart. Bij onze tests hebben wij geen gebruik gemaakt van de kickstart. Dat houdt in dat je vanuit stilstand kunt optrekken. Maakt dit het rijden nog sportiever? Ja. Kan dit gevaarlijk zijn? Dat ook. 

Voor beginnende bestuurders is het aan te raden wél gebruik te maken van de kickstart. Het zal je namelijk verbazen met hoeveel kracht je vanuit stilstand kunt wegschieten, wanneer je per ongeluk de gashendel indrukt.

Tip: bestel je de Z8 Pro bij Zerosteps.nl, dan heb je de mogelijkheid om deze volledig rijklaar af te laten leveren.

De vering en het rijcomfort

De voor- en achterkant van de step zijn voorzien van stevige vering. Het voorwiel is verbonden met de stuurpen met behulp van de losstaande voorvork. Het voordeel van deze constructie merk je vooral tijdens het rijden over grof terrein of hobbels. Oneffenheden in het wegdek worden goed opgevangen zonder dat je handen van het stuur af trillen. 

 • Zero-8-Pro-vering-1

Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je de Zero 8 Pro prima meenemen voor een off road ritje. De achtervering bevindt zich voor de achterband, onder een verhoogd paneel om een van de voeten op te plaatsen. Dit kleine paneel oogt als een ‘spoiler’, maar dient als voetpedaal om extra balans te zoeken tijdens het rijden.

Het deck

Voor de tweede keer in deze review moeten we de Zero 8 Pro een compliment geven over het gelikte uiterlijk. De matgroene kleur geeft de step een unieke, krachtige, look. Deze kleur zien we ook weer terug in het deck.

Het deck biedt ruimte om met gemak beide voeten op te plaatsen. Met een lengte van 54,5 cm en breedte van 20 cm zullen de meeste bestuurders de voeten zowel naast- als achter elkaar kunnen zetten.

In het midden van het deck zijn twee anti-slip strips bevestigd. Deze moeten extra grip bieden bij natte weersomstandigheden. De strips zijn overigens geen nieuwe feature, maar kennen we van eerdere Zero modellen.

Zero 8 Pro

Volledig rijklaar afgeleverd ✓
890,00

De banden

 • Zero-8-voorband-vering

De Z8 Pro heeft twee verschillende 8,5” banden. Flinke banden welteverstaan: beide banden zijn een goede 6 centimeter breed. De voorband is luchtgevuld en beschikt over een ventiel waarmee je deze met een simpele fietspomp van lucht kunt voorzien.

De achterband is daarentegen massief en kan niet opgepompt worden. Dit heeft een voordeel en een nadeel:

 • Voordeel: de achterband kan nooit lek gaan
 • Nadeel: luchtbanden bieden over het algemeen net wat meer rijcomfort dan massieve banden

Sommige merken trekken één lijn in het gebruik van lucht- of massieve banden. Zero niet. Zo heeft de Zero 10X luchtgevulde banden, beschikt de Zero 8X over twee massieve banden en is de Zero 8 Pro een mix van beide.

Of Zero per step bekijkt wat het beste aansluit, of simpelweg aan het testen is welk type banden het beste in de smaak valt bij hun klanten, is ons nog niet helemaal duidelijk.

Het remsysteem

Een pittige topsnelheid vraagt om een goed remsysteem. De Z8 Pro heeft een vernieuwd remsysteem ten opzichte van zijn voorgangers. 

Het voor- en achterwiel kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar afgeremd worden met behulp van twee handbediende trommelremmen. Hoe goed werken deze remmen? We onderworpen de Zero 8 Pro aan twee remtests. 

De remwegen zijn geklokt op een geasfalteerd wegdek en met behulp van enkel de achterrem. De werkelijke remweg zal korter uitvallen met gebruik van beide remmen:

 • Van 25 km/h naar stilstand in 1.74 seconden
 • Van 37 km/h naar stilstand in 2.59 seconden

Remmen bij een hoge snelheid voelt veilig aan met deze step. Dit is grotendeels te danken aan de stevige constructie en het hoge stuur. Moet je onverwachts remmen en schiet je hierdoor iets naar voren, dan biedt het 116 cm hoge stuur weerstand. 

