Elektrische step verzekeren in Nederland of België

De elektrische step is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Er gelden in Nederland andere regels voor het verzekeren van een e-step dan in België. Deze pagina bevat informatie over het verzekeren van een elektrische step en aanbieders van e-step verzekeringen.

Onderstaande informatie is afkomstig van het RDW, ANWB (Nederland) en FOD Mobiliteit & Vervoer en de Vlaamse overheid (België).

Is het verplicht om een elektrische step te verzekeren in Nederland?

Het is in Nederland verplicht om een elektrische step te laten verzekeren. De RDW categoriseert een e-step als bijzondere bromfiets. Hiermee dient het voertuig voorzien te zijn van een verzekeringsplaatje en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN). 

Wetgeving Nederland
Er zijn momenteel maar een paar e-steps die RDW gekeurd zijn. Lees hier meer over de legale e-steps in Nederland.

Hoe kun je een elektrische step verzekeren in Nederland?

Vanwege de strenge regelgeving zijn er maar een paar verzekeraars in Nederland waar je een e-step kunt laten verzekeren. Daarnaast is dit alleen mogelijk wanneer de e-step voorzien is van een VIN. Beschikt het voertuig over de juiste documenten, dan kun je deze op dezelfde manier verzekeren als een brommer.

Kun je een elektrische step verzekeren zonder kenteken?

Op dit moment kan dit in Nederland niet. Binnen de huidige wetgeving valt de e-step onder de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Qua voertuig- en verzekeringseisen is de e-step gelijkgesteld aan een bromfiets. Heeft je e-step geen kenteken, dan kun je deze niet laten verzekeren.

Bekijk hier alle e-steps met een kenteken.

Waar kun je een elektrische step laten verzekeren in Nederland?

Bij onderstaande verzekeraars is het momenteel mogelijk om een elektrische step te verzekeren. Let op: dit geldt alleen voor elektrische steppen die legaal zijn in Nederland:

VerzekeringsmaatschappijPremie
Diks verzekeringenBereken premie
Bokhorst Verzekeringenv.a. €48 per jaar

Is het verplicht om een elektrische step te verzekeren in België?

Het is in België niet verplicht om een elektrische step te verzekeren. Een familiale verzekering wordt echter wel aangeraden, om je te beschermen tegen schade aan derden.

Raak je betrokken bij een ongeluk, dan zal de familiale verzekering tussenkomen om de schade van de tegenpartij te vergoeden. De voorwaarde voor dit type verzekering is dat de step niet over een zadel beschikt en niet sneller dan 25 km/h rijdt.

Welke uitzonderingen zijn er voor een elektrische step met zadel?

Voor een elektrische step met zadel of maximale snelheid boven de 25 km/h is een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) verplicht. Dit type e-step wordt (afhankelijk van de maximale snelheid) ingedeeld in bromfiets klasse A of B.

Om dit type e-step te kunnen verzekeren is het belangrijk dat je over de juiste documenten beschikt. Controleer bij aankoop altijd of de verkoper een Europees gelijkvormigheidsattest of Certificate of Conformity (COC) meelevert. Dit attest toont aan dat de e-step correct gehomologeerd is en dat je hier rechtsgeldig mee op de openbare weg mag rijden.

Waar kun je een e-step laten verzekeren in België?

Bij onderstaande verzekeraars kun je je elektrische step zonder zadel (tot 25 km/h) laten verzekeren tegen diefstal en schade. Let op: deze verzekeringen dekken enkel de materiële schade aan de e-step. Verzekering van de Burgerlijke Aansprakelijkheid en Rechtsbijstand worden gedekt via de familiale verzekering.

VerzekeringsmaatschappijPremie per jaar
AXA€76.50 Bekijk premie
Ethias€77.67 Bekijk premie

1.De prijzen zijn gebaseerd op een elektrische step met bouwjaar 2020, een aankoopwaarde van €750 en een postcode in regio Antwerpen

2.De verzekering dekt diefstal, schade aan de e-step ten gevolge van een ongeval (of van brand veroorzaakt door de batterij) en pechhulp in België

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

  • ANWB.nl
  • RDW.nl
  • Rijksoverheid.nl
  • Vlaanderen.be
  • Mobilit.belgium.be

Laatste update op: 16 september 2021 14:26

Elektrische step kiezen
Benieuwd welke e-step de beste keuze is? Bekijk dan onze lijst met de beste elektrische steps van dit moment. Meer hulp nodig bij je keuze? Ontdek welke e-step bij jou past met de Keuzehulp.
Logo