Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step voor openbare weg

De elektrische step is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. In Nederland zijn echter nog niet alle elektrische steps goedgekeurd.

Ontdek hier welke elektrische steps wél goedgekeurd zijn voor de openbare weg in Nederland.

[INHOUDSOPGAVE]

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden?

Voordat een elektrische step officieel op de openbare weg mag rijden, dient deze eerst gekeurd te worden. Een elektrische step mag in Nederland pas de weg op wanneer de RDW deze gekeurd en aangewezen heeft als bijzondere bromfiets. 

Controleer daarom altijd voor de aanschaf van een elektrische step of deze is is toegestaan op de openbare weg.

Waarom zijn de meeste e-steps (nog) niet toegestaan op de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step (net als een fiets of auto) gezien als voertuig. Waar in de EU-landen voor elk voertuig eisen zijn vastgesteld, is dit voor de elektrische step nog niet het geval.

De meeste landen in de EU hebben nationale wetgeving voor e-steps, waarmee je legaal met een e-step op de openbare weg mag rijden. In Nederland ligt dit anders en gelden voor de elektrische step nog dezelfde (strenge) voertuigeisen die voor ‘bijzondere bromfietsen’ zijn opgesteld.

Het keuringsproces in Nederland voor e-steps in is een prijzig en tijdsintensief traject. Om deze reden kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van het aanpassen van hun producten.

Regelgeving
Wil je alles lezen over lokale regelgeving? Bekijk de regels voor elektrische steps in Nederland en België.

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Met welke elektrische steps mag je momenteel wel de weg op in Nederland? Onderstaande e-steps zijn RDW gekeurd en toegestaan op de openbare weg.

Deze steps kenmerken zich over het algemeen door de aanwezigheid van luchtbanden en een zadel.

1. Veeley V5
Veeley V5 elektrische step

+ Actieradius van 35 kilometer
+ Geschikt om mee te nemen in het OV

De Veeley V5 is een van de populairste e-steps die momenteel legaal de openbare weg op mag. Het is een robuuste e-step met een maximale snelheid van 25 km/h en een actieradius van 35 kilometer.

De step beschikt over een extra accu aansluiting, waarmee je de actieradius kunt verdubbelen tot 70 kilometer. Een lege accu laad je in 4-6 uur weer volledig op.

De Veeley V5 is onder andere voorzien van 10″ luchtbanden, een zadel en een Voertuig Identificatie Nummer. Orange Ventures (ontwikkelaar van de Veeley V5) heeft de e-step met de tijd doorontwikkeld, wat de Veeley V5 de vijfde versie maakt van dit model.

Met de aanwezigheid van een vouwmechanisme kun je de Veeley inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om deze mee te nemen in de bus of trein.

Bekijk op Bol.com

2. SXT 500
SXT 500 elektrische step

Actieradius van 60 kilometer
Voorzien van EU typegoedkeuring

De SXT 500 beschikt over de nieuwe typegoedkeuring naar de huidige 168/2013 EEC normering. Door aanwezigheid van de kentekenplaat kan deze e-step WA verzekerd worden.

Er zijn drie verschillende type accu’s beschikbaar, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden. Afhankelijk van het type accu laad je een lege accu binnen 6-10 uur volledig op. Net als de Veeley kan de SXT 500 door aanwezigheid van een vouwmechanisme ingeklapt worden.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt standaard geleverd met naafmotor. Dit type motor heeft minder onderhoud nodig en is geruisloos. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

Bekijk op Detuinmachine.nl

3. Trendiamo Country

trendiamo country

+ Actieradius van 24-30 kilometer
+ Voorzien van luchtbanden met off-road profiel

De Trendiamo Country is een van de drie e-steps uit het assortiment van het Italiaanse Trendiamo. Het Country model beschikt over stevige luchtbanden en schokdempers. Hiermee kun je deze e-step ook op onverhard terrein gebruiken.

De maximale snelheid ligt op 20 km/h en wordt aangedreven door een 500 Watt motor. Het zadel van de Trendiamo Country is los te koppelen en het stuur is inklapbaar. Eenmaal ingeklapt heeft de e-step afmetingen van 120 x 73 x 60 cm.

Afhankelijk van de snelheid heeft de Country een actieradius van 24-30 kilometer. De 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

Bekijk op Bol.com

4. Kickbike eCruiser Max

kickbike ecruiser
+ Elektrische ondersteuning bij het rijden
+ Voorzien van grote wielen

De Kickbike eCruiser wordt ook wel een ‘elektrische loopstep‘ genoemd. De step is namelijk ook zonder elektrische aandrijving te gebruiken. Het is daarom niet alleen een handig vervoermiddel, maar ook als sportinstrument te gebruiken.

Met de aanwezigheid van een accu geeft de Kickbike eCruiser Max je elektrische ondersteuning tot 25 km/h. De accu heeft een reikwijdte van ongeveer 30 kilometer. Een lege accu laad je binnen 4 uur volledig op.

Deze sportieve e-step is voorzien van grote 26-20 inch luchtbanden, waarmee je ook op onverhard terrein kunt rijden.

Bekijk op Bol.com

5. Micro M1 Colibri NL

Micro M1 Colibri elektrische step
+ Elektrische ondersteuning bij het rijden
+ Maximale snelheid van 20 km/h

Een elektrische step die speciaal is aangepast voor de Nederlandse markt: dat is de Micro M1 Colibri NL. De Micro Colibri NL step werkt op basis van elektrische aandrijving en rijdt niet zonder dat je zelf meebeweegt.

De 150 Watt accu geeft je een maximale ondersteuning tot 20 km/h. Een groot voordeel van de Colibri is het gewicht. Met een gewicht van 9.9 kg neem je deze elektrische step gemakkelijk overal mee naartoe.

Een volle accu geeft je een bereik van 12 kilometer. In 2.5 uur is een lege accu weer volledig opgeladen.

Bekijk op Onlineskateshop.nl

Wat zijn de risico’s van een verboden elektrische step?

Wanneer je rondrijdt op een elektrische step die niet is goedgekeurd door de RDW, kun je een boete krijgen van €260. Daarnaast is er zelfs de mogelijkheid dat je e-step in beslag wordt genomen.

De praktijk wijst uit dat dit niet altijd gebeurd. Toch is het raadzaam om vooraf te controleren aan welke eisen jouw elektrische step voldoet. Wil je dus geen risico lopen, controleer dan altijd eerst bij de verkoper of fabrikant of de step RDW gekeurd is.

Welke typen elektrische steps kunnen we onderscheiden?

Voor eventuele goedkeuring van een elektrische step, is het goed om te weten in welke categorie deze valt. Op basis van de kenmerken van de step, wordt een bijzondere bromfiets gezien als een elektrische scooterstep, motorstep, elektrische step met ondersteuning of Go-Ped.

1. De elektrische scooterstep

Elke elektrische step die werkt op oplaadbare batterijen, wordt op dit moment door de overheid gezien als snorfiets. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.

2. De Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h). Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van deze steps een geldig rijbewijs moet hebben.

3. Elektrische step met ondersteuning

Dit type elektrische step wordt volgens de Nederlandse wetgeving niet gezien als motorisch voertuig. De reden hiervoor is dat de step niet ‘uit zichzelf’ rijdt. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft. Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden.

4. De Go-Ped

Als laatste is er een categorie aangeduid als Go-Ped. Grote kans dat je hier nog niet van hebt gehoord. De reden hiervan is dat deze steps niet zijn goedgekeurd door de (RDW). Om deze reden zie je deze elektrische steps nauwelijks op de openbare weg rijden.

Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België.

Logo