In 2019 heeft het deelconcept van de elektrische step een flinke opmars gemaakt. In onze buurlanden zie je ze overal op straat staan en wordt er ook flink gebruik van gemaakt. Alleen al in Amerika werden er in 2018 bijna 40 miljoen ritjes gemaakt met elektrische deelsteps. Maar hoe zit dit deelconcept in elkaar? En wat kost het om een ritje te maken op een deelstep? Je leest het hier!

Spring naar:

Hoe werkt het deelstep concept?

Het gebruik van elektrische deelsteps steekt ongeveer hetzelfde in elkaar als deelauto’s, scooters en fietsen. Met een mobiele app kun je zien waar de voertuigen bij jou in de buurt staan. Vervolgens kun je de deelstep ontgrendelen via je app. Rij op je gemak van A naar B en zet de step weer netjes terug op je eindbestemming. Zodra je de rit hebt beëindigd, wordt de step weer beschikbaar voor de volgende persoon.

Wat kost een ritje op een elektrische deelstep?

Net als met deelfietsen vraag je je waarschijnlijk af, hoe lang loont het om hier gebruik van te maken tot je er beter zelf een kunt kopen? Voor de gemiddelde prijzen van elektrische deelsteps, kun je hier aardig wat ritjes mee maken. Gemiddeld kun je rekening houden met de volgende kosten:

 Vaste kosten per ritKosten per minuut
Bird€1€0.15
Lime€1€0.15

Laten we de Xiaomi M365 met een gemiddelde prijs van €349 als voorbeeld nemen. Voor dit geld kun je ongeveer 107 losse ritjes van een kwartier maken voor je toch echt beter zelf een elektrische step kunt kopen. Ben je benieuwd welke elektrische steps er in Nederland te verkrijgen zijn? Bekijk dan ons overzicht en vergelijk verschillende elektrische steps.

Wist je dat je tegenwoordig ook kunt leasen? Lees meer over het leasen van een e-step.

Wanneer komen de deelsteps naar Nederland?

Breda en Rotterdam lijken de eerste steden te zijn die serieus geïnteresseerd zijn in de elektrische deelsteps. Verkeerswethouder Judith Bokhove heeft aangegeven de deelsteps vanaf 2020 welkom te heten in Rotterdam. Positief nieuws dus, voor fans van de e-step!

Of dit ook daadwerkelijk in 2020 gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De steps dienen namelijk eerst nog te worden goedgekeurd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), die nieuwe innovaties met betrekking tot het verkeer beoordelen. Lees meer over de huidige wetgeving voor e-steps in Nederland.

Wie zijn de aanbieders van elektrische deelsteps?

De toenemende populariteit van elektrische deelsteps is bij een aantal bedrijven niet onopgemerkt gebleven. Maar wie zijn deze bedrijven eigenlijk? We noemen de twee meest bekende.

Bird

bird logo

Bird is waarschijnlijk het meest bekende bedrijf in dit lijstje. Niet zo gek, want het bedrijf heeft op dit moment wereldwijd al in meer dan 100 steden elektrische deelsteps staan. Bird beschikt over een app voor de smartphone waarmee je de steps kunt vrijgeven. Hierna stap je simpelweg op de step en rijd je weg. De Bird steps zijn nog niet te vinden in Amsterdam.

Lime

lime logo

Net als bij de elektrische deelsteps van Bird rijd je net zo gemakkelijk met je smartphone op de steps van Lime. Lime is wereldwijd marktleider als het aankomt op elektrische deelsteps. Ook in Europa zijn zij het meest vertegenwoordigd. We vinden Lime in Europa onder andere al in Brussel, Berlijn en Lyon.