Xiaomi 1S review: de beste Xiaomi-step voor nog geen €400

Aangezien de Xiaomi 1S al ruim een jaar op de markt is, werd het hoog tijd om ook dit model aan een goede test te onderwerpen. De in 2020 uitgebrachte Xiaomi step is een van de opvolgers van de (inmiddels uit productie genomen) Xiaomi M365.

De eenvoud, het gebruiksgemak en de scherpe prijs hebben de 1S in een jaar tijd een veelgekozen e-step gemaakt onder volwassenen.

Maar wat mag je verwachten van een Xiaomi step met een prijs van gemiddeld €350? Is goedkoop ook duurkoop, of is dit dé e-step die op je verlanglijstje moet staan? We nemen je mee in onze uitgebreide review.

Lang verhaal kort

De Xiaomi Mi Electric Scooter 1S werd op 22 april 2020 gepresenteerd. De step is ontworpen voor volwassenen en kan door het inklapmechanisme en gewicht van slechts 12,5 goed gebruikt worden in combinatie met de auto of het openbaar vervoer.

Het frame is niet voorzien van vering, maar de luchtbanden zorgen wel voor lichte demping van oneffenheden in het wegdek.

De 250W motor geeft de step een maximale snelheid van 25 km/h. Onder ideale omstandigheden heb je een bereik van 30 kilometer op een volle accu. De voor- en achterzijde van de step zijn voorzien van verlichting, waarbij het achterlicht ook als remlicht dient. 

Via de Mi Home app verbind je de 1S met je smartphone om statistieken in te zien en updates door te voeren. Met een prijskaartje van gemiddeld €350 is de Xiaomi 1S een van de goedkoopste e-steps op de markt. 

De belangrijkste plus- en minpunten van de Xiaomi 1S

PluspuntenMinpunten
+ Bereik van 30 kilometer op een volle accuEen lege accu heeft 5,5 uur nodig om volledig op te laden
+ Voorzien van twee stevige 8,5” luchtbanden Het achterspatbord is niet stevig genoeg om een voet op te laten rusten
+ Makkelijk op te tillen met een totaalgewicht van 12,5 kg
+ Scherp geprijsd met een prijskaartje van gemiddeld €350
+ Binnen 3 seconden ingeklapt om mee te nemen in het openbaar vervoer

Unboxing

Bij levering van de Xiaomi 1S krijg je, naast de step zelf, de volgende items meegeleverd:

 • 1x oplader
 • 5x schroeven
 • 1x handleiding
 • 1x reserveband
 • 1x verlengstuk voor ventiel
 • 1x ​​T-handschroevendraaier

De eerste keer de weg op

Voordat je de eerste rit kunt maken, dien je het stuur vast te zetten. Je zet deze vast met de meegeleverde T-handschroevendraaier en schroeven. Binnen een minuut zitten de twee schroeven aan de voor- en achterkant van het stuur vast en is de step bijna klaar om gebruikt te worden.

Schakel je de step voor de eerste keer in, dan hoor je deze piepen en zie je lichtjes knipperen op het display. Door verbinding te maken met de step via de Mi Home app kun je de 1S registreren en activeren. Je krijgt hier ook een instructievideo te zien over hoe je het voertuig veilig kunt gebruiken. Na het doorlopen van deze stappen ben je klaar om de weg op te gaan.

Let op: bij levering is de accu doorgaans meer dan 50% volgeladen. Toch is het voor het behoud van de capaciteit van de accu aan te raden om de batterij voor het eerste gebruik volledig op te laden.

De banden en het rijcomfort

 • Xiaomi-1S-voorband

De 1S beschikt over twee 8.5” wielen met 4mm profiel. Waar andere merken nog wel eens switchen tussen luchtbanden en massieve banden, houdt Xiaomi al jaren vast aan luchtgevulde banden. 

Bekijk ook: de elektrische step bandengids

Hoewel je met luchtbanden het risico loopt op een lekke band, heeft dit type band zonder twijfel onze voorkeur. Je kunt prima over grind rijden zonder dat elk steentje voor trillingen in het stuur zorgt. Desondanks adviseren we niet om de Xiaomi 1S als heuse off-road step te gebruiken.

De banden beschikken over een klein fietsventiel. Hier kun je een normale fietspomp of een elektrisch pompje op aansluiten. Bij levering van de step ontvang je ook een verlengstukje wat je op het ventiel kunt zetten om het oppompen makkelijker te maken.

