Elektrische step voor de openbare weg

Hoewel je de elektrische step in Nederland al regelmatig voorbij ziet komen, zijn niet alle e-steps goedgekeurd voor de openbare weg. Je mag alleen de weg op wanneer de step door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets.

Bekijk hier welke e-steps gekeurd zijn door de RDW en wat de risico’s zijn van het rondrijden met een niet gekeurd voertuig. Alle informatie op deze pagina is afkomstig van Rijksoverheid.nl, ANWB.nl en Vraaghetdepolitie.nl.

Laatst bijgewerkt op: 01 augustus 2022

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden in Nederland?

Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is in de regel niet toegestaan. Dit betekent dat je enkel op privéterrein, zoals in je tuin of op een oprit, gebruik mag maken van een elektrische step. Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden, zijn officieel verboden.

Voordat een elektrische step de openbare weg op mag, dient deze gekeurd en als bijzondere bromfiets aangewezen te worden door de RDW. Controleer altijd vooraf bij de verkoper of de e-step gekeurd is.

Wat kan er gebeuren als je op een niet toegestane elektrische step rijdt?

Hiermee loop je het risico op een boete van €280. Daarnaast kan de step in beslag genomen worden. Raak je betrokken bij een ongeval? Dan brengt dit ook financiële consequenties met zich mee, omdat je niet verzekerd bent.

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Met onderstaande elektrische steps mag je momenteel de openbare weg op in Nederland. Deze e-steps zijn RDW gekeurd en voldoen aan de criteria van een bromfiets of e-bike. 

Let op: voor de meeste voertuigen dien je minimaal 16 jaar en in het bezit van een rijbewijs AM te zijn. Het is daarnaast verplicht om je e-step te verzekeren voor je de weg op gaat.

StapStep Lite

StapStep-Lite
Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 20 kilometer | Laadtijd: 4 uur | Afmetingen: 106 x 44 x 115 cm | Gewicht: 13,3 kg

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Actieradius van 20 kilometer
+ Laadtijd van 4 uur
Niet volledig elektrisch

De StapStep Lite is een step met ‘trapondersteuning’. Dit type wordt door de RDW niet gezien als motorisch voertuig, omdat de step niet zonder fysieke aandrijving kan rijden. Net als bij een e-bike moet je bij dit model eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft.

Sensoren in de step herkennen wanneer de step in beweging is. De motor wordt hierdoor voor een aantal seconden geactiveerd, waardoor je een elektrische ‘boost’ krijgt. Vervolgens zwakt de motor af en moet er opnieuw een ‘kick’ gegeven worden.

Wil je je e-step gebruiken in combinatie met het openbaar vervoer? Het vouwsysteem van de StapStep Lite maakt het mogelijk om de step binnen enkele seconden in te klappen. Met een gewicht van slechts 13,3 kg til je de step gemakkelijk op.

De 250W motor geeft je een maximale snelheid van 25 km/h. Via een knop op het stuur kun je schakelen tussen drie snelheidsstanden: de beginner, gemiddelde en geavanceerde snelheidsmodus.

Op een volle accu kun je 20 kilometer afleggen. Is de accu leeg, dan kun je deze tweewieler ook als normale step gebruiken. Een lege batterij is binnen vier uur weer volledig opgeladen.

Trendiamo Country

Trendiamo-Country-elektrische-step

Maximale snelheid: 20 km/h | Actieradius: 24-30 kilometer | Laadtijd: 6-8 uur | Afmetingen: 108 x 47 x 48 cm | Gewicht: 41 kg

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Tot 30 kilometer bereik
+ Stevige off-road banden
Laadtijd van 6-8 uur

De Trendiamo Country is een van de drie e-steps in het assortiment van het Italiaanse Trendiamo. Het Country model beschikt over stevige luchtbanden en schokdempers. Hiermee kun je deze e-step ook op onverhard terrein gebruiken.

De maximale snelheid van de Country is 20 km/h, mogelijk gemaakt door een geruisloze 500-Watt motor. Afhankelijk van de snelheid heeft de step een actieradius van 24-30 kilometer. De 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

Op het achterspatbord is een kentekenplaat gemonteerd. De Trendiamo Country is RDW-gekeurd en kan door deze keuring op kenteken gezet en verzekerd worden.

Het uiterlijk van deze elektrische tweewieler valt op. Het frame bestaat uit een mix van staal en kunststof, versierd met de Italiaanse vlag. Het brede deck biedt genoeg ruimte om beide voeten naast elkaar te plaatsen.

Het zadel van de Trendiamo Country is los te koppelen en het stuur is inklapbaar. De stuurbuis wordt ondersteund door twee schokdempers. Deze absorberen trillingen in het stuur tijdens het rijden.

