Rijden op een elektrische step in Portugal? Dit is hoe het werkt

Wil je de Portugese straten verkennen op een elektrische step? Sinds 2019 kun je als toerist rollend door Portugal heen. Bekijk welke aanbieders actief zijn op je plaats van bestemming, download de juiste app en je bent klaar voor je eerste rit. Zo makkelijk is het.

De elektrische step wordt in Portugal een trotinete elétrica genoemd. Ontdek op deze pagina met welke regels je rekening dient te houden en hoe je zelf gebruik kunt maken van deze tweewielers.

De regels voor het gebruik van een e-step in Portugal

In Portugal volg je als bestuurder van een elektrische step dezelfde verkeersregels als fietsers. Dit zijn de belangrijkste regels om als toerist rekening mee te houden: 

  • Er is geen minimumleeftijd bepaald;
  • Er geldt geen rijbewijsplicht;
  • Indien er een fietspad beschikbaar is, maak je daar gebruik van. Bij het ontbreken van een fietspad maak je gebruik van de openbare weg;
  • Je mag niet op de stoep rijden;
  • Het vasthouden of dragen van een telefoon, hoofdtelefoon of oortjes op de step is niet toegestaan;
  • Je mag niet met twee personen op één e-step rijden;
  • Drinken en rijden op een elektrische step is verboden. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.

Hoe maak je als toerist gebruik van een e-step in Portugal?

bolt-elektrische-step-huren
Voorbeeld: Bolt app

In verschillende Portugese steden maak je makkelijk gebruik van een elektrische deelstep. Deze voertuigen zijn te lokaliseren via de mobiele app van de desbetreffende aanbieder. Dit doe je op de volgende manier:

1. App downloaden
Download de mobiele app van een van de actieve aanbieders (bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn in Portugal).

2. Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.

3. Vind een e-step bij jou in de buurt
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde e-step staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.

4. Ontgrendel het voertuig
Scan de QR-code op de step om het voertuig te ontgrendelen en je rit te starten.

5. Parkeer de step
Klaar met de rit? Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde retourlocatie* is en zet de step terug op een plek waar niemand er last van heeft.

6. Sluit de rit af
Sluit de rit af met behulp van de app. Hierna krijg je een overzicht te zien van de afgelegde route en kosten van je rit.

*Sommige steden hebben specifieke parkeerzones voor deelsteps. Wanneer dit het geval is, zie je deze zones terug in de app.

Welke deelstepaanbieders zijn actief in Portugal?

Iedere stad of gemeente heeft zijn eigen afspraken met deelstepaanbieders. De grootste aanbieders in Portugal zijn:

StadAanbieder
BragaBolt
CoimbraBolt
LissabonBirdBoltFrogLime
PortoBird, Bolt

Wat zijn de kosten?

Wanneer je gebruik wilt maken van een e-step betaal je doorgaans een starttarief en een tarief per minuut. Deze kosten kunnen verschillen per aanbieder.

Gemiddeld betaal je €1 opstapkosten. Vervolgens betaal je een bedrag per minuut: €0,15. Maak je een ritje van 10 minuten, dan kost je dit dus €2,50

Tip: profiteer van gratis ritten

Veel aanbieders laten gebruikers een ‘referral code’ met iemand delen. Dit is een persoonlijke code welke terug te vinden is in de app.

Ga je met twee of meer personen op pad met een deelstep? Deel deze code met jouw vrienden en profiteer op deze manier van gratis ritten:

bolt-elektrische-step-promo-code
Voorbeeld: Bolt app

op zoek naar je eigen e-step?
Bekijk het elektrische step overzicht, of navigeer naar onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment.
Logo