Deelstep

De elektrische deelstep heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Alleen al in Amerika werden er in 2021 meer dan 40 miljoen ritjes gemaakt met elektrische deelsteps.

Maar hoe zit dit deelconcept in elkaar? En wat kost het om een ritje te maken op een deelstep? Je leest het hier.

[INHOUDSOPGAVE]

Wat is een deelstep?

Een deelstep is een elektrische step die niet in particulier bezit is, maar in deelgebruik rondrijdt. Het gebruik van elektrische deelsteps steekt hetzelfde in elkaar als het deelgebruik van auto’s en fietsen. Je huurt deze elektrische step met behulp van een mobiele app.

Hoe huur je een elektrische deelstep?

Je kunt gebruikmaken van deelsteps door deze te lokaliseren en te ontgrendelen met een mobiele app. Je huurt een elektrische deelstep op de volgende manier: 

  1. Download de mobiele app van de deelstepaanbieder in jouw (vakantie)stad;
  2. Koppel een betaalmiddel aan je account of koop een rittenkaart via de app om je ritjes af te rekenen;
  3. Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde deelstep staat;
  4. Navigeer via de app naar de deelstep en ontgrendel deze door de QR-code op de step met de app te scannen;
  5. Controleer voor het beëindigen van de rit of er aangegeven zones zijn waar je de step kunt stallen*;
  6. Zet de step terug in de daarvoor bestemde zone. Is deze er niet, zorg dan dat de step niet in de weg staat voor overig verkeer of voetgangers;
  7. Sluit de rit af via de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van je afgelegde route en de kosten van je rit.

*In sommige steden zorgen deelsteps voor overlast. Zorg er daarom voor dat de step altijd in de daarvoor bestemde zone wordt teruggezet. Doe je dit niet, dan betaal je hier bij sommige aanbieders extra voor.

Wat kost een ritje op een elektrische deelstep?

Net als met deelfietsen vraag je je waarschijnlijk af hoe lang het loont om hier gebruik van te maken, tot je er beter zelf een kunt kopen. Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende kosten:

StadStarttariefTarief per minuut
Berlijn€1€0.15
Brussel€1€0.19
Lyon€1€0.15
Milaan€1€0.15
München€1€0.23
Parijs€1€0.15

Laten we de Xiaomi 1S met een gemiddelde prijs van €449 als voorbeeld nemen. Voor dit geld kun je ongeveer 127 losse ritjes van een kwartier maken met een deelstep maken, voor je goedkoper uit bent met een eigen e-step.

Tip: profiteer van een gratis rit

De meeste aanbieders geven via de app de mogelijkheid om een ‘referral code’ met iemand te delen. Deze persoonlijke code is in de app te vinden. Ga je met twee of meer personen een rit maken? Profiteer dan op de volgende manier van gratis krediet:elektrische-deelstep-referral-code

Voorbeeld: Bird app

Elektrische deelsteps in België en Nederland

In België zijn deelsteps al in een aantal steden te vinden. Er wordt hier ook flink gebruik van gemaakt. Alleen al in Brussel zijn er in 2019 meer dan 100.000 ritjes afgelegd per deelstep.

Woon je in België en wil je hier ook gebruik van maken? Download de app van de desbetreffende aanbieder en bekijk het aanbod bij jou in de buurt.

Fans van de e-step in Nederland moeten nog even geduld hebben. Hoewel meerdere steden aangegeven hebben geïnteresseerd te zijn in de deelstep, is het nog wachten op nieuwe regelgeving voor de e-step.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in 2023?

Er zijn inmiddels tientallen deelstepbedrijven actief in honderden steden over de hele wereld. In steden waar deelsteps beschikbaar zijn, zijn doorgaans meerdere aanbieders actief. Dit zijn de grootste en meest bekende bedrijven:

Liever een eigen e-step?
Bekijk hier alle e-steps, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische step van dit moment.
Logo