Wil je ‘s avonds een rit maken? De Country-step is voorzien van een helder voor- en achterlicht, waarmee je ook in het donker goed zichtbaar bent.

SXT 1000 XL

SXT-1000-XL-elektrische-step
Topsnelheid: 38 km/h | Actieradius: 25-80 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Afmetingen: 121 x 65 x 110 cm | Gewicht: 40 kg 

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van stevige 11″ luchtbanden
+ Makkelijk in te klappen
 De batterij is onderhoudsgevoelig

De SXT 1000 XL heeft een robuuste bouw waarmee deze e-step te vergelijken is met een snorfiets. Mede door het aanwezige zadel, de zijspiegels en stevige 11” luchtbanden is dit model goedgekeurd voor de openbare weg als brommer. 

De 48V/1000W elektromotor geeft de SXT 1000 een topsnelheid van 38 km/h. Er zijn drie verschillende batterijen beschikbaar. Hiermee is de actieradius uit te breiden van minimaal 25-, tot maximaal 80 kilometer.

Deze elektrische step heeft een EU typegoedkeuring voor de openbare weg als brommer. Dit betekent dat het voertuig goedgekeurd is voor alle EU-landen en binnen Europa op alle openbare wegen en paden mag worden bereden.

Het stuur kan ingeklapt worden om de step te vervoeren in (bijvoorbeeld) de kofferbak van een auto. De stevige vering maakt dat de step tot maximaal 120 kg belast kan worden.

SXT 500

SXT 500 elektrische step
Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 60 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Afmetingen: 110 x 63 x 114 cm | Gewicht: 28 kg

PLUS- EN MINPUNTEN
+ Actieradius van 60 kilometer
+ Grote 12″ luchtbanden
Laadtijd van 6 tot 10 uur

De SXT 500 beschikt over de nieuwste typegoedkeuring naar de 168/2013 EEC normering. Met de van een kentekenplaat kan de step WA verzekerd worden.

Er zijn drie verschillende type accu’s beschikbaar, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden. Afhankelijk van het type batterij laad je de step binnen 6-10 uur volledig op. Net als de Veeley kan de SXT 500 door aanwezigheid van een vouwmechanisme ingeklapt worden.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt standaard geleverd met naafmotor. Dit type motor heeft minder onderhoud nodig en is geruisloos. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

Meer e-steps bekijken?
Bekijk het volledige e-step aanbod of ontdek in 4 vragen de geschikte step met de Elektrische-steps.com Keuzehulp.

Wat zijn de regels in Nederland?

In Nederland zijn de volgende regels opgesteld voor het besturen van een e-step:

 • De minimumleeftijd is 16 jaar;
 • Voor de meeste e-steps dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs;
 • Het is verplicht om een helm te dragen boven een maximumsnelheid van 25 km/h;
 • De e-step moet verzekerd zijn;
 • Je moet in het verkeer zoveel mogelijk rechts houden;
 • Wanneer er een (brom)fietspad is, dien je daar gebruik van te maken.

Lees meer over de elektrische step regels in Nederland.

Waarom worden de meeste e-steps niet toegelaten tot de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step beschouwd als voertuig. Het keuringsproces voor is een prijzig en tijdsintensief traject. Om deze reden kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van een aanpassing in hun producten.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’.

Het nieuwe beleidskader voor de elektrische step is inmiddels gepubliceerd. Deze regels zullen naar verwachting per 1-1-2023 van kracht gaan.

Lees ook: Dit is het nieuwe beleidskader voor elektrische steps

Wat zijn de verschillen tussen elk type elektrische step?

Op de website Rijksoverheid.nl worden vier typen elektrische steps onderscheiden. De technische kenmerken van het voertuig bepalen binnen welke categorie een elektrische step (bijzondere bromfiets) wordt ingedeeld:

Elektrische scooterstep

Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.

Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h).

Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van dit type voertuig in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs.

Elektrische step met trapondersteuning

Dit type wordt niet gezien als motorisch voertuig omdat dat de step niet zonder fysieke aandrijving kan rijden. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft.

Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden. De Micro M1 Colibri NL is hier een voorbeeld van.

Go-Ped

De Go-Ped is een step met hulpmotor. Dit type wordt beschouwd als snorfiets. Deze categorie is niet goedgekeurd in Nederland en mag niet legaal de openbare weg op.

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

 • ANWB.nl
 • RDW.nl
 • Rijksoverheid.nl
 • Tweedekamer.nl
 • Vraaghetdepolitie.nl
meer info
Bekijk de pagina met alle e-step regels in Nederland voor meer informatie. Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België.
Logo