Tips om veilig op een elektrische step te rijden
Het rijden op een elektrische step is relatief eenvoudig. Stap je binnenkort voor de eerste keer op een elektrische step? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de werking van je e-step en de lokale verkeersregels.
Deze gids helpt je op weg om je als bestuurder van een e-step veilig te mengen in het verkeer.
1: Bekijk de lokale verkeersregels

Hoewel meerdere landen zich de afgelopen jaren hard hebben gemaakt voor Europese wet- en regelgeving voor het gebruik van LEV (Licht Elektrische Voertuigen), maakt ieder land momenteel gebruik van hun eigen set aan verkeersregels voor e-steps.
Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de lokale regels voor het gebruik van een e-step. Bekijk hiervoor de volgende pagina’s:
- Elektrische step regels in Nederland
- Elektrische step regels in België
- Elektrische step regels in het buitenland
2. Bestudeer de bediening van je step
Voordat je gaat rijden is het belangrijk om jezelf vertrouwd te maken met de step. Zorg ervoor dat je weet hoe de gashendel, de remmen, de lichten en de toeter (of bel) werken.
Heb je je step net ontvangen? Probeer deze dan voor de eerste keer uit in een veilige omgeving, zoals op een lege parkeerplaats.
Voel je je nog niet comfortabel genoeg om gas te geven? Test je tweewieler dan zonder gas te geven, net als een gewone step.
Heb je een inklapbare e-step? Zorg er dan ook voor dat je begrijpt hoe het inklapmechanisme werkt. Controleer vóór je gaat rijden of de stuurpen goed vergrendeld is.
Sommige stuurpennen hebben extra veiligheidsvoorzieningen die vergrendeld moeten worden, om te voorkomen dat deze tijdens het rijden inklappen.
3. Draag beschermende kleding

In de meeste landen is het gebruik van een helm niet verplicht. Hoewel dit niet verplicht is, is dit vaak wel aan te raden zodra je je in druk verkeer begeeft. Ook steeds meer deelstepaanbieders raden het gebruik van een helm aan, of maken dit zelfs verplicht.
Je uitrusting en kleding zouden altijd in lijn moeten zijn met de snelheid van je step. Hoe hoger je snelheid, hoe meer aandacht je zou moeten hebben voor je uitrusting.
Lees ook: het gebruik van een helm op een elektrische step.
4. Controleer je step van A tot Z voordat je erop springt
Voer de eerste keer (en elke volgende keer dat je op je step gaat rijden) een pre-flight check uit om er zeker van te zijn dat je step klaar is om te rijden. Controleer onder andere het volgende:
- De banden zijn goed opgepompt en hebben de juiste bandenspanning
- De remmen zijn goed afgesteld
- Het display geeft geen foutmeldingen aan na het inschakelen
- De batterij is voldoende opgeladen voor het aantal kilometer dat je gaat rijden
5. Zet je met één voet af voordat je gas geeft

De meeste e-steps werken met een kickstart. Dit systeem maakt het alleen mogelijk om gas te geven nadat je je eerst met de voet hebt afgezet. Vanaf een snelheid van +- 5 km/h is het vervolgens mogelijk om elektronisch gas te geven.
Plaats je voeten na het afzetten allebei op het deck. Bij voorkeur plaats je je dominante voet achter je andere voet. Zo behoud je de meeste balans tijdens het rijden.
Probeer twee voeten naast elkaar te vermijden, omdat je op deze manier minder snel bent om te reageren in een noodgeval.
6. Zorg voor een goede balans
Een goede grip aan het stuur is essentieel voor je balans tijdens het rijden. Maar in werkelijkheid zouden je benen en voeten het meeste werk moeten doen om stabiel op je step te staan.
Als je merkt dat je heel hard tegen het stuur duwt of aan het stuur trekt, is dat geen goed teken en moet je aan je balans werken.
Het stuur bevindt zich aan het uiteinde van een zeer lange hefboomarm en zelfs de meest robuuste step is niet ontworpen om vaak en hevig aan het stuur te trekken.
Over het algemeen geldt; hoe hoger je snelheid, des te meer je goed gebruik moet maken van je lichaamsgewicht voor het sturen.
7. Verdeel je gewicht bij het remmen
Moet je hard remmen? Buig dan je knieën en verplaats je gewicht naar achteren over het achterste been, alsof je op het punt staat te gaan zitten. De meeste remkracht komt van de voorrem, dus zorg ervoor dat je beide remmen gebruikt.
Hard remmen tijdens het draaien van het lichaam veroorzaakt meer kans op een crash dan hard remmen in een stabiele lichaamspositie. Ga waar mogelijk rechtop staan voordat je een noodstop uitvoert.
Voor maximale remkracht wil je op het punt staan om de achterband te laten slippen, zonder de rem te ‘blokkeren’. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het voorwiel slipt, maar als je de voorrem meer gebruikt dan de achterrem, kun je over het stuur worden geslingerd.
Zorg dat je langzaamaan gewend raakt aan de kracht van de voor- en achterrem, zodat je hier in een noodsituatie goed mee om weet te gaan.