Zó zet je een elektrische step op slot

Hoera! Je hebt je nieuwe elektrische step binnen. Nu wil je natuurlijk dat deze ook van jou blijft. Je besluit dieven dus weinig kans te geven om jouw e-step te ontvreemden door het aanschaffen van een goed slot.

Wij vertellen je welke elektrische step sloten de kans op diefstal flink verkleinen.

Laatst bijgewerkt op: 11-01-2023

Hoe kun je een elektrische step het beste op slot zetten?

Om te beginnen: de meeste elektrische steps hebben geen ‘intern’ slot. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om je elektrische tweewieler met een extern slot goed te beschermen. Dit betekent dus wel dat je een los slot mee zal moeten nemen.

Hierbij kun je kiezen voor een slot wat specifiek voor e-steps ontwikkeld is, of voor een slot waarmee je bijvoorbeeld een fiets vergrendeld.

Dit zijn de 4 handigste sloten voor je e-step

Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken, hebben we wat voorwerk verricht. We zetten vier sloten op een rijtje, welke geschikt zijn om je e-step veilig op slot te zetten.

1. Ninebot slot
ninebot slot voor elektrische step

Dit cijferslot van Segway Ninebot is speciaal ontwikkeld voor de elektrische step. De kabel bestaat uit stevig gevlochten staal wat goed bescherming biedt tegen diefstal.

Met een lengte van 120 centimeter heeft het slot genoeg reikwijdte om je elektrische step aan een stevig object vast te zetten.

Het slot is eenvoudig in te stellen met een 5-cijferige code. Je bevestigt het slot met de meegeleverde beugel onder het stuur. Hierdoor hoef je het slot niet los met je mee te dragen. 

De kabel rolt gemakkelijk op en belemmert met een gewicht van 340 gram je stuurbewegingen niet.

De staalkabel is voorzien van een PVC-coating, wat eventuele krassen aan het stuur voorkomt. Dit slot is zowel voor Segway Ninebot steps als overige e-steps te gebruiken.

2. Het inventieve remschijfslot

slot voor een elektrische step

Het remschijfslot is voorzien van een stalen kabel, wat het dieven lastig maakt om je e-step zomaar mee te nemen. Vaak is dit type slot voorzien van een houder welke je aan het stuur kunt bevestigen.

Zo hoef je geen tas mee te nemen om dit slot mee te brengen en blijft het slot altijd bevestigd aan je step.

De stalen kabel is flexibel en uittrekbaar. Hiermee is het relatief gemakkelijk om je elektrische step veilig aan een vast voorwerp te verankeren.

3. Het klassieke kettingslot

kettingslot voor elektrische step

Geen lichtgewicht, maar wel erg betrouwbaar: het kettingslot. De schakels zijn dermate dik (circa één centimeter) waardoor je deze niet gemakkelijk forceert.

Vaak zijn dit soort sloten voorzien van een nylon hoes, zodat je jouw splinternieuwe e-step niet beschadigt bij het gebruik van dit kettingslot.

Mocht je voor dit type slot kiezen: na verloop van tijd kan het sleutelgat wat stroef worden. Voorzie het slot zo nu en dan van olie om het sleutelgat soepel te houden.

4. Het stevige beugelslot

beugelslot voor elektrische step

Je zet je e-step relatief makkelijk op slot met een beugelslot. Je bevestigt deze onderaan het stuur, net boven de voorband, en klikt deze vervolgens vast aan een (fiets)rek.

Een beugelslot is gemaakt van gehard staal. Zelfs een doorgewinterde dief knipt daar niet makkelijk doorheen.

Let er wel op dat je een beugelslot koopt met een afgeschermd sleutelgat. Dat voorkomt dat er vocht, vuil of modder in het slot komt, waardoor het stroef zou kunnen worden.

Op slot zetten via de app

Goed om te weten: er zijn ook e-steps die wél voorzien zijn van een intern slot. Deze steps vergrendel je met behulp van een app waarmee je de step in een alarmstand zet. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij de Xiaomi Pro 2.

Het alarm is voornamelijk bedoeld om dieven af te schrikken, in plaats van dat het je e-step daadwerkelijk vergrendeld. Bij sommige steps zorgt dit digitale slot er wel voor dat de wielen geblokkeerd worden als iemand wilt wegrijden.

Daarnaast geven sommige apps een pushmelding wanneer er iemand aan jouw step zit terwijl deze vergrendeld is. Deze manier van vergrendelen is echter meer een aanvullende beveiliging dan dat het je step volledig tegen diefstal beschermd.

Tot slot

Ben je blij met e-step en wil je hier graag lang plezier van hebben? Koop dan een stevig slot, bij voorkeur voorzien van een keurmerk. Breng je je e-step het liefste overal met je mee? Dan kan het wel eens handig zijn om deze op te vouwen.

Bekijk ons lijstje met opvouwbare e-steps die je gemakkelijk meebrengt in het openbaar vervoer!

ZO KIES JE DE JUISTE E-STEP
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste e-step? Bekijk onze pagina met de beste e-steps van dit moment, of maak gebruik van de handige Elektrische-steps.com Keuzetool.
Logo