Omdat ook de bandenspanning invloed heeft op het rijcomfort, de maximale snelheid en actieradius is het raadzaam om deze altijd op peil te houden. De ideale bandenspanning van de Xiaomi 1S ligt tussen de 3-3.5 bar (43-50 PSI).

Acceleratie en topsnelheid

De Xiaomi 1S werkt met een welbekende kick-start. Dit wil zeggen dat je je met één voet afzet waarna je gas kunt geven. Dit startsysteem zorgt ervoor dat je niet onbedoeld vanuit stilstand kunt wegschieten.

De step heeft een maximale constructiesnelheid van 25 km/h. In het midden van het display zit een knop waarmee je kunt schakelen tussen drie standen:

 • Voetgangersmodus: tot maximaal 6 km/h
 • Drive modus: tot maximaal 20 km/h
 • Sport modus: tot maximaal 25 km/h

In de Sport modus bereikten we tijdens onze test na 6 seconden de maximale snelheid. Houd er rekening mee dat het gebruik van de step in de Sport modus de batterij substantieel sneller leegmaakt dan het rijden in de Drive modus.

Het remsysteem

De remmen op de Xiaomi 1S bestaan uit E-ABS-remmen aan de voorkant en schijfremmen aan de achterkant. E-ABS staat voor ‘Elektronisch Anti Blokkeer Systeem, wat voorkomt dat het voorwiel blokkeert tijdens het remmen. Wel zo veilig.

Je bedient de remmen met de handrem aan de linkerzijde van het stuur. We moeten zeggen dat het remsysteem prima functioneert voor een step van nog geen €350. Tijdens onze remtest klokten we een remweg van 1,39 seconden bij een snelheid van 20 km/h.

De actieradius

Als er één ding is wat we door de jaren heen over e-steps hebben geleerd, dan is het wel dat de actieradius in het boekje regelmatig afwijkt van het daadwerkelijke bereik.

Onder de ideale omstandigheden heeft de Xiaomi 1S volgens de producent een actieradius van 30 kilometer. Of je deze kilometers daadwerkelijk haalt hangt (voornamelijk, maar niet alleen) af van:

 • De bandenspanning
 • De snelheid waarmee je rijdt
 • Het gewicht waarmee de step belast wordt

Zo konden wij in de ‘Sport modus’ (tot 25 km/h) zo’n 22 kilometer afleggen, waar dit in de ‘Drive modus’ een kleine 30 kilometer was. Wil je dus het maximale aantal kilometers op een volle accu afleggen, gebruik dan voornamelijk de tweede versnelling.

Dan rijst nog de vraag: hoe presteert de Xiaomi 1S ten opzichte van andere Xiaomi-modellen als het aankomt op de actieradius? Dit zijn de verschillen:

ModelActieradiusGemiddelde prijs
Xiaomi Pro 245 kilometer€523
Xiaomi 1S30 kilometer€339
Xiaomi Scooter 330 kilometer€482
Xiaomi Essential20 kilometer€331

Maken we een rekensom van de prijs-actieradius verhouding, dan is de 1S de goedkoopste Xiaomi-step per kilometer. Hiermee maakt dit model zich een zeer interessante keuze wanneer je voor Xiaomi kiest.

Opladen

De Xiaomi 1S beschikt over een 280 Wh NE1003-H Lithium ion batterij. Een lege accu laad je binnen 5,5 uur volledig op. Xiaomi garandeert 500 laadbeurten met meer dan 70% vermogensbehoud. 

De laadpoort bevindt zich aan de linkervoorzijde van het deck. De aansluiting is afgedekt met een rood, magnetisch, rubbertje wat vuil in het contact moet voorkomen.

Op de oplader zit een lampje wat aangeeft wanneer de step volledig is opgeladen. Voor het onderhoud van de batterij is het raadzaam om de accu niet iedere keer helemaal leeg te rijden, maar op te laden wanneer deze nog 20-30% vol is.

Lees ook: 5 Tips voor het onderhoud van een E-step accu

De draagbaarheid en het gewicht

Xiaomi-1S-ingeklapt

De Xiaomi 1S een van de lichtste e-steps voor volwassenen die momenteel verkrijgbaar is. Dit maakt de step uitermate geschikt voor gebruik in combinatie met het openbaar vervoer. Ingeklapt heeft de 1S afmetingen van 108 x 43 x 49 cm. Hiermee is het ook mogelijk om de step in de achterbak van een auto te vervoeren.

