Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step voor kinderen: de complete gids

Wie is er niet opgegroeid met steppen? We gaan met z’n allen met de technologische ontwikkelingen mee. En zo ook de step. Elektrische stepjes voor kinderen zijn, zoals de naam al zegt, voorzien van elektronische aandrijving. Om deze reden is de aanbevolen leeftijd voor de meeste modellen 8 jaar en ouder.

Voor je een stepje aanschaft, is het goed om te weten welke regels hiervoor gelden en welke e-step geschikt is voor gebruik door kinderen. We geven je antwoord op alle gebruikersvragen.

Mogen kinderen op een elektrische step rijden?

In Nederland zijn de meeste e-steps nog niet toegestaan voor gebruik op de openbare weg. De stepjes die wel op de openbare weg mogen rijden, mag je alleen besturen wanneer je in het bezit bent van een (brommer)rijbewijs. Daarbij geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar. 

Het gebruik van een elektrisch stepje door kinderen is alleen toegestaan op eigen terrein. Rijden op de openbare weg is niet toegestaan.

In België is er geen leeftijdsrestrictie om op een elektrische step te mogen rijden. Kinderen mogen hier legaal met een e-step de openbare weg op. Let wel op: beschikt de step over een zadel, dan wordt de step gezien als bromfiets. De minimumleeftijd voor dit type step is 16 jaar.

Alles lezen over lokale regelgeving? Bekijk de pagina met alle regels in Nederland of België.

Waar moet je op letten bij een elektrische kinderstep?

Bij het oriënteren is het raadzaam om de volgende zaken mee te laten wegen in je keuze:

  • Draaggewicht: de gemiddelde kinderstep is belastbaar tot 50 kg. Ben je op zoek naar een e-step voor tieners, let dan op een passend draaggewicht;
  • Stuurhoogte: een te laag stuur biedt minder weerstand voor het lichaam bij het rijden over (bijvoorbeeld) hobbels. Leidraad hierbij is dat het stuur niet lager moet zijn dan 2-5 centimeter onder de navel;
  • Gewicht: een lichte e-step is makkelijker in gebruik dan een zwaarder model. De gemiddelde kinderstep weegt 11,8 kilo, met uitschieters van 5,6 kg (laag) en 19,5 kg (hoog)

Welke elektrische steps zijn geschikt voor kinderen?

Vanwege de elektrische aandrijving is het raadzaam om kinderen jonger dan 8 jaar niet op een elektrische step te laten rijden. De volgende 5 elektrische steps zijn geschikt voor kinderen:

Razor Electric Power Core E90

Stoere e-step voor kinderen vanaf 8 jaar

Razor Power Core E90

Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar | Maximale snelheid: 14 km/h | Gewicht: 11 kg | Maximaal belastbaar tot: 54 kg | Stuurhoogte: 91 cm > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Weegt 10 kg
+ Verkrijgbaar in meerdere kleuren
Laadtijd van 12 uur

Ben je op zoek naar een stoere elektrische step voor je zoon of dochter? Dan zit je goed met de Razor Electric Power Core E90. Als de bekendste producent van e-steps voor kinderen, heeft Razor ook bij dit model weer aan alle details gedacht. 

Zo is de step voorzien van een ‘kick-start’. Dit wil zeggen dat de step geen elektrische ondersteuning biedt vanuit stilstand. Voor je gas kunt geven zet je je af met de voet. Via de drukknop aan het stuur haalt de step een maximale snelheid van 14 km/h. Aan de linkerzijde van het stuur bevindt zich de handrem, waarmee je veilig tot stilstand komt. 

De Razor E90 weegt slechts 10 kg. Dit maakt de step makkelijk in het gebruik door kinderen. Op de maximale snelheid van 16 km/h houdt de step het maximaal 80 minuten vol. Dit komt neer op 18,5 kilometer per volle accu.

