Elektrische step voor kinderen: de complete gids

Wie is er niet opgegroeid met steppen? We gaan met z’n allen met de technologische ontwikkelingen mee. En zo ook de step. Elektrische stepjes voor kinderen zijn, zoals de naam al zegt, voorzien van elektronische aandrijving. Om deze reden is de aanbevolen leeftijd voor de meeste modellen 8 jaar en ouder.

Voor je een stepje aanschaft, is het goed om te weten welke regels hiervoor gelden en welke e-step geschikt is voor gebruik door kinderen. We geven je antwoord op alle gebruikersvragen.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2023

Mogen kinderen op een elektrische step rijden?

In Nederland zijn de meeste e-steps nog niet toegestaan voor gebruik op de openbare weg. De stepjes die wel op de openbare weg mogen rijden, mag je alleen besturen wanneer je in het bezit bent van een (brommer)rijbewijs. Daarbij geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar. 

Het gebruik van een elektrisch stepje door kinderen is alleen toegestaan op eigen terrein. Rijden op de openbare weg is niet toegestaan.

In België zijn elektrische steps toegestaan op de openbare weg. Er geldt een leeftijdsrestrictie van 16 jaar, wat betekent dat kinderen enkel op privéterrein met een e-step mogen rijden.

De lokale regels op een rij
Alles lezen over lokale regelgeving? Bekijk de pagina met alle regels in Nederland of België.

Waar moet je op letten bij een elektrische kinderstep?

Bij het oriënteren is het raadzaam om de volgende zaken mee te laten wegen in je keuze:

  • Draaggewicht: de gemiddelde kinderstep is belastbaar tot 50 kg. Ben je op zoek naar een e-step voor tieners, let dan op een passend draaggewicht;
  • Stuurhoogte: een te laag stuur biedt minder weerstand voor het lichaam bij het rijden over (bijvoorbeeld) hobbels. Leidraad hierbij is dat het stuur niet lager moet zijn dan 2-5 centimeter onder de navel. Bekijk hier de maattabel voor de juiste stuurhoogte (voor kinderen vanaf 150 cm) ;
  • Gewicht: een lichte e-step is makkelijker in gebruik dan een zwaarder model. De gemiddelde kinderstep weegt 11,8 kilo, met uitschieters van 4,6 kg (laag) en 19,5 kg (hoog).

Welke elektrische steps zijn geschikt voor kinderen?

Vanwege de elektrische aandrijving is het raadzaam om kinderen jonger dan 8 jaar niet op een elektrische step te laten rijden. De volgende 7 elektrische steps zijn geschikt voor kinderen:

Razor Electric Power Core E90

Stoere e-step voor kinderen vanaf 8 jaar

Razor Power Core E90

Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar | Maximale snelheid: 14 km/h | Gewicht: 11 kg | Maximaal belastbaar tot: 54 kg | Stuurhoogte: 91 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Weegt 10 kg
+ Verkrijgbaar in meerdere kleuren
Laadtijd van 12 uur

Ben je op zoek naar een stoere elektrische step voor je zoon of dochter? Dan zit je goed met de Razor Electric Power Core E90. Als de bekendste producent van e-steps voor kinderen, heeft Razor ook bij dit model weer aan alle details gedacht. 

Zo is de step voorzien van een ‘kick-start’. Dit wil zeggen dat de step geen elektrische ondersteuning biedt vanuit stilstand. Voor je gas kunt geven zet je je af met de voet. Via de drukknop aan het stuur haalt de step een maximale snelheid van 14 km/h. Aan de linkerzijde van het stuur bevindt zich de handrem, waarmee je veilig tot stilstand komt. 

De Razor E90 weegt slechts 10 kg. Dit maakt de step makkelijk in het gebruik door kinderen. Op de maximale snelheid van 16 km/h houdt de step het maximaal 80 minuten vol. Dit komt neer op 18,5 kilometer per volle accu.

