De regels voor legale elektrische steps op de openbare weg in Nederland

Hoe staat het er in 2023 voor met de regels rondom elektrische steps in Nederland? Hoewel je de e-step al regelmatig voorbij ziet komen, zijn niet alle e-steps legaal voor gebruik op de openbare weg. 

Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets.

Op deze pagina vind je alle informatie over het gebruik van een e-step in Nederland en met welke steps je legaal mag rondrijden. Alle informatie op deze pagina is afkomstig van Rijksoverheid.nl, ANWB.nl en Vraaghetdepolitie.nl en RDW.nl.

Laatst bijgewerkt op: 08 maart 2023

Is een elektrische step legaal in Nederland?

Op dit moment zijn de meeste elektrische steps niet legaal in Nederland. Er zijn echter een paar uitzonderingen die wél legaal de weg op mogen. In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door de RDW is goedgekeurd.

De RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als ‘elektrische bromfiets’. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag. 

Wat zijn de regels voor een elektrische step?

De RDW bestempeld een elektrische step als bijzondere bromfiets. Binnen de Nederlandse wet- en regelgeving zijn de volgende regels opgesteld voor het besturen van een e-step:

  • Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn;
  • Je dient in sommige gevallen in het bezit te zijn van een rijbewijs;
  • Als bestuurder dien je een helm te dragen boven een maximumsnelheid van 25 km/h;
  • Het voertuig moet verzekerd zijn;
  • De bestuurder moet in het verkeer zoveel mogelijk rechts houden;
  • Wanneer er een (brom)fietspad is, dien je daar gebruik van te maken.
  • Voordat een e-step legaal de openbare weg op mag, dient deze aan bepaalde wet- en regelgeving te voldoen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), die dit soort innovaties beoordeelt, heeft de ‘Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen’ opgesteld. Deze regel is in het leven geroepen om elektrische steps te keuren voor deze op de markt komen.

Veelgestelde vragen:

Waar mag je rijden met een elektrische step?

De meeste elektrische steps worden gezien als bijzondere bromfiets. Als bestuurder van dit type voertuig volg je dezelfde regels als bromfietsers. Dit betekent dat je in de meeste steden, net als bromfietsers, op het fietspad rijdt.

Vanaf welke leeftijd mag je op een elektrische step rijden?

Om op een elektrische step te mogen rijden, moet de bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn. Deze minimumleeftijd staat gelijk aan de leeftijd waarop jongeren praktijkexamen kunnen doen voor een bromfietsrijbewijs (categorie AM).

Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Dit is afhankelijk van het type elektrische step. Voor e-steps die volgens de wet als bijzondere bromfiets worden gezien, heb je geen rijbewijs nodig. Denk hierbij aan een Ninebot by Segway E+ of Swing Trike. Voor andere typen, zoals een motorstep of Go-Ped, heb je wel een bromfietsrijbewijs nodig.

Heb je een verzekering nodig voor een elektrische step?

Het is verplicht om je e-step te laten verzekeren. Daarbij dient het voertuig voorzien te zijn van een verzekeringsplaatje en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN). Lees hier meer over het verzekeren van een elektrische step.

Wanneer wordt de e-step toegestaan in Nederland?

Het eerder aangekondigde hernieuwde kader voor LEV’s (Lichte Elektrische Voertuigen) is inmiddels rond en zal naar verwachting in het najaar van 2023 ingaan. Dit worden de belangrijkste regels:

  • De minimumleeftijd voor het besturen van een elektrische step wordt 16 jaar
  • De maximumconstructiesnelheid wordt 25 kilometer per uur
  • Het maximale gewicht van een elektrische step is vastgesteld op 55 kg
  • Een kenteken wordt verplicht
  • Een helm wordt niet verplicht
  • Bestuurders van een elektrische step zullen gebruik gaan maken van het fietspad
  • Elke elektrische step zal onder de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) vallen 
  • Nieuwe e-steps worden via goedkeuring en toezicht op het fabricageproces toegelaten tot de weg
  • De RDW zal aangewezen worden als onafhankelijke goedkeuringsinstantie.
  • Het streven blijft om op termijn naar een Europees kader voor LEV’s te gaan
  • De verwachte intreding van het nieuwe kader is per najaar 2023

De RDW wordt hierbij aangewezen als onafhankelijke keuringsinstantie en zal e-steps beoordelen op geschiktheid voor toegang tot de openbare weg. Deze e-steps zullen gekeurd worden aan de hand van technische eisen zoals beschreven in het beleidskader.

