De verschillende e-step remsystemen

Remmen zijn het belangrijkste veiligheidskenmerk van een elektrische step. Veel e-steps maken gebruik van meer dan één remsysteem. Dit bevorderd de veiligheid, in het geval dat een van de systemen het tijdens de rit begeeft. In sommige landen (zoals Nederland) is het verplicht dat een e-step niet afhankelijk is van een elektronisch remsysteem.

In deze gids wordt alles uitgelegd wat je moet weten over de remmen van een e-step. Je leest welke remsystemen het meest effectief zijn en welke systemen het meeste voorkomen.

Welke typen remsystemen bestaan er?

Er zijn twee hoofdcategorieën: mechanische- en elektronische remmen. In volgorde van effectiviteit omvatten remsystemen voor elektrische steps: schijfremmen, trommelremmen, voetremmen, regeneratieve remmen en elektronische remmen.

Schijfremmen

Xiaomi-scooter-3-remschijf
Voorbeeld: schijfrem op de Xiaomi scooter 3

Hoe schijfremmen werken: een metalen schijf (die een rotor wordt genoemd) is bevestigd aan, en draait mee, met het wiel van de step.

Het meest voorkomende ontwerp voor de bediening voor dit type rem is een handrem, vergelijkbaar met wat je op een traditionele fiets zou vinden. 

Wanneer je aan de remhendel trekt, activeert deze een onderdeel dat een remklauw wordt genoemd en dat een deel van de rotor omringt. De remklauw knijpt de draaiende rotor samen met remblokken, waardoor wrijving ontstaat die het wiel vertraagt.

Schijfremmen zijn er in drie smaken:

  • Hydraulisch
  • Semi-hydraulisch
  • Mechanisch

Hydraulische schijfremmen

Volledig hydraulische schijfremmen gebruiken met vloeistof gevulde (hydraulische) leidingen om de activering van de remklauwen te regelen. Wanneer je handrem inknijpt, verhoogt dit de druk in de hydraulische leidingen die zijn aangesloten op remklauwen. 

De verhoogde druk in de remklauwen zorgt ervoor dat een zuiger beweegt, waardoor de rotor bekneld raakt. Volledig hydraulische schijfremmen zijn het beste type schijfrem. De hydraulische activering geeft je de beste controle over het remmen.

Semi-hydraulische schijfremmen

Semi-hydraulische schijfremmen zijn vergelijkbaar met volledig hydraulische remmen, maar in plaats van een hydraulische leiding die van de hendel naar de remklauw loopt, gebruiken ze een kabel. 

De kabel loopt van de remhendel naar de remklauw en beweegt een hydraulische zuiger wanneer deze wordt geactiveerd. Semi-hydraulische schijfremmen hebben een vrij sterke en consistente remkracht.

Mechanische schijfremmen

Mechanische schijfremmen gebruiken een remkabel om de remklauw te activeren. De meeste mechanische kabelbediende schijfremmen worden geactiveerd door een handrem. Zodra je deze inknijpt wordt de remkabel, die is aangesloten op de remklauw, korter. 

De remklauw brengt kracht over om ervoor te zorgen dat de remblokken in de rotor knijpen. Bij mechanische schijfremmen voel je meer weerstand van de kabels dan bij hydraulische schijfremmen, omdat er vaak meer wrijving is.

Voor- en nadelen van schijfremmen

VoordelenNadelen
Uitstekende remkrachtHebben periodiek onderhoud nodig
Presteert goed in zowel natte als droge omstandighedenSchijfremmen zijn doorgaans duurder dan andere remsystemen
Eenvoudig aan te passen en te onderhoudenSchijfremmen van slechtere kwaliteit zijn vatbaar voor schade aan de rotor
Goede remcontrole, vooral bij hydraulische schijfremmen

Trommelremmen

Zero-8-voorband-vering
Voorbeeld: trommelrem op de Zero 8 Pro

Hoe trommelremmen werken: trommelremmen zijn ingesloten in de wielnaaf en hebben remblokken die tegen het remoppervlak duwen, waardoor wrijving ontstaat die het wiel vertraagt. 