Ninebot Zing C8

In slechts 2,5 uur volledig opgeladen

Ninebot-Zing-C8Aanbevolen leeftijd: 6 tot 12 jaar | Maximale snelheid: 16 km/h | Gewicht: 9 kg | Maximaal belastbaar tot: 50 kg | Stuurhoogte: 90 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar
+ Weegt slechts 9 kg
Maximaal draaggewicht van 50 kg

De Ninebot Zing C8 is speciaal gemaakt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is een van de beste e-steps voor kids op de markt, met een maximale snelheid van 16 km/h.

Met een volle accu heb je zo’n 40 minuten rijplezier, wat neerkomt op 10 kilometer. Is de batterij leeg? In slechts 2,5 uur is de accu weer klaar voor gebruik.

Kom je onverhoopt toch stil te staan met een lege batterij? Geen probleem. Je kunt de Ninebot Zing C8 namelijk ook als normale step gebruiken.

De step weegt 9 kg. Dit maakt de C8 makkelijk in gebruik voor kinderen. Het lichtgewicht ontwerp wordt aangevuld door een handig vouwmechanisme, waarmee je de step inklapt tot een draagbaar formaat.

Het drievoudige remsysteem bestaat uit een handrem, elektrische rem via de gashendel en een voetbediende achterrem. Elke rem kan in combinatie met de anderen worden gebruikt, waardoor er voldoende mogelijkheden zijn om veilig tot stilstand te komen.

Denver SCK-5300

De goedkoopste elektrische step voor kinderen

Denver SCK-5300 zwartAanbevolen leeftijd: 6 tot 12 jaar | Maximale snelheid: 6 km/h | Gewicht: 5,6 kg | Maximaal belastbaar tot: 50 kg | Stuurhoogte: 68 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+
De lichtste e-step in dit rijtje: weegt slechts 5,6 kg
+ Veilige maximale snelheid van 6 km/h
Tot 6 kilometer rijden op een volle batterij

Klein, simpel, inklapbaar en handig in gebruik. Zo kan de Denver SCK-5300 het beste omschreven worden. Met een maximale snelheid van 6 km/h kan dit stepje gezien worden als een leuk stuk speelgoed. 

Met een volle batterij houdt de step het zo’n 6 kilometer vol. Hierna kan deze ook als normale step gebruikt worden. Een lege accu is in slechts 2,5 uur weer volledig opgeladen.

De step is eenvoudig in te klappen en ondersteund een maximaal gewicht van 50 kg. Met een prijskaartje van zo’n €100-, is de Denver SCK-5300 een leuke eerste step om kinderen vanaf 6 jaar kennis mee te laten maken.

Met een gewicht van nog geen 6 kg is de step makkelijk in gebruik door kinderen. Wil je de step opbergen na gebruik? Het stuur is in te klappen, waarmee je de step als klein pakketje kunt opbergen.

Ninebot Zing A6

De lichtste e-step voor kinderen

Ninebot-Zing-A6Aanbevolen leeftijd: 4 tot 8 jaar | Maximale snelheid: 12 km/h | Gewicht: 4,6 kg | Maximaal belastbaar tot: 40 kg | Stuurhoogte: 85 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar
+ Voorzien van anti-lek banden
Bereik van 5 kilometer op een volle batterij

De Segway Ninebot Zing A6 is een stevig en hip e-stepje, speciaal ontworpen voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het geheel weegt slechts 4,6 kg, waarmee het een van de lichtste e-steps voor kinderen is.

De step haalt een maximumsnelheid van 12 km/h en gaat 5 kilometer mee op een volle accu. Dit staat ongeveer gelijk aan 25 minuten rijplezier. Is de accu leeg, dan laad je deze in drie uur weer volledig op voor het volgende rondje.

De Zing A6 beschikt over elastische, massieve, rubberen banden van 5 inch (voor) en 4 inch (achter). De anti-lek banden zijn volledig onderhoudsvrij, zodat je zelf nooit een band hoeft te vervangen.

In het donker steelt deze step de blits met een verlichte voetenplank. Deze verlichting schakelt automatisch in wanneer de step is ingeschakeld. En zodra je gaat rijden zullen ook de lichtjes in het voorwiel geactiveerd worden.

