Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step voor de openbare weg

Hoewel je de elektrische step in Nederland al regelmatig voorbij ziet komen, zijn niet alle e-steps goedgekeurd voor de openbare weg.

Op deze pagina kom je alles te weten over het gebruik van een elektrische step, zoals:

Laatste update op: 15 juli 2021 15:52

Mag je met een elektrische step op de openbare weg rijden in Nederland?

Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is in de regel niet toegestaan. Dit betekent dat je enkel op privéterrein, zoals in je tuin of oprit, gebruik mag maken van een elektrische step.

Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden, zijn officieel verboden.

Voordat een elektrische step de openbare weg op mag, dient deze gekeurd en als bijzondere bromfiets aangewezen te worden door de RDW. Controleer altijd vooraf bij de verkoper of de e-step is toegestaan voor gebruik op de openbare weg.

Wat kan er gebeuren als je op een niet toegestane elektrische step op de openbare weg rijdt?

Hiermee loop je het risico op een boete van €360 en inbeslagname van je e-step. Raak je betrokken bij een ongeval? Dan brengt dit ook financiële consequenties met zich mee, omdat je niet verzekerd bent.

Welke elektrische steps zijn wel goedgekeurd door de RDW?

Met onderstaande elektrische steps mag je momenteel de openbare weg op in Nederland. Deze e-steps zijn RDW gekeurd en voldoen aan de criteria van een bromfiets of e-bike. 

Let op: voor de meeste e-steps dien je minimaal 16 jaar en in het bezit van een AM-rijbewijs te zijn.

1. Veeley V5

Veeley V5 elektrische step
Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Afmetingen: 113 x 72 x 118 cm | Gewicht: 29 kg > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+
 Actieradius van 35 kilometer
+ Laadtijd van 4 tot 6 uur
Gewicht van 29 kg

De Veeley V5 is een van de bekendste e-steps die momenteel legaal de openbare weg op mag. Het is een robuuste step met een maximale snelheid van 25 km/h en actieradius van 35 kilometer.

De step beschikt over een extra accu aansluiting, waarmee je de actieradius kunt uitbreiden tot 70 kilometer. Een lege accu laad je in 4-6 uur weer volledig op.

De Veeley V5 is voorzien van 10″ luchtbanden, een zadel en Voertuig Identificatie Nummer. Orange Ventures heeft de step met de tijd doorontwikkeld, wat de Veeley V5 de vijfde generatie maakt van dit model.

Met de aanwezigheid van het vouwmechanisme kun je de Veeley inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om de step mee te nemen in de bus of trein.

2. SXT 500

SXT 500 elektrische step
Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 60 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Afmetingen: 110 x 63 x 114 cm | Gewicht: 28 kg

Plus- en minpunten
+ Actieradius van 60 kilometer
+ Grote 12″ luchtbanden
Laadtijd van 6 tot 10 uur

De SXT 500 beschikt over de nieuwste typegoedkeuring naar de 168/2013 EEC normering. Door aanwezigheid van de kentekenplaat kan deze e-step WA verzekerd worden.

Er zijn drie verschillende type accu’s beschikbaar, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden. Afhankelijk van het type laad je de accu binnen 6-10 uur volledig op. Net als de Veeley kan de SXT 500 door aanwezigheid van een vouwmechanisme ingeklapt worden.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt standaard geleverd met naafmotor. Dit type motor heeft minder onderhoud nodig en is geruisloos. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

3. Trendiamo Country

trendiamo-country-2
Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 24-30 kilometer | Laadtijd: 6-8 uur | Afmetingen: 108 x 47 x 48 cm | Gewicht: 28 kg > Meer info

Plus- en minpunten
+
 Voorzien van zijspiegels
+ Mogelijkheid om in te klappen
 De batterij is onderhoudsgevoelig

De Trendiamo Country is een van de drie e-steps uit het assortiment van het Italiaanse Trendiamo. Het Country model beschikt over stevige luchtbanden en schokdempers. Hiermee kun je deze e-step ook op onverhard terrein gebruiken.

De maximale snelheid ligt op 20 km/h en wordt aangedreven door een 500 Watt motor. Het zadel van de Trendiamo Country is los te koppelen en het stuur is inklapbaar.

Afhankelijk van de snelheid heeft de Country een actieradius van 24-30 kilometer. De 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

4. Kickbike eCruiser Max

Kickbike-Cruiser-Max
Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 30 kilometer | Laadtijd: 4 uur | Afmetingen: 178 x 15 x 110 cm | Gewicht: 16 kg

Plus- en minpunten
+
Belastbaar tot 120 kg
+ Grote 46″ voorband
Werkt alleen met trapondersteuning

De Kickbike eCruiser wordt ook wel een ‘elektrische loopstep‘ genoemd. De step is namelijk ook zonder elektrische aandrijving te gebruiken. Het is daarom niet alleen een handig vervoermiddel, maar ook als sportinstrument te gebruiken.