Een e-step kan voor de beginnende bestuurder aanvoelen als een fragiel vervoermiddel. Een goed remsysteem draagt dan ook zeker bij aan het veiligheidsgevoel. De Z8 Pro slaagt hierin.

Wil je de veiligheid van de Zero 8 Pro zelf ervaren? Plan een gratis proefrit in via Zerosteps.nl

De actieradius

De Z8 Pro heeft een 48V / 15,6Ah accu in het deck zitten. Hiermee leg je een maximale afstand af van 50 kilometer, onder ideale omstandigheden. De actieradius is namelijk altijd afhankelijk van meerdere factoren.

Zero staat bekend om e-steps met een flink vermogen en groot bereik. Hoe verhoud de Z8 Pro zich ten opzichte van andere modellen uit de Zero 8 reeks als het aankomt op actieradius? Dit zijn de verschillen:

ModelActieradiusPrijs
Zero 8X90 kilometer€1.790
Zero 8 Pro50 kilometer€949,-
Zero 830 kilometer€590,-

De Z8 Pro valt in de middenklasse als het aankomt op de actieradius en de prijs. Rekenen we dit door naar de actieradius- / prijsverhouding, dan is de Zero 8 Pro het goedkoopste model uit deze reeks met een prijs van €17,80 per kilometer aan bereik.

Opladen

Zero-8-Pro-laadpunt

De Z8 Pro is niet de step met de kortste laadtijd. Dit is natuurlijk geen verrassing als we kijken naar de actieradius van 50 kilometer. Een lege accu laad je binnen 7 uur weer volledig op.

Je sluit de oplader aan op een van de twee laadpunten vooraan het deck. Beide laadpunten zijn afgeschermd met een rubberen sluiting. Dit moet vuilaanslag voorkomen tijdens het rijden. 

Is een laadtijd van 7 uur je net wat te lang? Dan biedt het tweede laadpunt je de mogelijkheid om een extra oplader aan te sluiten. Dit halveert de laadtijd. Een extra oplader kost je zo’n €75.

De draagbaarheid en het gewicht

Bij de review van de Zero 9 hadden we enige moeite om de step gemakkelijk in te klappen. Hier is bij de Zero 8 Pro duidelijk verbetering in aangebracht. Je klapt de step in vijf stappen in:

 • Zero-8-Pro-inklappen-1
 1. Klap het scharnier bovenaan de stuurpen open
 2. Schuif het stuur naar beneden en klap het scharnier weer dicht
 3. Duw de hendel onderaan de stuurpen naar voren
 4. Klap het stuur naar achteren totdat deze zich vergrendelt
 5. Til de step met je mee aan de stuurbuis

Zero heeft het simpele vouwsysteem dit keer écht simpel gemaakt. Eenmaal ingeklapt kun je de step bijvoorbeeld meenemen in de bus, trein of kofferbak. De Z8 Pro is echter niet de lichtste e-step. Met een gewicht van 20 kg zal de step niet voor iedereen makkelijk op te tillen zijn.

Ingeklapt heeft de step afmetingen van 105 x 60 x 39 (LxBxH). Uitgeklapt is dit 105 x 60 x 116 (LxBxH). Een groot voordeel is het verstelbare stuur. Hiermee kun je het stuur afstellen op een variabele hoogte tussen 89 en 116 cm. 

Het stuur en dashboard

De Z8 Pro heeft een 60 cm breed stuur. Aan weerszijden van het stuur zijn handvaten bevestigd die goed in de hand liggen en grip bieden tijdens het rijden.

Het display is aan de rechterzijde bevestigd. Hier zijn dezelfde details op te zien als bij de vorige Zero steps. Op het display wordt de huidige snelheid weergegeven, de kilometerstand, het batterijpercentage en de huidige versnelling. Ook verschijnt hier een lichtsymbool zodra de verlichting wordt geactiveerd.

