Elektrische step in België

De elektrische step wint rap aan populariteit in België. Met deze toenemende populariteit, is het goed om op de hoogte te zijn van de bijbehorende wet- en regelgeving. We zetten alle regels voor elektrische steps in België op een rij.

Spring direct naar:

Elektrische step wetgeving in België

In 2019 zijn er meerdere wijzigingen geweest in de wetgeving rondom e-steps in België. Dit zijn de huidige regels:

 • De maximale snelheid voor een elektrische step is 25 km/h
 • De minimale leeftijd om op een e-step te mogen rijden is 16 jaar
 • Bij een snelheid onder de 6 km/h dien je gebruik te maken van het trottoir
 • Rijd je harder dan 6 km/h, dan maak je gebruik van het fietspad. Wanneer er geen fietspad is, rijd je zoveel mogelijk rechts op de weg
 • Wanneer het donker is (of bij slecht zicht tot 200 meter) is het verplicht om de verlichting op je e-step aan te hebben staan
 • E-steps hoeven niet ingeschreven te worden
 • Je hoeft geen rijbewijs te hebben om op een e-step te rijden
 • Alle e-steps met een maximale snelheid boven de 25 km/h dienen verzekerd te zijn
 • Je hoeft geen helm te dragen op je elektrische step

Bron: politie.be

Heb je een rijbewijs nodig om op een e-step te rijden in België?

Je hebt geen rijbewijs nodig om op een elektrische step tot 25 km/h te rijden. Volgens de Belgische wet word je als bestuurder van dit type e-step gezien als fietser. In deze situatie volg je ook dezelfde verkeersregels als fietsers.

Rijd je een e-step met zadel en een maximale snelheid tot 45 km/h, dan dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs AM.
Bekijk en vergelijk elektrische steps

Vanaf welke leeftijd mag je in België op een e-step rijden?

Er is geen leeftijdsrestrictie voor het gebruik van een elektrische step zonder zadel in België. Voor elektrische steps met zadel gelden andere regels. Dit type e-step wordt volgens de wet gezien als brommer. Voor het berijden van een e-step met zadel is een minimale leeftijd van 16 jaar vastgesteld.

Waar moet je in België rijden met je e-step?

e-step in belgie

Waar je met een e-step moet rijden, hangt af van de snelheid:

 • Als je maximaal dezelfde snelheid hebt als een voetganger (tot 6 km/h), dan mag je zowel op de stoep als in voetgangersgebied rijden. Hierbij gelden dezelfde regels die voetgangers ook hebben.
 • Rijd je sneller dan 6 km/h, dan beschouwt de Belgische wetgeving jou als fietser. In dat geval ben je dus verplicht gebruik te maken van het fietspad. Als dat er niet is, gebruik je de rechterkant van de weg.
 • Voor elektrische steps met zadel of een maximale snelheid van 45 km/h gelden dezelfde verkeersregels als bromfietsers.

Moet je een helm dragen op een elektrische step?

De huidige Belgische wetgeving voor e-steps zegt momenteel niets over het gebruik van een helm op een elektrische step. Je bent dus (nog) niet verplicht om een helm te dragen. Voor de eigen veiligheid kan het gebruik van een help raadzaam zijn.

Dien je een elektrische step te verzekeren in België?

Gaat je elektrische step harder dan 25 km/h? Dan moet deze verzekerd zijn. Met een snelheid tot 25 km/h valt je e-step qua verzekering onder de categorie ‘motorrijtuigen’. De verplichte verzekering betreft een WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering).

Verlichting op je e-step

Zodra het donker is, ben je verplicht om je verlichting aan te hebben. Dit geldt ook voor andere omstandigheden (denk aan mist) waarop je op een afstand van 200 meter niet meer duidelijk kunt zien. Aan de voorkant gebruik je wit of geel licht, aan de achterkant rood licht.

Ben je benieuwd welke elektrische step het beste bij jou past? Bekijk hier alle e-steps voor volwassenen. Zoek je de crème de la crème onder de e-steps? Ontdek dan de beste elektrische steps van dit moment!