Met je e-step door de regen: kan dat?

Nederland en België zijn prachtige landen. Maar eerlijk is eerlijk, het klimaat laat soms wat te wensen over. Hoewel jij het liefst elke dag steppend door de zon gaat, denkt het weer daar vaak anders over.

Wat vindt een elektrische step van deze regen? Gaat dit samen, of kun je op regenachtige dagen toch maar beter de fiets of bus pakken?

Laatst bijgewerkt op: 08-03-2023

Allereerst: hoe veilig is het?

Hoe veilig het is om met je elektrische step door regenweer te rijden, is hoofdzakelijk afhankelijk van drie zaken:

  • De grootte van de band. De gemiddelde e-step heeft 8.5” banden. Stevig genoeg om over een flinke kiezel te rijden, maar niet om een halve baksteen te trotseren. Hoe groter de band is, des te stabieler de step op de weg ligt. Ook met regen.
  • Het type band. Hier kunnen we een onderscheid maken tussen e-steps met luchtbanden en massieve banden. Bij een nat wegdek heb je qua grip meer baat bij luchtbanden.
  • Het bandenprofiel. Als derde is het profiel van de band essentieel voor een goede wegligging op een nat wegdek. Over het algemeen hebben producenten van e-steps in het hogere prijssegment (of off-road e-steps) hier extra aandacht aan besteedt.

Afgezien van de wegligging is het raadzaam om jezelf goed zichtbaar te maken tijdens een flinke regenbui. Let dus ook op de aanwezigheid van (led)verlichting bij de aankoop van een nieuwe elektrische step.

Is een elektrische step altijd waterdicht?

Hoewel veel elektrische steps het kenmerk ‘waterproof’ hebben, zijn deze nooit 100% waterdicht. Denk bijvoorbeeld aan de batterijpoort of display, waarbij een flinke regenbui voor vochtproblemen kan zorgen.

De waterdichtheid van een elektrische step wordt uitgedrukt in een IP-klasse en bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer (tussen de 0 en 6) staat voor de bescherming tegen stroomgeleidende onderdelen en het binnendringen van stof. Het tweede cijfer (tussen de 0 en 8) staat voor de waterdichtheid.

Met deze informatie zijn de volgende klassen te onderscheiden:

IP klasseBetekenis
IP 23Regenwaterdicht
IP 44Spatwaterdicht
IP 54Bestand tegen een plensbui en stofdicht
IP 55Spuitwaterdicht
IP 65Bestand tegen waterstralen en stofdicht
IP 66Waterdicht en stofbestendig
IP 67Waterdicht en stofdicht
IP 68Drukwaterdicht en stofdicht

Een flinke regenbui zal niet bij de eerste beste keer direct voor problemen zorgen. Rijd je dagelijks door een flinke stortbui en pak je hierbij ook de nodige plassen mee, dan kan dit een kortere levensduur van je e-step betekenen. En dat wil je natuurlijk niet.

Welke elektrische step kan goed tegen regen?

Een elektrische step in het hogere prijssegment is doorgaans beter tegen water bestand dan de echte prijsknallers. Van de volgende vijf e-steps is bekend dat deze in bepaalde mate tegen regen en water kunnen:

Ninebot Max G30

Elektrische-step-Ninebot-Max-G30

Waterdichtheid: IP 54 | Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 65 kilometer | Laadtijd: 6 uur |
Wielmaat:
10″ | Type banden: Luchtbanden > Bekijk onze review

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Actieradius van 65 kilometer
+ Stevige 10″ luchtbanden
Weegt 18 kg

De Ninebot Max G30 heeft een IP klasse van 54. Dit betekent dat deze e-step tegen een plensbui bestand en stofdicht is. Segway Ninebot, de producent van deze e-step, voegt hieraan toe dat je met de Max ook door een plas water kunt rijden.

De 10″ tubeless luchtbanden zorgen voor een stabiele wegligging bij verschillende weersomstandigheden en beschikken over een schokabsorberend vermogen. Het 17 cm brede, 65 cm lange, deck zorgt ervoor dat je soepel over het wegdek rolt. 

De remmen van de Max G30 worden bediend via de handrem aan de linkerzijde van het stuur. Het remsysteem bestaat uit een elektronische achterrem en een trommelrem aan de voorzijde. 

Met de 350-Watt achterwielmotor heeft de step een topsnelheid van 25 km/h. Op een volle batterij kun je een indrukwekkende 65 kilometer afleggen.

In het donker een ritje maken? Geen probleem. Je bent in het donker namelijk goed zichtbaar voor medeweggebruikers, door de felle LED-verlichting aan de voor- en achterkant. 

Vsett 9+

Vsett-9+Waterdichtheid: IP 54 | Topsnelheid: 53 km/h | Actieradius: 50 kilometer | Laadtijd: 5-10 uur |
Wielmaat: 8,5″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Topsnelheid van 53 km/h
+ Draaggewicht van 120 kg
Laadtijd van 10 uur met enkele oplader

Vsett is de marktleider als het aankomt op snelle en kwalitatieve e-steps. Met de aanwezigheid van twee 650W Brushless Direct Drive-motoren, heeft de Vsett 9+ een topsnelheid van 53 km/h.

De Vsett 9+ is bestempeld met een IP54 waterbestendigheidsclassificatie. Hiermee is de step bestand tegen opspattend water, wat het mogelijk maakt om door lichte regen en over een nat wegdek te rijden.