Razor Power Core E100S

Voorzien van een handig zitje

Razor electric power core e100s

Aanbevolen leeftijd: 13 jaar | Maximale snelheid: 18 km/h | Gewicht: 16 kg | Maximaal belastbaar tot: 54 kg | Stuurhoogte: 89 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van een zadel
+ Tot 18 kilometer rijden op een volle accu
Weegt 16 kg

De Razor Power Core E100S is een stevige step voor kinderen vanaf 8 jaar. Het robuuste frame is gebouwd op het absorberen van stootjes tijdens het gebruik. Net als de andere Razor stepjes werkt de E100 als extra veiligheidsmaatregel met een kick-start systeem.

Het zadel is los te koppelen, waarmee het een ‘klassieke’ step wordt. Het zadel reikt tot een hoogte van ongeveer 60 centimeter. De step heeft afmetingen van 86 x 42 x 89 cm en kan een maximaal gewicht dragen van 55 kg.

De step beschikt over een volledig stalen frame, een luchtgevulde voorband, een lekvrije achterband en kettingloze aandrijving. Ondanks het stevige frame heeft de step een gewicht van 14 kg.

Tijdens het rijden kun je schakelen tussen verschillende versnellingen. Deze zijn te bedienen via het stuur. De Razor E100 heeft een snelheidsbegrenzing tot 18 km/h. Met behulp van de handrem kom je weer veilig tot stilstand.

Razor E100

Ruim draaggewicht tot 100 kg

Razor-Power-Core-E100Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar | Maximale snelheid: 18 km/h | Gewicht: 11,5 kg | Maximaal belastbaar tot: 54 kg | Stuurhoogte: 89 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Ruim bereik van 18 kilometer
+ Binnen 6 uur volledig opgeladen
Topsnelheid van 18 km/h vraagt om oplettendheid bij jonge bestuurders

De Razor Power Core E100 is een opvallende e-step, geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De E100 is nagenoeg een kopie van de Razor E100S. Beide stepjes hebben een topsnelheid van 18 km/h en een maximaal bereik van 18 kilometer. Het meest opvallende verschil is het zadel, waar de E100S over beschikt.

De step beschikt over een frame van staal, een luchtband aan de voorzijde en een massieve (lekvrije) band aan de voorzijde. Ondanks de stevige bouw heeft de Razor E100 een gewicht van slechts 14 kg.

De Razor Power Core E100 is 16% lichter dan zijn voorganger en heeft een maximaal draaggewicht van 55 kg. 

Het afzetten met de Power Core E100 werkt op basis van een veilig kickstart systeem. Hierdoor is het alleen mogelijk om gas te geven nadat je met je voet hebt afgezet.

Omdat de E100 geen ketting of riem heeft, is het onderhoud van deze step minimaal. Razor raadt de step aan voor bestuurders van 8 jaar en ouder.

Razor E300S

Beschikt over een afneembaar zadel

razor e300s

Aanbevolen leeftijd: 12 jaar | Maximale snelheid: 24 km/h | Gewicht: 28 kg | Maximaal belastbaar tot: 100 kg | Stuurhoogte: 108 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Afneembaar zadel
+ Voorzien van 9″ luchtbanden
Weegt 28 kg

De Razor E300S is een exacte kopie van de Razor E300. Het verschil: E300S beschikt over een zadel. Met deze e-step hoef je niet meer te kiezen tussen een elektrische step mét of zonder zadel. Het zadel is namelijk afneembaar. Zo kun je staand of zittend steppen.

Waar Razor bekend staat om haar kinderstepjes, is de E300S zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Met een gewicht van 28 kg is deze e-step zwaarder dan het gemiddelde model voor kinderen. Dit heeft als voordeel dat de step steviger op de weg ligt. Het nadeel is dat het een flink gewicht is om op te tillen.

De 24V-batterij is in staat om snelheden van 19 km/h te behalen. Op een volle batterij kun je maximaal 16 kilometer afleggen. Is de accu leeg, dan laad je deze in 12 uur weer volledig op.

Een elektrische step is een leuk stukje speelgoed voor kinderen. Het is tegelijkertijd een vervoermiddel dat (zeker bij gebruik op de openbare weg) met nodige voorzichtigheid gebruikt moet worden. Denk daarnaast aan eventuele lichaamsbescherming zoals kniebeschermers en een helm.

Logo