ELEKTRISCHE STEPS VOOR OPENBARE WEG

Zie je ook steeds meer elektrische steps voorbijrijden? De e-step is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Deze vorm van ‘micromobility’ wordt vaak genoemd als hét vervoermiddel op korte afstanden van de toekomst.

In Nederland zijn echter nog niet alle elektrische steps goedgekeurd. Ontdek hier welke elektrische steps wél goedgekeurd zijn voor de openbare weg in Nederland.

Spring naar:

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden?

Voordat een elektrische step officieel op de openbare weg mag rijden, dient deze eerst gekeurd te worden door het RDW. Een elektrische step mag alleen de weg op wanneer het RDW het voertuig heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Bij de aanschaf van een elektrische step is het dus verstandig om te controleren of deze door de overheid is goedgekeurd.

Let op: om met deze step te rijden moet je minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een (brommer)rijbewijs. Lees meer over de regels voor een elektrische step.

Welke elektrische steps mogen de openbare weg op?

Het RDW heeft vastgesteld welke elektrische steps op de openbare weg mogen rijden. Deze steps kenmerken zich over het algemeen door de aanwezigheid van luchtbanden en een zadel.

Wil je zeker weten of jouw step is goedgekeurd voor je hier de weg mee op gaat? Neem dan contact op met de verkoper. Die zal je altijd een antwoord kunnen geven op deze vraag.

Deze elektrische steps zijn wél RDW gekeurd

Elektrische-steps.com zocht uit welke elektrische steps met de huidige regelgeving in Nederland in ieder geval wel op de openbare weg mogen rijden:

1. Micro M1 Colibri NL

Micro M1 Colibri elektrische step

Een elektrische step die speciaal is gemaakt voor de Nederlandse markt: dat is de Micro M1 Colibri NL. Deze step werkt op aandrijving en rijdt niet zonder dat je zelf meebeweegt. De combinatie van steppen en ondersteunende aandrijving zorgt ervoor dat je een maximale snelheid kunt halen van 20 kilometer per uur.
Bekijk deze e-step

2. Trendiamo Country

trendiamo country

Met deze e-step van Trendiamo mag je zonder problemen de openbare weg op. Maar ook voor dit model heb je wel een (brommer)rijbewijs nodig. Daarnaast moet de step een kenteken hebben en verzekerd zijn.

Bij aankoop van deze e-step kan de verkoper je helpen met het verkrijgen van dit kenteken. De step heeft een vermogen van wel 500 Watt en is hiermee ook geschikt voor onverhard terrein!
Bekijk deze e-step

3. Kickbike eCruiser

De Kickbike eCruiser wordt ook wel een ‘elektrische loopstep’ genoemd. Het is niet alleen een handig vervoersmiddel, maar ook een leuke manier van sporten. De sportieve step is voorzien van grote wielen, waarmee je er ook op onverhard terrein kunt rijden. Ook deze step werkt op aandrijving en rijdt dus niet zonder dat je zelf stept.
Bekijk deze e-step

4. Ninebot by Segway E+

Ninebot by segway elite +

De Ninebot by Segway E+ is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een elektrische step. Toch wordt deze ‘step’ wel gezien als bijzondere bromfiets. Qua prijs ligt dit model van Segway wel iets boven het gemiddelde. Maar daar krijg je ook wat voor terug.

Ben je op zoek naar een betrouwbare, goedgekeurde ‘elektrische step’? Dan is deze Segway wellicht wat voor jou.
Bekijk deze e-step

5. Veeley V5

veeley v5

De Veeley V5 is één van de elektrische steps die op de openbare weg in Nederland mag rijden. Het is een robuuste step van goede kwaliteit. Hij is voorzien van een zadel en een inklapbaar stuur. Dit maakt het gemakkelijk om de step bijvoorbeeld in de trein mee te nemen.
Bekijk deze e-step

Wat zijn de risico’s van een verboden elektrische step?

Wanneer je rondrijdt op een elektrische step die niet is goedgekeurd door de RDW, kun je een boete krijgen. Daarnaast is er zelfs de mogelijkheid dat je e-step in beslag wordt genomen. Enorm zonde natuurlijk!

De praktijk wijst uit dat dit niet altijd gebeurd. Toch is het raadzaam om vooraf te controleren aan welke eisen jouw elektrische step voldoet. Wil je dus geen risico lopen, controleer dan altijd eerst bij de verkoper of fabrikant of de step RDW gekeurd is.

Welk type elektrische steps zijn er?

Voor eventuele goedkeuring van een elektrische step, is het goed om te weten in welke categorie deze valt. Op basis van de kenmerken van de step, wordt een bijzondere bromfiets gezien als een elektrische scooterstep, motorstep, Go-Ped of elektrische step met ondersteuning.

1. De elektrische scooterstep

Elke elektrische step die werkt op oplaadbare batterijen, wordt op dit moment door de overheid gezien als snorfiets. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door het RDW.

2. De Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h). Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van deze steps een geldig rijbewijs moet hebben.

3. De Go-Ped

En dan is er nog een type te onderscheiden: de Go-Ped. Grote kans dat je hier nog niet van hebt gehoord. De reden hiervan is dat deze steps niet zijn goedgekeurd door de overheid (RDW). Om deze reden zie je deze elektrische steps nauwelijks op de openbare weg rijden.

4. Elektrische step met ondersteuning

Dit type elektrische step wordt volgens de Nederlandse wetgeving niet gezien als motorisch voertuig. De reden hiervoor is dat de step niet ‘uit zichzelf’ rijdt. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf steppen voordat de step ondersteuning geeft. Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden.

Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België.