Op weg in het donker? Deze e-steps hebben verlichting

Goed zichtbaar zijn in het verkeer is bij een elektrische step net zo belangrijk als ieder ander vervoermiddel. De meeste e-steps beschikken tegenwoordig over LED-verlichting aan de voor- en achterzijde. Deze lichten zijn in- en uit te schakelen via het dashboard of mobiele app.

Wat zeggen de Nederlandse en Belgische verkeersregels over verlichting op een elektrische step? En hoe zorg je zelf voor optimale zichtbaarheid in het verkeer? Ontdek alle regels en bekijk vijf goed verlichte modellen.

Is verlichting op een elektrische step verplicht?

In Nederland is het verplicht om verlichting te hebben op je step. Momenteel wordt de e-step in Nederland gezien als ‘bijzondere bromfiets’. De voertuigeisen voor een bijzondere bromfiets zijn hiermee ook van toepassing op elektrische steps. Een e-step is verplicht verlichting te hebben aan de voor- en achterzijde. Daarnaast dient de e-step minimaal één remlicht te hebben.

In België wordt er een onderscheid gemaakt tussen een e-step mét en zonder zadel. Voor e-steps zonder zadel is het verplicht om de verlichting in te schakelen wanneer het donker is, of bij slecht zicht tot 200 meter. Rijd je op een elektrische step met zadel, dan dien je zowel overdag als ‘s nachts de verlichting in te schakelen.

Met deze 5 e-steps ben je goed zichtbaar in het donker

Diverse e-steps voor volwassenen van Zero, Xiaomi en Ninebot beschikken tegenwoordig over verlichting. Hieronder hebben we 5 modellen uitgelicht en beschrijven we welke verlichting je per step kunt verwachten.

De Zero 8 met led-verlichting

Zero-8-verlichting

De Zero 8 is een van de goedkoopste e-steps in de Zero collectie. Deze e-step is bij uitstek geschikt voor afstanden tot 30 kilometer binnen steden. In het verkeer ben je goed te zien, omdat de Zero 8 is uitgerust met voor- en achterverlichting.

Het voorlicht is boven het voorwiel gemonteerd. Aan de achterzijde heeft de Z8 twee lichten in het deck geïntegreerd. Beide zijn led-lampen en duidelijk op te merken als je in het donker rijdt.

De Ninebot E25E met sfeerverlichting

Ninebot-E25E-verlichting

De Segway Ninebot E25E is een moderne e-step en voorzien van een stijlvol voor- en achterlicht. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl heeft de E25E heuse ‘neonverlichting’ onder het deck. De kleur van de verlichting is via de app aan te passen naar eigen wens.

Deze verlichting geeft de step een futuristische look en zorgt bovenal voor een goede zichtbaarheid in het donker. Daarnaast beschikt deze tweewieler over Ninebot E-mark reflectoren aan de zijkanten van het deck.

De Ninebot Air T15E met sfeerlichtstrip

Ninebot-Air-T15-E-verlichting

Wil je graag opvallen? Dan ben je met deze e-step aan het juiste adres. De Ninebot Air T15E is namelijk uitgerust met een koplamp, een achterlicht en een led-sfeerlichtstrip. Het achterlicht is in het deck verwerkt en is om het achterwiel gevouwen.

De led-sfeerlichtstrip is in de stuurpen geïntegreerd. Dit licht bedien je met behulp van de Segway-app en verandert langzaam van kleur tijdens het rijden. Wil je even niet opvallen, dan kun je terugvallen op de koplamp welke aan de bovenkant van de stuurpen is gemonteerd.

De Xiaomi Pro 2 met reflectoren

Xiaomi-Pro-2-reflectoren

De Xiaomi Pro 2 e-step van Xiaomi voldoet geheel aan de Europese veiligheidsnormen met voor- en achterlicht en reflectoren aan weerszijden van de step. De ingebouwde led-verlichting is subtiel verwerkt in het frame.

Met de Mi Home App van Xiaomi bedien je eenvoudig het licht en kies je bijvoorbeeld of het achterlicht altijd aanstaat of alleen in het donker.

De Zero 8 Pro met knipperlichten

Zero-8-pro-knipperlicht-achter-licht

De Z8 Pro is een upgrade qua verlichting vergeleken met de Zero 8. De Zero 8 Pro heeft een voor- en achterlicht bestaande uit LED-lampen. Daarnaast is over de gehele lengte van de stuurpen een lichtstrip aangebracht. Anders dan bij de Ninebot Air T15E dient de lichtstrip hier niet als sfeerverlichting, maar als serieus (wit) voorlicht.

Wat de Zero 8 Pro écht uniek maakt, is de aanwezigheid van knipperlichten. Via de knop aan het stuur geef je gemakkelijk richting aan in het verkeer.

Hoe kun je zelf de zichtbaarheid verbeteren op je e-step?

Beschikt je e-step niet over verlichting? Of wil je je zichtbaarheid in het verkeer nog meer verbeteren? Denk dan aan de volgende mogelijkheden:

  • Bevestig fietslampjes op jouw e-step. Tegenwoordig bestaan allerlei soorten kleine fietslampjes die je met een clip of elastiek kunt vastmaken. Het enige nadeel is dat de achterkant van een e-step vaak geen goede plek heeft om zo’n lampje te bevestigen.
  • Voorzie je e-step van reflector tape aan de zijkanten van het deck en spatbord. Bekijk bijvoorbeeld hier.
  • Draag een veiligheidshesje. Het dragen van een veiligheidshesje is bijvoorbeeld in sommige situaties in Spanje al verplicht.
  • Draag een helm met geïntegreerde verlichting.
meer e-steps bekijken?
Bekijk dan ons overzicht met de beste e-steps van dit moment.
Logo