Aan beide zijden van het deck zijn stevige spatborden bevestigd, die voorkomen dat je last hebt van opspattend water.

De Vsett 9+ onderscheidt zich van andere e-steps in zijn klasse door het gewicht. De step weegt ‘slechts’ 25 kg. En dat is indrukwekkend, als je beseft dat de 19Ah/21V accu je een maximaal bereik geeft van 50 kilometer.

Let op: de producent raadt af om met opzet door diepe plassen te rijden. Dit kan nog steeds leiden tot waterschade.

Xiaomi Pro 2

Xiaomi-Pro-2-e-stepWaterdichtheid: IP 54 | Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 45 kilometer | Laadtijd: 8-9 uur |
Wielmaat: 8,5″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Bereik van 45 kilometer
+
Binnen 3 seconden ingeklapt
Laadtijd van 9 uur

De Xiaomi Pro 2 heeft net als de Ninebot Max een IP klasse van 54 en kan hiermee een plensbui doorstaan. Het is tevens de goedkoopste waterdichte e-step die momenteel verkrijgbaar is. Xiaomi voegt hieraan toe dat veelvuldige blootstelling aan water echter wel voor schade aan de step kan zorgen.

De Xiaomi Pro 2 (ook wel bekend als de Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2) bouwt voort op de succesvolle Xiaomi M365-formule. Met een bereik van 45 kilometer heeft de Mi Pro 2 de grootste actieradius binnen de Xiaomi-familie.

Daarnaast beschikt de step over een krachtige motor, die in staat is om het vermogen onder zware belasting te verhogen tot 600W. Met een topsnelheid van 25 km/h en gewicht van 14,2 kg is de Xiaomi Pro 2 de perfecte e-step voor alledaagse ritjes.

Met een schijfrem op het achterwiel en een elektronische rem aan de voorkant heeft de Xiaomi Pro 2 een korte remweg. De remmen worden tegelijkertijd geactiveerd door gebruik van de handrem.

Vsett 11+

Vsett-11-plusWaterdichtheid: IP 54 | Topsnelheid: 85 km/h | Actieradius: 150 kilometer | Laadtijd: 8-15 uur |
Wielmaat: 11″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Topsnelheid van 85 km/h
+ Tot 150 kilometer bereik
Weegt 58 kg

De Vsett 11+ is ondersteund met een IP54 waterbestendigheidsclassificatie. Misschien niet geheel verrassend, want de 11+ is namelijk een van de meest geavanceerde e-steps ooit.

De IP54 stempel maakt de step volledig spatwaterdicht, wat betekent dat je ook op regenachtige dagen zonder zorgen een rondje kunt rijden. 

Een manier waarop de 11+ zich onderscheidt van zijn mede-VSETT-modellen, is door het achterspatbord af te schaffen en te vervangen door een innovatieve ‘tire hugger’. Deze voorkomt dat modder en water op je rug spatten wanneer je door slecht weer rijdt.

Twee 11” luchtbanden met schroefdraad maken het mogelijk om ruige off road ritten te maken. Het deck kan tot 150 kg belast worden, waarmee de 11+ een van de sterkste e-steps ooit is.

Ben je op zoek naar een extreem snelle e-step? Ook dan zit je met de Vsett 11+ goed. De topsnelheid van deze tweewieler ligt op een angstaanjagende 85 km/h. Hiermee is het de snelste e-step van Europa.

De step wordt aangedreven door twee krachtige 1500W motoren. Met een volle batterij heb je een ongekend bereik van 150 kilometer. Dit maakt de Vsett 11+ een waardige vervanger van de scooter.

Vsett 10+

Vsett-10+Waterdichtheid: IP 54 | Topsnelheid: 80 km/h | Actieradius: 130 kilometer | Laadtijd: 5-14 uur |
Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Topsnelheid van 80 km/h
+ Actieradius van 130 km
Weegt 33 kg

Net als de rest van het Vsett-assortiment, heeft de Vsett 10+ de IP54 waterdichtheidsstempel gekregen. Een step met een IP54 rating is bestand tegen een plensbui, opspannend water uit alle richtingen en is stofdicht.

De Vsett 10+ is de opvolger van de Zero 10X en is, net als zijn voorganger, geen doorsnee e-step. Met de 10+ is het opvoeren van je e-step niet meer nodig om ongekende snelheden te bereiken. De twee aanwezige 1400W motoren laten je namelijk tot een snelheid van 80 km/h klimmen.

De step is verkrijgbaar met verschillende type accu’s van 21Ah tot 28Ah. Afhankelijk van de accu, beschikt de step over een actieradius van 130-160 kilometer.

Onder het deck zijn twee 10” luchtbanden bevestigd. Het frame is ondersteund met schokdempers aan de voor- en achterzijde. Oneffenheden in het wegdek worden door de schokdempers geabsorbeerd voordat deze als trillingen het stuur bereiken. Hiermee is de 10+ ook te gebruiken voor off road ritten.

Betekent dit dat de niet-genoemde elektrische steps niet of slecht tegen water kunnen? Zeker niet. Maar controleer wel vóór je de regen trotseert in welke mate jouw e-step tegen water kan.

Meer e-steps bekijken?
Bekijk ons overzicht met de beste e-steps van dit moment. Hulp nodig bij je keuze? Ontdek in 4 vragen de geschikte step met onze Keuzehulp.
Logo