Denver SCK-5300

De goedkoopste elektrische step voor kinderen

Denver SCK-5300 zwartAanbevolen leeftijd: 6 tot 12 jaar | Maximale snelheid: 6 km/h | Gewicht: 5,6 kg | Maximaal belastbaar tot: 50 kg | Stuurhoogte: 68 cm > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+ De lichtste e-step in dit rijtje: weegt slechts 5,6 kg
+ Veilige maximale snelheid van 6 km/h
Tot 6 kilometer rijden op een volle batterij

Klein, simpel, inklapbaar en handig in gebruik. Zo kan de Denver SCK-5300 het beste omschreven worden. Met een maximale snelheid van 6 km/h kan dit stepje gezien worden als een leuk stuk speelgoed. 

Met een volle batterij houdt de step het zo’n 6 kilometer vol. Hierna kan deze ook als normale step gebruikt worden. Een lege accu is in slechts 2,5 uur weer volledig opgeladen.

De step is eenvoudig in te klappen en ondersteund een maximaal gewicht van 50 kg. Met een prijskaartje van zo’n €100-, is de Denver SCK-5300 een leuke eerste step om kinderen vanaf 6 jaar kennis mee te laten maken.

Met een gewicht van nog geen 6 kg is de step makkelijk in gebruik door kinderen. Wil je de step opbergen na gebruik? Het stuur is in te klappen, waarmee je de step als klein pakketje kunt opbergen.

Ninebot Zing E8

Hippe e-step, speciaal ontworpen voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Ninebot-Zing-E8

Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar | Maximale snelheid: 14 km/h | Gewicht: 8 kg | Maximaal belastbaar tot: 60 kg | Stuurhoogte: 85 cm > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Beschikt over onderhoudsvrije banden
+ Weegt 8 kg
Bereik van 10 kilometer op een volle batterij

De Segway Ninebot Zing E8 is een stevige en hippe e-step, speciaal ontworpen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Veiligheid staat voorop door de aanwezigheid van drie onafhankelijke remmen, waarmee je snel tot stilstand komt.

De step haalt een maximumsnelheid van 14 km/h en gaat 10 kilometer mee op een volle accu. Dit staat ongeveer gelijk aan 45 minuten rijplezier. Is de accu leeg, dan laad je deze in vier uur weer volledig op voor het volgende rondje.

Met een gewicht van slechts 8 kg is de Zing E8 kindvriendelijk in het gebruik. Wil je de step opbergen na gebruik? Dan klap je deze binnen een paar seconden in tot een formaat van 34 x 32 x 88 cm.

Tot slot beschikt de step over uitstekende schokabsorptie, is voorzien van lekvrije banden en is zowel spatwater- als stootbestendig. Als extra veiligheidsmaatregel werkt de step op basis van een kickstart systeem. Dit maakt het alleen mogelijk om gas te geven nadat je eerst met de voet hebt afgezet.

Razor Power Core E100S

Voorzien van een handig zitje

Razor electric power core e100s

Aanbevolen leeftijd: 13 jaar | Maximale snelheid: 18 km/h | Gewicht: 16 kg | Maximaal belastbaar tot: 54 kg | Stuurhoogte: 89 cm

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Voorzien van een zadel
+ Tot 18 kilometer rijden op een volle accu
Weegt 16 kg

De Razor Power Core E100S is een stevige step voor kinderen vanaf 8 jaar. Het robuuste frame is gebouwd op het absorberen van stootjes tijdens het gebruik. Net als de andere Razor stepjes werkt de E100 als extra veiligheidsmaatregel met een kick-start systeem.

Het zadel is los te koppelen, waarmee het een ‘klassieke’ step wordt. Het zadel reikt tot een hoogte van ongeveer 60 centimeter. De step heeft afmetingen van 86 x 42 x 89 cm en kan een maximaal gewicht dragen van 55 kg.

De step beschikt over een volledig stalen frame, een luchtgevulde voorband, een lekvrije achterband en kettingloze aandrijving. Ondanks het stevige frame heeft de step een gewicht van 14 kg.

