Deelstep

In 2019 heeft de deelstep een flinke opmars gemaakt. Alleen al in Amerika werden er in 2018 bijna 40 miljoen ritjes gemaakt met elektrische deelsteps.

Maar hoe zit dit deelconcept in elkaar? En wat kost het om een ritje te maken op een deelstep? Je leest het hier!

Spring naar:

Wat zijn deelsteps?

De naam laat weinig aan de verbeelding over. Deelsteps zijn elektrische steps die niet in particulier bezit zijn, maar in deelgebruik rondrijden.

Het gebruik van elektrische deelsteps steekt hetzelfde in elkaar als het deelgebruik van auto’s en fietsen. 

Hoe maak je gebruik van een deelstep?

Je kunt gebruikmaken van deelsteps door deze te lokaliseren en te ontgrendelen met een mobiele app. Dit gaat als volgt in z’n werk: 

  1. Download de mobiele app van de deelstepaanbieder in jouw (vakantie)stad;
  2. Koppel je creditcard aan je account óf koop een rittenkaart via de app om je ritjes af te rekenen;
  3. In de app kun je zien waar de dichtstbijzijnde deelstep staat en hoeveel procent batterij deze nog heeft;
  4. Navigeer via de app naar de deelstep en ontgrendel deze vervolgens door de QR-code op de step met de app te scannen;
  5. Controleer voor het beëindigen van de rit of er aangegeven zones zijn waar je de step kunt stallen*;
  6. Zet de step terug in de daarvoor bestemde zone. Is deze er niet, zorg dan dat de step niet in de weg staat voor overig verkeer of voetgangers;
  7. Voor het afsluiten van de rit tik je in de app op “End ride”. Hierna krijg je een overzicht te zien van je afgelegde route en de kosten van je rit.

*In sommige steden zorgen deelsteps voor overlast. Zorg er daarom voor dat de step altijd in de daarvoor bestemde zone wordt teruggezet. Doe je dit niet, dan betaal je hier bij sommige aanbieders soms extra voor.

Wat kost een ritje op een elektrische deelstep?

Net als met deelfietsen vraag je je waarschijnlijk af, hoe lang loont het om hier gebruik van te maken tot je er beter zelf een kunt kopen? Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende kosten:

StadStarttariefTarief per minuut
Berlijn€1€0.15
Brussel€1€0.19
Lyon€1€0.15
Milaan€1€0.15
München€1€0.23
Parijs€1€0.15

Laten we de Xiaomi M365 met een gemiddelde prijs van €349 als voorbeeld nemen. Voor dit geld kun je ongeveer 107 losse ritjes van een kwartier maken, voor je toch echt beter zelf een elektrische step kunt kopen.

Toch liever een elektrische step die helemaal van jou is?

Bekijk & vergelijk elektrische steps

Elektrische deelsteps in België en Nederland

In België zijn deelsteps al in een aantal steden te vinden. Er wordt hier ook al flink gebruik van gemaakt. Alleen al in Brussel zijn er in 2019 meer dan 100.000 ritjes afgelegd per deelstep.

Woon je in België en wil je hier ook gebruik van maken? Download de app van de desbetreffende aanbieder en bekijk het aanbod bij jou in de buurt.

Fans van de e-step in Nederland moeten nog even geduld hebben. Hoewel steden als Breda en Rotterdam aangegeven hebben geïnteresseerd te zijn in de deelstep, is het nog wachten op landelijke regelgeving wat het gebruik van e-steps legaal maakt.

Wie zijn de aanbieders van elektrische deelsteps?

lime logo

Iedere stad waar deelsteps beschikbaar zijn heeft afspraken gemaakt met de aanbieders van deze steps. Zo wordt er onder andere vastgelegd waar de steps mogen staan en hoeveel het er mogen zijn. In België zijn in de meeste steden waar deelsteps beschikbaar zijn, de volgende aanbieders actief:

Wil je toch liever een e-step voor jezelf? Bekijk dan ons lijstje met de beste elektrische steps van dit moment.