Zijn alle elektrische steps momenteel verboden in Nederland?

Niet alle elektrische steps zijn verboden. Op dit moment zijn er een aantal e-steps toegelaten tot de openbare weg. De e-steps die verboden zijn beschikken vaak niet over de juiste veiligheidseisen, waardoor deze niet aan het verkeer mogen deelnemen.

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Met onderstaande elektrische steps mag je momenteel de openbare weg op in Nederland. Deze e-steps zijn RDW gekeurd en voldoen aan de criteria van een bromfiets of e-bike. 

Let op: voor de meeste voertuigen dien je minimaal 16 jaar en in het bezit van een rijbewijs AM te zijn. Het is daarnaast verplicht om je e-step te verzekeren voor je de weg op gaat.

Veeley V5

Veeley V5 elektrische step
Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35-70 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Afmetingen: 113 x 72 x 118 cm | Gewicht: 29 kg 

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van stevige 10″ luchtbanden
+
Actieradius uit te breiden tot 70 kilometer
Weegt 29 kg

De Veeley V5 is een van de bekendste e-steps die momenteel legaal de openbare weg op mag. Het is een robuuste step met een maximale snelheid van 25 km/h en actieradius tot 35 kilometer.

De step beschikt over een extra accu aansluiting, waarmee je het bereik kunt uitbreiden tot 70 kilometer. Een lege accu laad je in 4-6 uur weer volledig op.

De V5 mag vanwege de EEC-goedkeuring en het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) legaal de openbare weg op in Nederland. Hiermee kan de step op kenteken gezet en verzekerd worden.

Onder het deck zijn twee 10” luchtbanden bevestigd. Het stevige frame biedt daarbij draagkracht tot een gewicht van 120 kg. Daarnaast beschikt de Veeley over een zadel voor een comfortabele houding bij lange ritten. 

Met de aanwezigheid van een vouwmechanisme kun je de Veeley inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Ondanks dat de step een gewicht heeft van 29 kg, is het mogelijk om de Veeley op te vouwen en overal mee naartoe te nemen.

De V5 is verkrijgbaar in het wit en zwart. Bij aankoop kan de verkoper de e-step kosteloos op kenteken en naam zetten.

StapStep

StapStep
Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 20-50 kilometer | Laadtijd: 4 uur | Afmetingen: 106 x 44 x 115 cm | Gewicht: 13-15 kg

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Verkrijgbaar in drie uitvoeringen
+ Maximaal bereik van 20, 35 of 50 kilometer
Niet volledig elektrisch

De StapStep is een step met ‘trapondersteuning’. Dit type wordt door de RDW niet gezien als motorisch voertuig, omdat de step niet zonder fysieke aandrijving kan rijden. Net als bij een e-bike moet je bij dit model eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft.

Sensoren in de step herkennen wanneer de step in beweging is. De motor wordt hierdoor voor een aantal seconden geactiveerd, waardoor je een elektrische ‘boost’ krijgt. Vervolgens zwakt de motor af en moet er opnieuw een ‘kick’ gegeven worden.

Wil je je e-step gebruiken in combinatie met het openbaar vervoer? Het vouwsysteem van de StapStep Lite maakt het mogelijk om de step binnen enkele seconden in te klappen. Met een gewicht van 13 -15 kg (afhankelijk van de uitvoering) til je de step gemakkelijk op.

De 250W motor geeft je een maximale snelheid van 25 km/h. Via een knop op het stuur kun je schakelen tussen drie snelheidsstanden: de beginner, gemiddelde en geavanceerde snelheidsmodus.