Tijdens het rijden kun je schakelen tussen verschillende versnellingen. Deze zijn te bedienen via het stuur. De Razor E100 heeft een snelheidsbegrenzing tot 18 km/h. Met behulp van de handrem kom je weer veilig tot stilstand.

Razor E300

Ruim draaggewicht tot 100 kg

Razor-E300-wit-blauw

Aanbevolen leeftijd: vanaf 12 jaar | Maximale snelheid: 16 km/h | Gewicht: 19,5 kg | Maximaal belastbaar tot: 100 kg | Stuurhoogte: 108 cm > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Bereik van 12 kilometer op een volle accu
+ Draaggewicht tot 100 kg
Weegt 19,5 kg

De Razor E300 is een e-step voor tieners van 12 jaar en ouder. Bij het ontwerp van de E300 is aandacht besteedt aan stevigheid en rijcomfort. Het brede deck, stalen frame en de voorvork zorgen samen voor controle tijdens het rijden.

De E300 beschikt over een 250W motor met kettingaandrijving. Hiermee kun je 45 minuten rijden op een topsnelheid van 16 km/h. Omgerekend is dit zo’n 12 kilometer op een volle accu.

In dit rijtje heeft deze step van Razor het hoogste draaggewicht. De step kan namelijk een gewicht tot 100 kg dragen, wat wordt opgevangen door twee 9” luchtbanden. Hiermee is de step ook geschikt voor volwassenen.

Razor E100

Ruim draaggewicht tot 100 kg

Razor-Power-Core-E100Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar | Maximale snelheid: 18 km/h | Gewicht: 11,5 kg | Maximaal belastbaar tot: 54 kg | Stuurhoogte:89 cm > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Ruim bereik van 18 kilometer
+Binnen 6 uur volledig opgeladen
Topsnelheid van 18 km/h vraagt om oplettendheid bij jonge bestuurders

De Razor Power Core E100 is een opvallende e-step, geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De E100S is nagenoeg een kopie van de Razor E100S. Beide stepjes hebben een topsnelheid van 18 km/h en een maximaal bereik van 18 kilometer. Het meest opvallende verschil is het zadel, waar de E100S over beschikt.

De step beschikt over een frame van staal, een luchtband aan de voorzijde en een massieve (lekvrije) band aan de voorzijde. Ondanks de stevige bouw heeft de Razor E100 een gewicht van 14 kg.

Razor E300S

Beschikt over een afneembaar zadel

razor e300s

Aanbevolen leeftijd: 12 jaar | Maximale snelheid: 24 km/h | Gewicht: 28 kg | Maximaal belastbaar tot: 100 kg | Stuurhoogte: 108 cm > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Afneembaar zadel
+ Voorzien van 9″ luchtbanden
Weegt 28 kg

De Razor E300S is een exacte kopie van de Razor E300. Het verschil: E300S beschikt over een zadel. Met deze e-step hoef je niet meer te kiezen tussen een elektrische step mét of zonder zadel. Het zadel is namelijk afneembaar. Zo kun je staand of zittend steppen.

Waar Razor bekend staat om haar kinderstepjes, is de E300S zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Met een gewicht van 28 kg is deze e-step zwaarder dan het gemiddelde model voor kinderen. Dit heeft als voordeel dat de step steviger op de weg ligt. Het nadeel is dat het een flink gewicht is om op te tillen.

De 24V-batterij is in staat om snelheden van 19 km/h te behalen. Op een volle batterij kun je maximaal 16 kilometer afleggen. Is de accu leeg, dan laad je deze in 12 uur weer volledig op.

Een elektrische step is een leuk stukje speelgoed voor kinderen. Het is tegelijkertijd een vervoermiddel dat (zeker bij gebruik op de openbare weg) met nodige voorzichtigheid gebruikt moet worden. Denk daarnaast aan eventuele lichaamsbescherming zoals kniebeschermers en een helm.

Logo