Zero-8-pro-display

De handleiding wordt (ietwat onhandig) alleen in het Frans geleverd. Is je Frans een beetje roestig? Zo bedien je de Z8 Pro:

 • ‘o ‘Knop: hiermee schakel je de step in of uit
 • ‘+’ Knop: druk één keer om een versnelling omhoog te schakelen, of houd ingedrukt om de verlichting in te schakelen
 • ‘-’ Knop: druk één keer om een versnelling terug te schakelen, of houd samen met de ‘+’ knop een seconde ingedrukt om bij de P-instellingen te komen

P-instellingen

Via de P-instellingen kun je de step naar eigen wens instellen. Denk hierbij aan het in- of uitschakelen van de kickstart. Na enig speurwerk (de instellingen worden niet beschreven in de handleiding) zijn dit de belangrijkste functies die je kunt aanpassen:

P-instellingFunctieNotities
P8Vermogen1%= laag
100%= maximaal
P9Kickstart0= geen kickstart
1= kickstart
P11Elektronische rem0= uit
5= maximaal
P12Kilometerteller0= laag
5= maximaal

NFC beveiligingssleutel

Nieuw op de Zero 8 Pro is de ontgrendeling met behulp van een NFC-tag. Wanneer je de step inschakelt, is deze vergrendelt. Door de NFC-tag tegen het digitale slot te houden, haal je de step van de vergrendeling af. Zonder ontgrendeling kun je niet met de Z8 Pro rijden. Bij bestelling worden er standaard drie tags meegeleverd.

 • Zero-8-Pro-NFC-beveiliging

Een leuke feature? Zeker. Het zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar met je step wegrijdt als deze onbeheerd buiten staat. Beschermt het tegen diefstal? Dat niet. Wil je de step buiten parkeren, zorg dan alsnog voor een goed slot.

De verlichting

 • Zero-8-pro-verlichting

Er mag gezegd worden dat je met deze step goed zichtbaar bent in het donker. De Z8 Pro is uitgerust met meerdere lichtpunten. Het deck beschikt aan de voor- en achterzijde over twee lichten. Daarnaast bevat de stuurpen over de gehele lengte heldere LED-verlichting.

Een goede toevoeging voor de zichtbaarheid in het donker, aangezien de laaggeplaatste lichten niet voor elke medeweggebruiker goed zichtbaar zijn. Ook is er een rode reflector geplaatst op het achterspatbord en bevat de voorvork twee oranje reflectoren.

Knipperlichten

Waar de Zero 8 Pro zich écht mee onderscheidt, is de aanwezigheid van knipperlichten. Heb je eerder op een elektrische step gereden, dan weet je dat het lastig is om tijdens het rijden een hand uit te steken.

 • Zero-8-knipperlicht-voor-licht

Dat signaal heeft Zero begrepen bij de ontwikkeling van dit model. Beide handvatten beschikken over een knop waarmee de knipperlichten te bedienen zijn. Na het drukken op een van de knoppen, schakelt het knipperlicht na 12 seconden automatisch uit. De lichten zijn bovendien opvallend fel, waarmee deze daadwerkelijk zichtbaar zijn.

Technische specificaties

Zero 8 ProSpecs
Maximale snelheid45 km/h
Maximale actieradius50 km
Laadtijd7 uur
Gewicht20 kg
Maximaal draaggewicht100 kg
Wielmaat8,5”
Type bandenLuchtband voor, massieve band achter
Aanwezigheid voor- en achterlichtJa
Type verlichting
Led
Afmetingen uitgeklapt99 x 18 x 98 cm
Afmetingen ingeklapt99 x 18 x 36 cm
Motorvermogen500W
RemsysteemTrommelrem voor en achter

Het eindoordeel

De hamvraag: zou je de Zero 8 Pro moeten aanschaffen of niet? Indien je op zoek bent naar een stevige e-step met een hoop vermogen, waar je dagelijks lange afstanden mee kunt afleggen, dan ga je veel plezier hebben van de Z8 Pro. Houd er wel rekening mee dat de step 20 kg weegt wanneer je deze dagelijks mee wilt tillen in het openbaar vervoer.

Zero 8 Pro

Volledig rijklaar afgeleverd ✓
890,00

Logo