Elektrische steps in Aalst: de regels en kosten

Als bezoeker of inwoner van Aalst kun je gebruikmaken van de elektrische deelsteps van Dott. Download de mobiele app, bekijk waar de dichtstbijzijnde step staat en je bent klaar voor je rit.

Ontdek hoe je hier gebruik van maakt, waar je de voertuigen mag parkeren en wat de kosten zijn.

Wat zijn de regels voor het gebruik van een e-step in Aalst?

Net als voor ieder ander vervoermiddel, zijn er ook regels vastgesteld voor het gebruik van een elektrische (deel)step in Aalst:

  • De minimumleeftijd is vastgesteld op 18 jaar;
  • De maximale snelheid van een deelstep is 25 km/h;
  • Bij een snelheid onder de 6 km/h dien je gebruik te maken van het trottoir;
  • Rijd je harder dan 6 km/h, dan maak je gebruik van het fietspad. Wanneer er geen fietspad is, rijd je zoveel mogelijk rechts op de weg;
  • Parkeer de step altijd op een plek waar anderen er geen hinder van ondervinden.

Bekijk onze pagina over elektrische steppen in België voor een overzicht van alle regels.

Hoe maak je gebruik van een deelstep?

Dott is momenteel de enige aanbieder van deelsteps in Aalst. Met de app ontgrendel je binnen een paar seconden een voertuig. Dit is hoe het werkt:

Zo werkt het
App downloaden
Download de Dott app voor Android of IOS.
Betaalmiddel koppelen
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel, zoals een creditcard.
Deelstep zoeken
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde deelstep staat. In de app kun je ook zien wat het batterijpercentage van de step is.
Deelstep ontgrendelen
Scan de QR-code op het stuur van de step om het voertuig te ontgrendelen en de rit te starten.
Zet af en rijd weg
Zet je met één voet af en geef gedoseerd gas met de rechterduim. Tip: bekijk de veiligheidsinstructies in de app onder het kopje ‘Hulp & juridisch’.
Parkeren en rit afsluiten
Na afloop van de rit parkeer je het voertuig in de daarvoor bestemde zone. Beëindig de rit via de app en je ontvangt een overzicht van de gemaakte kosten.

Download de Dott app voor Android en IOS:

Google-play-logo Apple-store-logo

Waar mag je de steps parkeren?

In Aalst vind je zogenoemde free-floating zones en in het centrum op het Statieplein bevindt zich een vaste standplaats. De free-floating zone houdt in dat er geen vaste parkeerzones zijn voor een e-step.

Deze zone vind je binnen de R41 tot en met het Erembodegem station. Ook vind je deze zone bij beide ziekenhuizen en hogescholen. 

In de Dott app worden de free-floating zones op de kaart weergegeven. Hier zijn ook gebieden gemarkeerd waar je niet altijd mag rijden of parkeren. Voorbeelden hiervan zijn privé zones of gebieden rondom openbare gebouwen.

Wat zijn de kosten?

Voor het gebruik van Dott betaal je een starttarief en een tarief per minuut. In Aalst betaal je een starttarief van €0,50 en €0,17 per minuut voor het gebruik. Voor een ritje van 10 minuten betaal je dus €2,20.

Tip: profiteer van gratis ritten

Via de Dott app kun je profiteren van gratis ritten. In de app vind je een ‘referral code’ die je kunt delen met iemand anders. Ga je met meerdere personen op pad? Doorloop de volgende stappen, waarmee je in Aalst profiteert van €4,40 gratis krediet:

dott-step-gratis-ritten

E-steps voor eigen gebruik
Wil je een een e-step aanschaffen? Bekijk hier de beste e-steps van dit moment.
Logo