Om de step in te klappen voer je de volgende twee handelingen uit: 

 1. Trek de hendel onderaan de stuurbuis naar boven en klap deze naar achteren
 2. Klap het stuur naar achteren totdat deze zich vastklikt op het achterwiel

Na een paar keer oefenen klap je de step binnen een paar seconden in. Naar onze mening gaat het inklappen van de 1S soepeler dan we ervoeren tijdens de review van de Xiaomi Scooter 3. Eenmaal ingeklapt kun je de step met je meetillen aan de stuurbuis.

Het stuur en dashboard

Xiaomi-1S-stuur-dashboard

Het stuur en dashboard zijn rechttoe rechtaan en laten weinig aan de verbeelding over. Het  (niet verstelbare) stuur is 43 centimeter breed en 114 centimeter hoog. Met de linkerduim kun je de bel bedienen en met de rechterduim geef je gas.

Tip: de rechterzijde van het stuur laat precies genoeg ruimte over voor een smartphonehouder. Ideaal als je zo nu en dan de navigatie op je telefoon wilt gebruiken:

Xiaomi-1S-telefoonhouder

Bekijk hier de best beoordeelde telefoonhouder op bol.com

In het midden van het display bevindt zich de functieknop. De volgende functies zijn hiermee te bedienen:

BedieningFunctie
1x drukkenSchakel de step in
1x drukken wanneer de step ingeschakeld isVerlichting aan / uit
2x drukken wanneer de step ingeschakeld isWisselen van versnelling
3 seconden ingedrukt houdenSchakel de step uit

De verlichting

 • Xiaomi-1s-verlichting-voorlicht

Je bent in het donker goed zichtbaar voor medeweggebruikers door de felle LED-verlichting aan de voor- en achterzijde. Het achterlicht werkt daarnaast ook als remlicht. Druk je de handrem in, dan gaat het achterlicht knipperen. Beide wielen zijn daarnaast voorzien van reflectoren voor een stukje extra zichtbaarheid.

Het deck

Sinds het succes van de Xiaomi M365 is Xiaomi nauwelijks afgeweken van het klassieke, zwart-grijze, design. Zo ook bij de Xiaomi 1S. Het deck is bedekt met een contrasterende lichtgrijze coating met antislip profiel

Met een lengte van 56 cm en breedte van 14 cm is er genoeg ruimte om beide voeten kwijt te kunnen. Het deck is aan de achterzijde verbonden met het achterspatbord. Dit spatbord is tevens het bevestigingspunt waar het stuur zich tegenaan vouwt, wanneer je de step inklapt.

Goed om te weten: het achterspatbord is zeker niet bedoeld om je voet op te zetten en dient ook niet als voetrem. Doe je dit wel, dan is er een grote kans dat deze na een paar keer afbreekt. 

Mi Home app

Met de Mi Home app kun je de Xiaomi 1S via bluetooth verbinden met je smartphone. In de app kun je gegevens inzien zoals het batterijniveau, de kilometerstand en de actieradius bij het huidige batterijpercentage. 

Ook krijg je via de app onderhoudsmeldingen te zien en kun je hier firmware updates downloaden. Daarnaast kun je de step in de app vergrendelen. Hiermee blokkeer je de motor. Hoewel dit een leuke functionaliteit is, heb je nog steeds een slot nodig om je step goed te beveiligen tegen diefstal.

De Mi Home app is hier te downloaden voor Android en IOS:

    Google-play-logo Apple-store-logo

Technische specificaties Xiaomi 1S

SpecsXiaomi 1S
Maximale snelheid25 km/h
Actieradius30 km
Aantal snelheidsmodi3
Gewicht12,5 kg
Draaggewicht100 kg
Laadtijd5,5 uur
Wielmaat8,5″
Type bandenLuchtbanden
Vermogen250W (500W max. output)
Batterij280 Wh
Afmetingen uitgevouwen108 x 43 x 114 cm
Afmetingen ingevouwen108 x 43 x 49 cm
Maximale helling14%
RemsysteemHandrem (E-ABS-remmen voor, schijfremmen achter)
StandaardJa
VerlichtingJa
RemlichtJa
ReflectorenJa
WaterdichtheidIP54

Het eindoordeel

De Xiaomi 1S mag zich een van de lichtste én goedkoopste e-steps van dit moment noemen. We kunnen dan ook niet anders concluderen dan dat dit model voor de meeste volwassenen een zeer geschikte keuze is. Het lichte gewicht, de eenvoudige bediening en bovenal de betaalbaarheid maken deze step een van de beste opties binnen het middensegment. 

Logo