Met de aanwezigheid van een accu geeft de Kickbike eCruiser Max je elektrische ondersteuning tot 25 km/h. De accu heeft een bereik van ongeveer 30 kilometer. Een lege accu laad je binnen 4 uur volledig op.

Deze sportieve e-step is voorzien van grote 26-20 inch luchtbanden, waarmee je ook op onverhard terrein kunt rijden.

5. Micro M1 Colibri NL

Micro-M1-Colibri-Elektrische-Step
Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 12 kilometer | Laadtijd: 2.5 uur | Gewicht: 9.9 kg | Afmetingen: 90 x 57 x 109 cm > Meer info

Plus- en minpunten
+
Weegt slechts 9,9 kg
+ In 2,5 uur volledig opgeladen
Actieradius van 12 kilometer

Een elektrische step die speciaal is aangepast voor de Nederlandse markt: dat is de Micro M1 Colibri NL. De Micro Colibri NL step werkt op basis van elektrische aandrijving en rijdt niet zonder dat je zelf meebeweegt.

De 150 Watt accu geeft je een maximale ondersteuning tot 20 km/h. Een groot voordeel van de Colibri is het gewicht. Met een gewicht van 9,9 kg neem je deze elektrische step gemakkelijk overal mee naartoe.

Een volle accu geeft je een bereik van 12 kilometer. In 2.5 uur is een lege accu weer volledig opgeladen.

Meer e-steps bekijken?
Bekijk het volledige e-step aanbod of ontdek in 4 vragen de geschikte step met de Elektrische-steps.com Keuzehulp.

Waarom worden de meeste e-steps niet toegelaten op de openbare weg?

In Nederland wordt een e-step beschouwd als voertuig. Het keuringsproces voor e-steps is een prijzig en tijdsintensief traject. Hierdoor kiezen de meeste producenten ervoor om te wachten op een aanpassing in de regelgeving, in plaats van het aanpassen van hun producten.

In tegenstelling tot de meeste EU-landen, heeft Nederland nog geen aangepaste wetgeving voor de elektrische step. In Nederland vallen innovatieve voertuigen binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’.

Het nieuwe beleidskader voor de elektrische step is inmiddels gepubliceerd. Deze nieuwe regels zullen naar verwachting per 1-1-2023 van kracht gaan.

Lees ook: Dit is het nieuwe beleidskader voor elektrische steps

Welke typen elektrische steps kunnen we onderscheiden?

Voor eventuele goedkeuring van een elektrische step, is het goed om te weten in welke categorie deze valt. Op basis van de kenmerken van de step, wordt een bijzondere bromfiets gezien als een elektrische scooterstep, motorstep, elektrische step met ondersteuning of Go-Ped.

1. De elektrische scooterstep

Elke elektrische step met een oplaadbare batterij wordt op dit moment als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.

2. De Motorstep

Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektromotor. Er bestaan twee varianten van de motorstep: de snorfiets (tot maximaal 25 km/h) en bromfiets (tot maximaal 45 km/h). Voor dit type step gelden dezelfde regels als voor snor- en bromfietsers. Dit betekent dus ook dat je voor het besturen van deze steps een geldig rijbewijs moet hebben.

3. Elektrische step met ondersteuning

Dit type elektrische step wordt niet gezien als motorisch voertuig. De reden hiervoor is dat de step niet ‘uit zichzelf’ rijdt. Net als bij een elektrische fiets moet je hier eerst zelf aanzetten voordat de step ondersteuning geeft. Om die reden mogen deze steps in Nederland wel op de openbare weg rijden.

4. De Go-Ped

Als laatste is er een categorie aangeduid als Go-Ped. Grote kans dat je hier nog niet van hebt gehoord. De reden hiervan is dat deze steps niet zijn goedgekeurd door de (RDW). Om deze reden zie je deze elektrische steps nauwelijks op de openbare weg rijden.

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

  • ANWB.nl
  • RDW.nl
  • Rijksoverheid.nl
  • Tweedekamer.nl
  • Vraaghetdepolitie.nl
meer info
Bekijk onze pagina met alle e-step regels in Nederland voor meer informatie. Woon je in België? Dan gelden er andere regels. Lees hier alles over elektrische steps in België.
Logo