De regels en mogelijkheden voor e-step gebruik in het buitenland

Ieder land heeft zijn eigen regels voor het gebruik van een elektrische step. Meerdere landen (waaronder Nederland) hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor Europese wet- en regelgeving voor het gebruik van LEV (Licht Elektrische Voertuigen). Vooralsnog lijkt de meerderheid van de landen voorkeur te geven aan landelijke regelgeving.

Ga je naar het buitenland en wil je daar gebruikmaken van een e-step? Bekijk in onderstaand overzicht waar je legaal mag steppen en wat de mogelijkheden zijn voor toeristen.

Legenda
Groen = legaal
Rood = niet legaal
Geel = enkel deelsteps toegestaan

In welke Europese landen is het gebruik van een elektrische step niet toegestaan?

In Europa is het gebruik van een elektrische step in nagenoeg elk land gelegaliseerd. Een paar landen / regio’s zijn hier uitzondering op: het Verenigd Koninkrijk, Servië en Nederland:

  • In Servië is er nog geen regelgeving voor elektrische steps. Het is hier niet legaal om op de openbare weg te rijden. 
  • In het Verenigd Koninkrijk is het niet toegestaan om met je eigen e-step op de openbare weg te rijden. Momenteel wordt er in meerdere regio’s geëxperimenteerd met het gebruik van deelsteps. De verwachting is dat (bij een positieve uitkomst) ook het privégebruik gelegaliseerd zal worden. 
  • In Nederland is een elektrische step in de regel niet legaal. Er zijn enkele modellen RDW-gekeurd voor gebruik op de openbare weg. In 2023 zal er een nieuw beleidskader van kracht gaan, waarmee waarschijnlijk meer e-steps de weg op mogen.

Zo maak je gebruik van een e-step in het buitenland

Als toerist kun je in de meeste landen gebruikmaken van een deelstep. Je download een app, navigeert naar een e-step bij jou in de buurt, scant een QR-code en rijdt weg. Ieder land heeft zijn eigen afspraken met deelstepaanbieders. Bekijk hier voor de populairste vakantielanden welke aanbieders actief zijn:

Logo