Deelstep

In 2019 heeft het deelconcept van de elektrische step een flinke opmars gemaakt. Alleen al in Amerika werden er in 2018 bijna 40 miljoen ritjes gemaakt met elektrische deelsteps. Maar hoe zit dit deelconcept in elkaar? En wat kost het om een ritje te maken op een deelstep? Je leest het hier!

Spring naar:

Hoe werkt het deelstep concept?

Het gebruik van elektrische deelsteps steekt ongeveer hetzelfde in elkaar als deelauto’s, scooters en fietsen. Met een mobiele app kun je zien waar de voertuigen bij jou in de buurt staan. Vervolgens kun je de deelstep ontgrendelen via je app. Rij op je gemak van A naar B en zet de step weer netjes terug op je eindbestemming. Zodra je de rit hebt beëindigd, wordt de step weer beschikbaar voor de volgende persoon.

Wat kost een ritje op een elektrische deelstep?

Net als met deelfietsen vraag je je waarschijnlijk af, hoe lang loont het om hier gebruik van te maken tot je er beter zelf een kunt kopen? Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende kosten:

StadStarttariefTarief per minuut
Parijs€1€0.15
Lyon€1€0.15
Milaan€1€0.15
München€1€0.23
Brussel€1€0.19

Laten we de Xiaomi M365 met een gemiddelde prijs van €349 als voorbeeld nemen. Voor dit geld kun je ongeveer 107 losse ritjes van een kwartier maken voor je toch echt beter zelf een elektrische step kunt kopen.

Toch liever een elektrische step die helemaal van jou is?

Bekijk & vergelijk elektrische steps

Elektrische deelsteps in België en Nederland

In België zijn deelsteps al in een aantal steden te vinden. Er wordt hier ook al flink gebruik van gemaakt. Alleen al in Brussel zijn er in 2018 meer dan 100.000 ritjes afgelegd per deelstep. Woon je in België en wil je hier ook gebruik van maken? Download dan de app van de desbetreffende aanbieder en stap op een deelstep!

Nederland moet nog even geduld hebben met de deelstep. Breda en Rotterdam lijken de eerste steden te zijn die serieus geïnteresseerd zijn in de elektrische deelsteps. Verkeerswethouder Judith Bokhove heeft aangegeven de deelsteps vanaf 2020 welkom te heten in Rotterdam. Positief nieuws dus, voor fans van de e-step!

Wie zijn de aanbieders van elektrische deelsteps?

lime logo

Elke gemeente heeft aparte afspraken als het aankomt op deelsteps. Dit is ook de reden dat veel steden met (één of meer) verschillende aanbieders samenwerken. In België zijn momenteel in verschillende steden deelsteps van de volgende aanbieders te vinden:

Wil je toch liever een e-step voor jezelf? Bekijk dan ons lijstje met de beste elektrische steps van dit moment.