Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step met kenteken

Bij een elektrische step denk je wellicht niet direct aan een kenteken. Toch is de aanwezigheid van een kenteken op een e-step momenteel verplicht in Nederland. Op deze pagina geven we je antwoord op de volgende vragen:

Is het verplicht om je e-step van kenteken te voorzien?

De aanwezigheid van een kenteken is momenteel één van de voorwaarden waar een elektrische step aan moet voldoen, voordat deze legaal de weg op mag in Nederland.

Een elektrische step wordt in Nederland gezien als ‘bijzondere bromfiets‘. Qua regelgeving wordt de e-step daarom gelijkgetrokken met andere voertuigen in deze categorie.

update
Op 13 juli 2021 is er een nieuw beleidskader voor de elektrische step gepresenteerd aan de Tweede Kamer, wat naar verwachting per 1-1-2023 zal ingaan.

Ook in het nieuwe kader zal een kenteken op een e-step verplicht zijn.

Lees meer over het nieuwe beleidskader of bekijk de huidige regels de elektrische step in Nederland.

Welke e-step kan voorzien worden van een kenteken?

Het RDW is de keuringsinstantie in Nederland die kentekens voor voertuigen vrijgeeft. Niet iedere e-step kan voorzien worden van een kenteken. Dit heeft te maken met de strenge voertuigeisen voor een e-step.

De volgende e-steps zijn voorzien van een kentekenplaat en kunnen na het aanvragen van een kenteken WA verzekerd worden:

1. Veeley V5

Veeley V5 elektrische step

Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden > Meer info

Plus- en minpunten
Voorzien van een inklapbaar zadel
Stevige 10″ luchtbanden
– Weegt 29 kg

De Veeley V5 mag vanwege de EEC-goedkeuring legaal de openbare weg op in Nederland. De step beschikt over een kentekenplaat aan de achterzijde.

Met het aanwezige vouwmechanisme kun je de step inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om de Veeley mee te nemen in bus of trein.

De Veeley V5 heeft een topsnelheid van 25 km/h en een actieradius van 35 kilometer. Het is mogelijk om de actieradius uit te breiden tot 70 kilometer met behulp van een extra accu aansluiting.

Is de accu leeg, dan laad je deze in 4-6 uur weer volledig op.

Onder het deck zijn twee 10” luchtbanden bevestigd. Daarnaast beschikt de Veeley over een zadel voor een comfortabele positie bij lange ritten.

2. SXT 500 EEC

SXT 500 elektrische step

Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 60 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden

Plus- en minpunten
Actieradius van 60 kilometer
+ Grote 12″ luchtbanden
Laadtijd van 6-10 uur

De SXT 500 beschikt over de nieuwe typegoedkeuring naar de huidige 168/2013 EEC normering. Met de aanwezigheid van een kentekenplaat kan de step WA verzekerd worden.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt standaard geleverd met naafmotor. Dit type motor heeft minder onderhoud nodig en is geruisloos. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

De SXT 500 is voorzien van een zadel en 11″ luchtbanden. Er zijn drie verschillende accu’s beschikbaar voor deze e-step, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden.

Afhankelijk van het type accu is een lege batterij binnen 6-10 uur weer volledig opgeladen.

3. Trendiamo Country

trendiamo country

Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 24-30 kilometer | Laadtijd: 6-8 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden Meer info

Plus- en minpunten
Voorzien van een afneembaar zadel
+ Geschikt voor off-road terrein
– Weegt 46 kg

De Trendiamo Country is een robuuste e-step. Met de aanwezigheid van stevige luchtbanden en schokdempers is deze e-step ook geschikt voor ritjes op onverhard terrein. Net als de Veeley V5 is de Trendiamo Country voorzien van een kentekenplaat boven het achterwiel.

De step wordt aangedreven door een geruisloze 500 Watt motor. Hiermee behaal je een maximale snelheid van 20 km/h. Afhankelijk van de snelheid heeft de step een maximaal bereik van 24-30 kilometer.

Een lege accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

Het zadel van de Trendiamo Country is los te koppelen. Daarnaast is het stuur inklapbaar, wat het mogelijk maakt om de step te vervoeren. Ingeklapt heeft de step afmetingen van 120 x 73 x 60 cm.

Hoe kun je zelf een kenteken voor een elektrische step aanvragen?

Voldoet je e-step aan de voertuigeisen om de openbare weg op te mogen, dan kun je de e-step op kenteken laten zetten. Dit gaat als volgt:

  1. Ga met je e-step naar een RDW keuringsstation;
  2. Lever hier je ‘coc’ (Certificate Of Conformity) aan. Dit is een bewijs dat je step aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Deze kun je bij de aanschaf van je step opvragen bij de fabrikant of verkoper;
  3. In het geval van goedkeuring krijg je een VIN en kun je een kenteken en verzekering aanvragen.

Doorgaans kan de verkopende partij je (tegen betaling) helpen met het aanvragen van een kenteken.

Wil je de gok wagen om een ‘klassieke’ e-step, zoals de Xiaomi Pro 2, goed te laten keuren? Dan word je hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld.

De praktijk wijst namelijk uit dat het keuren van een dergelijke step een kleine kans van slagen heeft. De kosten voor het laten keuringsproces lopen daarnaast al snel op tot meer dan €350

Woon je in België?
Hier gelden andere regels. Lees alles over e-steps in België of bekijk onze favoriete e-steps van dit moment.
Logo