Elektrische step verzekeren

Moet je een elektrische step verzekeren voor je de weg op gaat? Met de opkomst van e-steps in Nederland en België roept zich de volgende vraag op: moet je een elektrische step verzekeren? Of dit nodig is en hoe je dit kunt doen, is afhankelijk van het land waar je woont. Wij geven je alle antwoorden!

Spring direct naar:

Moet je een elektrische step verzekeren in Nederland?

Om direct antwoord te geven op deze vraag: dit moet officieel wel. Hoewel er in Nederland nog een hoop onduidelijkheid heerst over de elektrische step, moet deze officieel wel verzekerd zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor een e-step, maar voor alle motorische voertuigen. Dit heeft onder andere te maken met de WA (Wet Aansprakelijkheidsverzekering).

Belangrijk: Heeft je elektrische step geen kenteken? Laat dit type step dan verzekeren als ‘bromfiets zonder kenteken’. Dit valt onder dezelfde categorie waar gehandicaptenvoertuigen ook onder vallen.

elektrische step kenteken

Hoe kun je deze steps laten verzekeren?

Bij verschillende verzekeraars in Nederland kun je een elektrische step laten verzekeren. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de step voorzien is van een VIN. Een VIN staat voor Voertuig Identificatie Nummer. Elk motorische voertuig in Nederland dient voorzien te zijn van dit nummer, zodat de politie deze kan traceren. Het is belangrijk om deze VIN aan te vragen vóór je een verzekering afsluit.

Kun je een elektrische step verzekeren zonder kenteken?

Op dit moment kan dit nog niet in Nederland. Volgens de huidige regelgeving valt de e-step nu nog onder de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Dit betekent dat voor de goedgekeurde e-steps in Nederland dezelfde regels gelden als voor bromfietsen (en dus een kenteken moeten hebben). Heeft je e-step geen kenteken, dan kun je deze (nog) niet laten verzekeren.

Waar kun je een elektrische step laten verzekeren?

Bij onderstaande verzekeraars is het momenteel mogelijk om een elektrische step te verzekeren. Let op: dit geldt enkel voor elektrische steps die legaal zijn in Nederland.

VerzekeringsmaatschappijMaandpremie
DiksNB, op basis van kenteken
Directverzekerd.nlNB, op basis van kenteken

Moet je in België ook een e-step verzekering afsluiten?

Je hoeft in België geen aparte verzekering af te sluiten voor je e-step. Volgens de Belgische wetgeving voor e-steps worden deze voertuigen namelijk beschouwd als een gemotoriseerd voortbewegingstoestel. Dit betekent dat gebruikers van een e-step dezelfde regels volgen als fietsers. Dit geldt ook voor het afsluiten van een verzekering.

Omdat elektrische steps niet als motorvoertuig worden beschouwd, volstaat een familiale verzekering. Hiermee bent u gedekt voor uw aansprakelijkheid bij een ongeval. Let op: de voorwaarde hierbij is wel dat je e-step niet harder dan 25 kilometer per uur mag rijden.