ELEKTRISCHE STEPS VOOR OPENBARE WEG

De e-step is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Deze vorm van ‘micromobility’ wordt vaak genoemd als hét vervoermiddel op korte afstanden van de toekomst. In Nederland zijn echter nog niet alle elektrische steps goedgekeurd.

Ontdek hier welke elektrische steps wél goedgekeurd zijn voor de openbare weg in Nederland.

Spring naar:

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden?

Voordat een elektrische step officieel op de openbare weg mag rijden, dient deze eerst gekeurd te worden door de RDW. Een elektrische step mag alleen de weg op wanneer de RDW het voertuig heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Controleer voor de aanschaf van een elektrische step of deze door de overheid is goedgekeurd.

Wil je alles lezen over lokale regelgeving? Bekijk de regels voor elektrische steps in Nederland of België.

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Met welke elektrische steps mag je de weg op? De RDW heeft vastgesteld welke e-steps op de openbare weg mogen rijden. Deze steps kenmerken zich over het algemeen door de aanwezigheid van luchtbanden en een zadel. De volgende e-steps zijn momenteel RDW gekeurd voor de openbare weg:

1. Veeley V5

veeley v5 elektrische step NL

✓ Actieradius van 35 kilometer
✓ Geschikt om mee te nemen in het OV

De Veeley V5 is misschien wel de bekendste e-step die momenteel legaal de openbare weg in Nederland op mag. Het is een robuuste e-step met een actieradius van 35 kilometer en een maximale snelheid van 25 km/h.

De Veeley V5 is onder andere voorzien van 10″ luchtbanden, een zadel en een kentekenplaat waardoor je met deze e-step legaal mag rondrijden in Nederland. Met de mogelijkheid om het stuur in te klappen is deze step ook geschikt om mee te nemen in het OV.
Bekijk op Bol.com

2. SXT 500

SXT 500 elektrische step

✓ Maximale actieradius van 65 kilometer
✓ Voorzien van EU typegoedkeuring

Met een topsnelheid van 25 km/h en EU typegoedkeuring, mag de SXT 500 zonder problemen de openbare weg op. Door aanwezigheid van de kentekenplaat kan deze e-step WA verzekerd worden.

Er zijn drie verschillende type accu’s beschikbaar voor de SXT 500, waarmee de actieradius tot 65 km op één acculading gerekt kan worden. Met een basisgewicht van 28 kg en aanwezig inklapmechanisme, kun je deze e-step overal mee naartoe nemen.
Bekijk deze e-step

3. Trendiamo Country

trendiamo country

✓ Voorzien van kentekenplaat
✓ Geruisloze aandrijving

Met de Trendiamo Country mag je zonder problemen de openbare weg op. Maar ook voor dit model heb je wel een (brommer)rijbewijs nodig. Daarnaast moet de step een kenteken hebben en verzekerd zijn.

Bij aankoop van deze e-step kan de verkoper je helpen met het verkrijgen van dit kenteken. De step heeft een vermogen van wel 500 Watt en is hiermee ook geschikt voor onverhard terrein.
Bekijk op bol.com

4. Kickbike eCruiser

✓ Elektrische ondersteuning bij het rijden
✓ Voorzien van grote wielen

De Kickbike eCruiser wordt ook wel een ‘elektrische loopstep’ genoemd. Het is niet alleen een handig vervoermiddel, maar ook een leuke manier van sporten. De sportieve step is voorzien van grote wielen, waarmee je ook op onverhard terrein kunt rijden. Ook deze step werkt op aandrijving en rijdt dus niet zonder dat je zelf meebeweegt.
Bekijk op bol.com

5. Micro M1 Colibri NL

Micro M1 Colibri elektrische step

✓ Elektrische ondersteuning bij het rijden
✓ Maximale snelheid van 20 km/h

Een elektrische step die speciaal is gemaakt voor de Nederlandse markt: dat is de Micro M1 Colibri NL. Deze step werkt op aandrijving en rijdt niet zonder dat je zelf meebeweegt. De combinatie van steppen en elektrische aandrijving zorgt ervoor dat je een maximale snelheid kunt halen van 20 kilometer per uur.
Bekijk op Onlineskateshop.nl

Wat zijn de risico’s van een verboden elektrische step?

Wanneer je rondrijdt op een elektrische step die niet is goedgekeurd door de RDW, kun je een boete krijgen van €260. Daarnaast is er zelfs de mogelijkheid dat je e-step in beslag wordt genomen.

De praktijk wijst uit dat dit niet altijd gebeurd. Toch is het raadzaam om vooraf te controleren aan welke eisen jouw elektrische step voldoet. Wil je dus geen risico lopen, controleer dan altijd eerst bij de verkoper of fabrikant of de step RDW gekeurd is.

Welk type elektrische steps zijn er?

Voor eventuele goedkeuring van een elektrische step, is het goed om te weten in welke categorie deze valt. Op basis van de kenmerken van de step, wordt een bijzondere bromfiets gezien als een elektrische scooterstep, motorstep, Go-Ped of elektrische step met ondersteuning.

1. De elektrische scooterstep

Elke elektrische step die werkt op oplaadbare batterijen, wordt op dit moment door de overheid gezien als snorfiets. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.

2. De Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h). Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van deze steps een geldig rijbewijs moet hebben.

3. De Go-Ped

En dan is er nog een type te onderscheiden: de Go-Ped. Grote kans dat je hier nog niet van hebt gehoord. De reden hiervan is dat deze steps niet zijn goedgekeurd door de (RDW). Om deze reden zie je deze elektrische steps nauwelijks op de openbare weg rijden.

4. Elektrische step met ondersteuning

Dit type elektrische step wordt volgens de Nederlandse wetgeving niet gezien als motorisch voertuig. De reden hiervoor is dat de step niet ‘uit zichzelf’ rijdt. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf steppen voordat de step ondersteuning geeft. Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden.

Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België.