Elektrische step in Luik huren: de regels, mogelijkheden en kosten

Ben jij bezig met het plannen van een citytrip naar Luik? Deze stad, die ook wel Liège wordt genoemd door onze zuiderburen, is veelzijdig en biedt mogelijkheden voor jong en oud.

Als (letterlijk) hoogtepunt bezoek je de trappen van ‘Montagne de Bueren’ waar je eenmaal boven een geweldig uitzicht hebt over de stad.

Om je vervolgens richting het centrum te verplaatsen is een makkelijk vervoersmiddel wel zo handig en laat een elektrische step daar de uitkomst voor zijn! Lees hieronder over de mogelijkheden voor het huren van een e-step in Luik.

De regels voor het gebruik van een e-step in Luik

Als bestuurder van een elektrische step in Luik volg je dezelfde regels als fietsers. Daarnaast dien je rekening te houden met de volgende eisen en verkeersregels in België:

 • De minimumleeftijd is 16 jaar;
 • In bezit zijn van een rijbewijs is niet nodig;
 • Het dragen van een helm wordt sterk aangeraden, maar is niet verplicht;
 • Het is verboden op de stoep te rijden;
 • Je dient de verkeersregels en -tekens voor fietsers te volgen. Je moet op het fietspad rijden als dat aanwezig is en anders op de rijbaan;
 • De maximumsnelheid betreft 25 km/h (e-steps zonder zadel die harder gaan, worden niet toegelaten op de openbare weg);
 • In het donker en bij slecht zicht (minder dan 200 meter) is het verplicht om een geel voorlicht en een rood achterlicht te laten branden. Lampjes mogen aan kleding, rugzak of helm worden bevestigd;
 • Het vasthouden van een telefoon is verboden;
 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille;
 • Het is verboden een passagier te vervoeren of met twee personen op een elektrische step te rijden;
 • Je moet parkeren in een specifieke zone voor e-steps die met verkeersborden wordt aangeduid. Op plekken zonder deze specifieke zones mag je ook op de stoep parkeren mits je de doorgang voor voetgangers niet belemmert;
 • Een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor elektrische steps zonder zadel is niet verplicht in België. E-steps met een zadel moeten worden verzekerd als snor- of bromfiets;
 • Controleer tot slot altijd de verzekeringsvoorwaarden in het huurcontract bij het huren van een elektrische step.

Zo kun je als toerist een e-step huren in Luik

In Luik worden elektrische deelsteps aangeboden. Het lijkt echter niet mogelijk om bij een lokale aanbieder een e-step te huren voor een dag(deel). Hieronder lees je hoe het huren van een elektrische deelstep in zijn werk gaat.

Maak gebruik van een deelstep

Er zijn twee deelstepaanbieders actief in Luik. Hierbij kun je al vanaf een paar minuten een e-step gebruiken! Je vindt deze elektrische steps overal in de stad. Met behulp van een mobiele app maak je een account aan en kun je een step ontgrendelen.

Het voordeel van deze deelstep is de flexibiliteit: je start en stopt de rit wanneer het jou uitkomt en zolang je wilt. Een ideale manier om jezelf te verplaatsen tijdens jouw citytrip in Luik! 

Je maakt hier op de volgende manier gebruik van:

zo werkt het
App downloaden
Download de mobiele app van één van de actieve aanbieders in Luik. Bekijk hieronder welke aanbieders actief zijn.
Account aanmaken
Maak een account aan en koppel een betaalmiddel. De meeste aanbieders accepteren betalingen via creditcard, PayPal, Apple Pay en Google Pay.
Deelstep zoeken
Bekijk in de app waar de dichtstbijzijnde deelstep staat.
Deelstep ontgrendelen
Ontgrendel de step door via de app de QR-code op het stuur te scannen.
Rit afsluiten
Na afloop van de rit parkeer je het voertuig in de daarvoor bestemde zone. Beëindig de rit via de app en je ontvangt een overzicht van de gemaakte kosten.

Actieve deelstepaanbieders in Luik

In Luik vind je twee aanbieders van deelsteps: Dott en Tier. Iedere aanbieder heeft een eigen applicatie die je in de App Store kunt downloaden. Hiermee kun je gemakkelijk bij jou in de buurt een e-step vinden en in gebruik nemen.

De kosten voor het huren van een voertuig kunnen per deelstepaanbieder verschillen. Bekijk hieronder de aanbieders in Luik:

Dott

Kosten: €1,- voor het ontgrendelen en €0,20 per minuut voor het gebruik

    Google-play-logo Apple-store-logo

Tier

Kosten: €1,- voor het ontgrendelen en €0,15 per minuut voor het gebruik

    Google-play-logo Apple-store-logo

Tip: profiteer van gratis ritten

De meeste deelstepaanbieders maken het voor hun gebruikers mogelijk om bij het eerste gebruik te profiteren van gratis ritten. Via de app kun je jouw eigen referral code met een ander delen en zo profiteren jullie allebei van gratis krediet. Dit werkt als volgt:

tier-step-gratis-ritten
Voorbeeld: Tier app

op zoek naar je eigen e-step?
Bekijk onze selectie van de beste e-steps van dit moment.
Logo