Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step regels in Nederland

Hoe staat het er in 2021 voor met de regels rondom elektrische steps in Nederland? Onderstaande informatie is afkomstig van het RDW en Rijksoverheid. Je leest hier alles over het gebruik van elektrische steps in Nederland.

[INHOUDSOPGAVE]

Is een elektrische step legaal in Nederland?

Op dit moment zijn de meeste elektrische steps nog niet legaal in Nederland. Er zijn echter een paar uitzonderingen die wél legaal de weg op mogen. In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd.

Het RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als ‘elektrische bromfiets’. Dit betekent dus dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag. 

Wanneer wordt de e-step toegestaan in Nederland?

15-7-2021 Update
Het eerder aangekondigde hernieuwde kader voor LEV’s (Lichte Elektrische Voertuigen) is inmiddels rond en zal naar verwachting per 1-1-2023 ingaan.

In dit kader krijgt de e-step een nieuwe voertuigcategorie, met eigen verkeersregels en voertuigeisen.

De RDW wordt hierbij aangewezen als onafhankelijke keuringsinstantie en zal e-steps beoordelen op geschiktheid voor toegang tot de openbare weg.

Deze e-steps zullen gekeurd worden aan de hand van technische eisen zoals beschreven in het beleidskader.

Lees ook: Dit is het nieuwe beleidskader voor elektrische steps

Wat zijn de regels voor een elektrische step?

De RDW bestempeld een elektrische step als bijzondere bromfiets. Dit zijn de regels voor het besturen van een e-step in Nederland:

 • Je moet als bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn
 • Je dient in sommige gevallen in het bezit te zijn van een rijbewijs
 • Als bestuurder dien je een helm te dragen boven een maximum snelheid van 25 km/h
 • De elektrische step moet verzekerd zijn
 • De bestuurder moet in het verkeer zoveel mogelijk rechts houden
 • Wanneer er een (brom)fietspad is, moet je daar rijden
 • Voordat je officieel met een elektrische step buiten mag rijden, moet deze in Nederland worden toegelaten op basis van Europese regelgeving.

Om te zorgen dat elke e-step veilig op de openbare weg gebruikt kan worden, dient deze aan bepaalde wet- en regelgeving te voldoen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), die dit soort innovaties beoordeelt, heeft de ‘Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen’ opgesteld. Deze regel is in het leven geroepen om elektrische steps te keuren voor deze op de markt komen.

Bron: RDW

rdw-logo

Zijn alle elektrische steps verboden in Nederland?

Niet alle elektrische steps zijn verboden. Op dit moment zijn er een aantal e-steps geschikt voor de openbare weg. De e-steps die verboden zijn beschikken vaak niet over de juiste veiligheidseisen, waardoor deze niet op de openbare weg mogen rijden.

goedgekeurde e-steps
Er zijn momenteel enkele e-steps die in Nederland wél legaal de openbare weg op mogen. Bekijk hier alle RDW gekeurde e-steps.

Waar mag je rijden met een elektrische step?

De meeste elektrische steps worden gezien als bijzondere bromfiets. Als bestuurder van deze steps volg je dus ook dezelfde regels als bromfietsers. Dit betekent dat je in de meeste steden, net als bromfietsers, op het fietspad rijdt.

Vanaf welke leeftijd mag je op een elektrische step rijden?

Om op een elektrische step te mogen rijden, moet de bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn. De bestuurder moet deze leeftijd hebben, omdat je met een elektrische step op de openbare weg moet rijden.

Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische step?

Dit is afhankelijk van het type elektrische step. Voor e-steps die volgens de wet als bijzondere bromfiets worden gezien, heb je geen rijbewijs nodig. Denk hierbij aan een Ninebot by Segway E+ of Swing Trike. Voor andere typen e-steps zoals een motorstep of Go-Ped heb je wel een bromfietsrijbewijs nodig. 

Wat zegt de wetgeving over een elektrische step?

Voor de elektrische steps zelf gelden de volgende wettelijke eisen:

 • De elektrische step mag niet harder dan 25 km/h rijden en mag niet opgevoerd worden.
 • Het voertuig moet 2, 3 of 4 wielen hebben.
 • De steps moeten voorzien zijn van een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer.
 • De step heeft een elektromotor met een maximaal vermogen van 4 kW of een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3.
 • Verlichting op de step is verplicht bij slecht weer en wanneer het donker is. Indien er vanuit de fabriek lichten op de step zitten, dan dienen deze gebruikt te worden. Bij het ontbreken van deze lichten, dien je als bestuurder zelf voor lampjes te zorgen.
 • De step moet voorzien zijn van rode en witte (of gele) reflectoren.
 • Rijksoverheid moet het voertuig hebben aangewezen als bijzondere bromfiets. Wees je hier dus goed bewust van bij de aankoop van een elektrische step.

Hoe wordt een elektrische step goedgekeurd?

Elke persoon en fabrikant kan bij het ministerie van IenW een verzoek van aanwijzing indienen. Vervolgens wordt het RDW gevraagd om de bijzondere bromfiets te beoordelen en te toetsen aan de wettelijke eisen.

Het ministerie kan naast het RDW ook nog hulp inschakelen van andere organisaties, om de elektrische step te beoordelen op verkeersveiligheid. Uiteindelijk wordt er door het ministerie besloten of het voertuig wordt toegelaten in het verkeer.

Kun je zelf een elektrische step laten keuren?

Het is ook mogelijk om een step als particulier te laten keuren. Dit kost alleen wel €307 en kan lang duren. Om deze redenen zijn het doorgaans de fabrikanten die deze verzoeken indienen.

Ben je benieuwd hoe het gehele goedkeuringsproces verloopt en welke wetten hier aan gebonden zijn? Lees dan alle beleidsregels en wetsartikelen op de website van de overheid.

De regelgeving voor elektrische steps ligt in Nederland nog niet op dezelfde lijn als bijvoorbeeld België, waar het gros van de elektrische steps al is goedgekeurd. Ben je benieuwd met welke elektrische steps je in Nederland op de weg mag? Bekijk dan onze pagina over elektrische steps voor de openbare weg.

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van onderstaande bronnen:

 • ANWB.nl
 • RDW.nl
 • Rijksoverheid.nl
 • Tweedekamer.nl
 • Vraaghetdepolitie.nl

Laatste update op: 15 juli 2021 13:49

Logo