Elektrische step met kenteken

Bij een elektrische step denk je wellicht niet direct aan een kenteken. Toch is de aanwezigheid van een kenteken op een e-step momenteel verplicht in Nederland. Op deze pagina geven we je antwoord op de volgende vragen:

Is het verplicht om je e-step van kenteken te voorzien?

De aanwezigheid van een kenteken is momenteel één van de voorwaarden waar een elektrische step aan moet voldoen, voordat deze legaal de weg op mag in Nederland.

Een elektrische step wordt in Nederland gezien als ‘bijzondere bromfiets‘. Qua regelgeving wordt de e-step daarom gelijkgetrokken met andere voertuigen in deze categorie.

update
Op 13 juli 2021 is er een nieuw beleidskader voor de elektrische step gepresenteerd aan de Tweede Kamer, wat naar verwachting per 1-1-2023 zal ingaan. Ook in het nieuwe kader zal een kenteken op een e-step verplicht zijn.

Lees hier meer over de elektrische step regels in Nederland.

Welke e-step kan voorzien worden van een kenteken?

Het RDW is de keuringsinstantie in Nederland die kentekens voor voertuigen vrijgeeft. Niet iedere e-step kan voorzien worden van een kenteken. Dit heeft te maken met de strenge voertuigeisen voor een e-step.

De volgende e-steps zijn voorzien van een kentekenplaat en kunnen na het aanvragen van een kenteken WA verzekerd worden:

1. Veeley V5

Veeley V5 elektrische step

Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden > Meer info

Plus- en minpunten
Voorzien van een inklapbaar zadel
Stevige 10″ luchtbanden
– Weegt 29 kg

De Veeley V5 mag vanwege de EEC-goedkeuring legaal de openbare weg op in Nederland. De step beschikt over een kentekenplaat aan de achterzijde.

Met het aanwezige vouwmechanisme kun je de step inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om de Veeley mee te nemen in bus of trein.

De Veeley V5 heeft een topsnelheid van 25 km/h en een actieradius van 35 kilometer. Het is mogelijk om de actieradius uit te breiden tot 70 kilometer met behulp van een extra accu aansluiting.

Is de accu leeg, dan laad je deze in 4-6 uur weer volledig op.

Onder het deck zijn twee 10” luchtbanden bevestigd. Daarnaast beschikt de Veeley over een zadel voor een comfortabele positie bij lange ritten.

2. SXT 500 EEC

SXT 500 elektrische step

Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 60 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden

Plus- en minpunten
Actieradius van 60 kilometer
+ Grote 12″ luchtbanden
Laadtijd van 6-10 uur

De SXT 500 beschikt over de nieuwe typegoedkeuring naar de huidige 168/2013 EEC normering. Met de aanwezigheid van een kentekenplaat kan de step WA verzekerd worden.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt standaard geleverd met naafmotor. Dit type motor heeft minder onderhoud nodig en is geruisloos. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

De SXT 500 is voorzien van een zadel en 11″ luchtbanden. Er zijn drie verschillende accu’s beschikbaar voor deze e-step, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden.

Afhankelijk van het type accu is een lege batterij binnen 6-10 uur weer volledig opgeladen.

3. SXT 1000 XL

SXT-1000-XL-elektrische-step

Topsnelheid: 38 km/h | Actieradius: 25-80 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Wielmaat: 11″ | Type banden: Luchtbanden

Plus- en minpunten
+
 Voorzien van stevige 11″ luchtbanden
+ Makkelijk in te klappen
 De batterij is onderhoudsgevoelig

De SXT 1000 XL heeft een stevige bouw waardoor de step te vergelijken is met een snorfiets. Mede door het aanwezige zadel, de zijspiegels en stevige 11” luchtbanden is dit model als brommer goedgekeurd voor de openbare weg in Nederland.

Met de aanwezige 48V/1000W elektromotor heeft de SXT 1000 een topsnelheid van maar liefst 38 km/h. Er zijn drie verschillende batterijen beschikbaar. Hiermee is het maximale bereik uit te breiden tot 80 kilometer.

Deze e-step heeft een EU typegoedkeuring voor de Nederlandse openbare weg. Dit betekent dat het voertuig goedgekeurd is voor alle EU-landen en binnen Europa op alle openbare wegen en paden mag worden bereden.

Het stuur kan ingeklapt worden om de step te vervoeren in (bijvoorbeeld) de kofferbak van een auto. Met behulp van de stevige vering kan de SXT 1000 XL tot maximaal 120 kg belast worden.

Hoe kun je zelf een kenteken voor een elektrische step aanvragen?

Voldoet je e-step aan de voertuigeisen om de openbare weg op te mogen, dan kun je de e-step op kenteken laten zetten. Dit gaat als volgt:

  1. Ga met je e-step naar een RDW keuringsstation;
  2. Lever hier je ‘coc’ (Certificate Of Conformity) aan. Dit is een bewijs dat je step aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Deze kun je bij de aanschaf van je step opvragen bij de fabrikant of verkoper;
  3. In het geval van goedkeuring krijg je een VIN en kun je een kenteken en verzekering aanvragen.

Doorgaans kan de verkopende partij je (tegen betaling) helpen met het aanvragen van een kenteken.

Wil je de gok wagen om een ‘klassieke’ e-step, zoals de Xiaomi Pro 2, goed te laten keuren? Dan word je hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld.

De praktijk wijst namelijk uit dat het keuren van een dergelijke step een kleine kans van slagen heeft. De kosten voor het laten keuringsproces lopen daarnaast al snel op tot meer dan €350

Woon je in België?
Hier gelden andere regels. Lees alles over e-steps in België of bekijk onze favoriete e-steps van dit moment.
Logo