De StapStep is in drie uitvoeringen verkrijgbaar. Met de Lite+ heb je een bereik van 20 kilometer en met de Pro uitvoering 35 kilometer. Ben je op zoek naar een maximale actieradius? Met de StapStap Pro+ kun je tot wel 50 kilometer op een volle accu afleggen.

Trendiamo Country

Trendiamo-Country-elektrische-step

Maximale snelheid: 20 km/h | Actieradius: 24-30 kilometer | Laadtijd: 6-8 uur | Afmetingen: 108 x 47 x 48 cm | Gewicht: 41 kg

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Tot 30 kilometer bereik
+ Stevige off-road banden
Laadtijd van 6-8 uur

De Trendiamo Country is een van de drie e-steps in het assortiment van het Italiaanse Trendiamo. Het Country model beschikt over stevige luchtbanden en schokdempers. Hiermee kun je deze e-step ook op onverhard terrein gebruiken.

De maximale snelheid van de Country is 20 km/h, mogelijk gemaakt door een geruisloze 500-Watt motor. Afhankelijk van de snelheid heeft de step een actieradius van 24-30 kilometer. De 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

Op het achterspatbord is een kentekenplaat gemonteerd. De Trendiamo Country is RDW-gekeurd en kan door deze keuring op kenteken gezet en verzekerd worden.

Het uiterlijk van deze elektrische tweewieler valt op. Het frame bestaat uit een mix van staal en kunststof, versierd met de Italiaanse vlag. Het brede deck biedt genoeg ruimte om beide voeten naast elkaar te plaatsen.

Het zadel van de Trendiamo Country is los te koppelen en het stuur is inklapbaar. De stuurbuis wordt ondersteund door twee schokdempers. Deze absorberen trillingen in het stuur tijdens het rijden.

Wil je ‘s avonds een rit maken? De Country-step is voorzien van een helder voor- en achterlicht, waarmee je ook in het donker goed zichtbaar bent.

Meer e-steps bekijken?
Bekijk hier alle elektrische steps of ontdek in 4 vragen de geschikte tweewieler met de Elektrische-steps.com Keuzehulp.

Wat kan er gebeuren als je op een niet toegestane elektrische step rijdt?

Hiermee loop je het risico op een boete van €280. Daarnaast kan de step in beslag genomen worden. Raak je betrokken bij een ongeval? Dan brengt dit ook financiële consequenties met zich mee, omdat je niet verzekerd bent.

Waarom worden de meeste e-steps niet toegelaten tot de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step beschouwd als voertuig. Het keuringsproces voor is een prijzig en tijdsintensief traject. Om deze reden kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van een aanpassing in hun producten.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’.

Hoe en waar kun je legaal een e-step huren in Nederland?

Anders dan in België kun je in Nederland nog geen gebruikmaken van een deelstep. Wel zijn er verschillende lokale aanbieders die e-steps verhuren.

Tijdens een groepstocht of vrije rit rijd je op een step die goedgekeurd is voor de Nederlandse openbare weg. In de volgende steden kun je momenteel een elektrische step huren:

StadVerhuurder
BoekendMaashof
BusslooPitch & Putt Bussloo
HeegNordmann Outdoor
HeilooNora’s Tours
NoordwijkYour next event
NunspeetOutdoorcentrum Nunspeet
OotmarsumTwente Toer
RavensteinIn Alle Straten
VeldhovenKlimrijk
VledderOutdoor Point

Wat zijn de verschillen tussen elk type elektrische step?

Op de website Rijksoverheid.nl worden vier typen elektrische steps onderscheiden. De technische kenmerken van het voertuig bepalen binnen welke categorie een elektrische step (bijzondere bromfiets) wordt ingedeeld:

Elektrische scooterstep

Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.

Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h).

Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van dit type voertuig in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs.

Elektrische step met trapondersteuning

Een elektrische step met trapondersteuning wordt niet gezien als motorisch voertuig omdat de step niet zonder fysieke aandrijving kan rijden. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft.

Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden. De StapStep Lite is hier een voorbeeld van.

Go-Ped

De Go-Ped is een step met hulpmotor. Dit type wordt beschouwd als snorfiets. Deze categorie is niet goedgekeurd in Nederland en mag niet legaal de openbare weg op.

Wat zijn de voertuigeisen voor een elektrische step?

De elektrische step valt in Nederland binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Voor deze categorie zijn de volgende voertuigeisen vastgesteld:

  • De step heeft een door de constructie bepaalde snelheid van niet meer dan 25 km/h en mag niet opgevoerd worden;
  • Het voertuig is voorzien van een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) dat in het frame, het chassis of in een vergelijkbare constructie is ingeslagen en goed leesbaar is;
  • Het voertuig is voorzien van een verzekeringsplaatje;
  • Het voertuig is niet niet langer dan 300 cm, niet breder dan 75 cm en niet hoger dan 200 cm;
  • Het voertuig is niet zwaarder dan 125 kg;
  • De accu is stevig bevestigd en goedgekeurd volgens VN/ECE-reglement nr. 136;
  • De bediening van de step (zoals de gashendel) is zichtbaar, herkenbaar en eenvoudig te bedienen;
  • De wielen zijn voorzien van luchtbanden;
  • De step beschikt over ten minste twee onafhankelijke en goed werkende remsystemen, waarbij elk wiel geremd kan worden;
  • De step heeft een elektromotor met een maximaal vermogen van 4 kW of een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3;
  • Het voertuig beschikt over verlichting aan voor- en achterzijde, minimaal één remlicht en twee richtingaanwijzers aan beide zijdes;
  • De step is voorzien van een goed werkende bel of goed werkende hoorn met vaste toonhoogte;
  • De step moet voorzien zijn van rode en witte (of gele) reflectoren.

Bovenstaande informatie is afkomstig van wetten.overheid.nl.

Hoe wordt een elektrische step goedgekeurd?

Een fabrikant, importeur of distributeur die aan de gestelde eisen in het kader van de bijzondere bromfiets voldoet, kan bij het ministerie van IenW een verzoek van aanwijzing indienen. Vervolgens wordt het RDW gevraagd om de bijzondere bromfiets te beoordelen en te toetsen aan de wettelijke eisen.

Het ministerie kan naast het RDW nog hulp inschakelen van andere organisaties, om het voertuig te beoordelen op verkeersveiligheid. Uiteindelijk besluit het ministerie of de step wordt toegelaten in het verkeer.

Hoe dien je als fabrikant, importeur of distributeur een aanvraag in?

Om een elektrische step in aanmerking te laten komen voor toelating tot de openbare weg, dienen de volgende stappen ondernomen te worden:

  1. Dien een verzoek tot toelating in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat via dit contactformulier van de Rijksoverheid;
  2. Er vindt een intakegesprek plaats tussen het ministerie en de aanvrager, waarin de aanvrager o.a. moet kunnen aantonen dat het voertuig veilig is gebouwd;
  3. De RDW toetst verschillende aspecten van de aanvraag, voert een technische keuring uit en brengt hierover een rapport uit aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
  4. De minister neemt binnen vier weken na het RDW-advies een besluit.

De kosten voor dit proces komen voor rekening van de aanvrager. Hier geldt een vast uurtarief van €128.

Kun je als particulier een elektrische step laten keuren?

Het is mogelijk om een step als particulier te laten keuren. De kosten hiervan bedragen €307 en het proces kan lang duren. Om deze redenen zijn het doorgaans de fabrikanten die deze verzoeken indienen.

Let op: in het verleden is een particuliere aanvraag enkele keren succesvol gebleken. Tegenwoordig is er een kleine kans dat een e-step zonder de juiste papieren door de keuring komt.

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

  • ANWB.nl
  • RDW.nl
  • Rijksoverheid.nl
  • Tweedekamer.nl
  • Vraaghetdepolitie.nl
  • Wetten.overheid.nl
meer info
Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België.
Logo