Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step in België

De elektrische step wint rap aan populariteit in België. Hoe staat het er in 2021 voor met de regels rondom het gebruik van een elektrische step in België? Onderstaande informatie is een opsomming van informatie afkomstig van Belgische overheidsinstanties.

[INHOUDSOPGAVE]

 1. Wat zijn de regels voor het gebruik van een e-step in België?
 2. Heb je een rijbewijs nodig om met een e-step te rijden?
 3. Wat is de minimumleeftijd om op een e-step te rijden?
 4. Waar moet je als bestuurder van een e-step op de weg rijden?
 5. Is het verplicht om een helm te dragen?
 6. Moet je een e-step verzekeren in België?

1. Elektrische step wetgeving in België

In 2019 zijn er verschillende wetswijzigingen geweest met betrekking tot het gebruik van een e-step in België. Dit zijn de huidige regels:

 • De maximale snelheid voor een elektrische step is 25 km/h;
 • Er is geen leeftijdsrestrictie voor het gebruik van een elektrische step zonder zadel;
 • De minimumleeftijd om op een e-step mét zadel te mogen rijden is 16 jaar;
 • Bij een snelheid onder de 6 km/h dien je gebruik te maken van het trottoir;
 • Rijd je harder dan 6 km/h, dan maak je gebruik van het fietspad. Wanneer er geen fietspad is, rijd je zoveel mogelijk rechts op de weg;
 • Wanneer het donker is (of bij beperkt zicht tot 200 meter) is het verplicht om de verlichting op je e-step in te schakelen;
 • E-steps hoeven niet ingeschreven te worden als motorvoertuig;
 • Je hoeft geen rijbewijs te hebben om op een e-step te rijden;
 • Alle e-steps met een maximale snelheid boven de 25 km/h dienen verzekerd te zijn;
 • Je hoeft geen helm te dragen op je elektrische step.

Bron: politie.be

2. Heb je een rijbewijs nodig om op een e-step te rijden in België?

Je hebt geen rijbewijs nodig om op een elektrische step tot 25 km/h (zonder zadel) te rijden. De Belgische wet beschouwt je als bestuurder van dit type e-step als fietser. In deze situatie volg je dezelfde verkeersregels als fietsers.

let op
Voor een e-step met zadel gelden andere regels. Een e-step met zadel tot 25 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse A en mag op het fietspad rijden. Dit type dient verzekerd en ingeschreven te worden als bromfiets.

Een e-step met zadel tot 45 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse B en mag op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/h. Voor dit type is ook een rijbewijs AM verplicht.

Voor alle e-steps met zadel is het verplicht om een helm te dragen en ten alle tijden verlichting aan te hebben.

3. Vanaf welke leeftijd mag je in België op een e-step rijden?

Er is geen leeftijdsrestrictie voor het gebruik van een elektrische step zonder zadel in België. Voor een elektrische step met zadel gelden andere regels. Dit type e-step wordt volgens de wet gezien als brommer. Voor het besturen van een e-step met zadel is een minimumleeftijd van 16 jaar bepaald.

4. Waar moet je in België rijden met je e-step?

Waar je met een e-step moet rijden, hangt af van de snelheid:

 • Als je maximaal dezelfde snelheid hebt als een voetganger (tot 6 km/h), dan mag je zowel op de stoep als in voetgangersgebied rijden. Hierbij gelden dezelfde regels die ook voor voetgangers gelden;
 • Rijd je sneller dan 6 km/h, dan beschouwt de Belgische wetgeving je als fietser. In dat geval ben je dus verplicht gebruik te maken van het fietspad. Als dat er niet is, gebruik je de rechter weghelft;
 • Voor elektrische steps met zadel of een maximale snelheid van 45 km/h gelden dezelfde verkeersregels als bromfietsers.

5. Dien je een helm te dragen op een elektrische step?

Het is niet verplicht om een helm te dragen op een elektrische step zonder zadel tot 25 km/h. Het dragen van een fietshelm wordt echter wel sterk aanbevolen.

Voor het besturen van een elektrische step met zadel (tot 25- of 45 km/h) is het dragen van een helm verplicht.

6. Dien je een elektrische step te verzekeren in België?

Het is in België niet verplicht om een elektrische step te verzekeren. Een familiale verzekering wordt echter wel aangeraden, om je te beschermen tegen schade aan derden.

Gaat je elektrische step harder dan 25 km/h? Dan moet deze verzekerd zijn. Met een snelheid tot 25 km/h valt je e-step qua verzekering onder de categorie motorrijtuigen. De verplichte verzekering betreft een WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering).

Keuzehulp
Ben je benieuwd welke elektrische step het beste bij jou past? Bekijk onze lijst met best beoordeelde e-steps of maak gebruik van de keuzehulp.
Logo