Net als schijfremmen worden trommelremmen geactiveerd door kabelbediende hendels, gewoonlijk waarbij de linkerhendel de voorkant bedient en de rechterhendel de achterkant.

Ze zijn bijna net zo effectief als schijfremmen, vergen over het algemeen minder onderhoud, maar zijn complexer om aan te sleutelen.

Voor- en nadelen van trommelremmen

VoordelenNadelen
Over het algemeen weinig onderhoudIngewikkeld om te demonteren of te repareren
Consistente prestaties in natte weersomstandighedenMindere prestaties dan schijfremmen
Volledig ingesloten in wielnaafGrotere kans op oververhitting

Voetremmen

boosted rev achterlicht 2
Voorbeeld: voetrem op de Boosted Rev

Hoe voetremmen werken: voetremmen zijn een scharnierend spatbord dat in de achterband wordt geduwd, waardoor wrijving ontstaat die het wiel vertraagt. 

Je activeert ze door met je hiel op het spatbord te drukken. Je drukt op de achterband om de scooter te vertragen, wat betekent dat je je achterste voet van het deck moet halen om te remmen. 

Hoewel dit eenvoudig klinkt kunnen lichte bewegingen ervoor zorgen dat je evenwicht verliest, vooral op e-steps met kleine banden.

Voor- en nadelen van voetremmen

VoordelenNadelen
Geen onderhoudSlechte prestaties in natte weersomstandigheden
Lichtgewicht remsysteemGemiddeld langere remweg
Eenvoudig ontwerp om te gebruikenVereist meer oplettendheid tijdens het rijden

Regeneratieve remmen

Xiaomi-1S-stuur-dashboard
Voorbeeld: handrem-aangestuurd regeneratief remsysteem op de Xiaomi 1S

Hoe regeneratieve remmen werken: regeneratieve remmen worden geactiveerd door een schakelaar die de motor elektrisch koppelt aan het laadsysteem, waardoor weerstand wordt gecreëerd tegen het draaien van de motor. 

Het idee is dat je tijdens het remmen energie kunt terugwinnen en daarmee de actieradius kunt vergroten. De meeste Xiaomi steps maken onder andere gebruik van dit type remsysteem.

Bijna geen enkele e-step wordt geleverd met een standalone regeneratief remsysteem, omdat het niet effectief genoeg is om onafhankelijk de step volledig tot stilstand te brengen.

Voor- en nadelen van regeneratieve remmen

VoordelenNadelen
Geen extra gewicht of onderhoudSlechte remprestaties
Kleine energieterugwinningWerkt mogelijk niet als de batterij niet volledig opgeladen is

Elektronische remmen

Hoe elektronische remmen werken: elektronische remmen werken op bijna dezelfde manier als regeneratieve remmen, behalve dat ze niet helpen om de batterij op te laden. 

Ze worden geactiveerd door een schakelaar die de klemmen van de motor kortsluit, waardoor weerstand tegen motorrotatie ontstaat. Elektronische remmen worden op een aantal manieren geactiveerd: met behulp van een drukknop of handrem. 

Voor- en nadelen van elektronische remmen

VoordelenNadelen
Geen extra gewicht of onderhoudSlechte remprestaties
Sommige elektronische remsystemen zijn slecht geïmplementeerd en vatbaar voor storingen

Remmen zijn essentieel voor je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers. Het is dus erg belangrijk om te begrijpen hoe de remmen werken en ze tussen de ritten door regelmatig te inspecteren.

Welke elektrische step past bij jou?
Bekijk onze pagina met de beste e-steps van dit moment. Meer hulp nodig bij je keuze? Ontdek binnen 5 vragen het model dat bij jou past met onze Keuzehulp
Logo