Elektrische step in België

Speur je het internet af om meer te weten te komen over de wetgeving voor elektrische steps? Grote kans dat je een hoop verschillende dingen leest! Met de toenemende populariteit van de e-step, is het goed om op de hoogte te zijn van de regels in België. Handig om te weten, zeker als je geen boete wilt riskeren. Wij zetten alle regels voor je op een rij.

Spring direct naar:

Elektrische step wetgeving in België

In 2019 zijn er meerdere wijzigingen geweest in de wetgeving rondom e-steps in België. Dit zijn de huidige regels:

 • De maximale snelheid voor een elektrische step is 25 km/h
 • De minimale leeftijd om op een e-step te mogen rijden is 16 jaar
 • Bij een snelheid onder de 6 km/h dien je gebruik te maken van het trottoir
 • Rijd je harder dan 6 km/h, dan maak je gebruik van het fietspad. Wanneer er geen fietspad is, rijd je zoveel mogelijk rechts op de weg
 • Wanneer het donker is (of bij slecht zicht tot 200 meter) is het verplicht om de verlichting op je e-step aan te hebben staan
 • E-steps hoeven niet ingeschreven te worden
 • Je hoeft geen rijbewijs te hebben om op een e-step te rijden
 • Alle e-steps met een maximale snelheid boven de 25 km/h dienen verzekerd te zijn
 • Je hoeft geen helm te dragen op je elektrische step

Bron: politie.be

Heb je een rijbewijs nodig om op een e-step te rijden in België?

Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om op een e-step te rijden. Om dit zo te houden, adviseren we iedereen om zich netjes aan de Belgische regels voor elektrische steps te houden.

Bekijk en vergelijk elektrische steps

Vanaf welke leeftijd mag je in België op een e-step rijden?

De minimale leeftijd om op een elektrische step te mogen rijden is 16 jaar. Hoewel er elektrische steps voor kinderen op de markt zijn, mogen deze tot de leeftijd van 16 jaar alleen op eigen terrein gebruikt worden.

Waar moet je in België rijden met je e-step?

e-step in belgie

Waar je met een e-step moet rijden, hangt af van de snelheid:

 • Als je maximaal dezelfde snelheid hebt als een voetganger (tot 6 km/h), dan mag je zowel op de stoep als in voetgangersgebied rijden. Hierbij gelden dezelfde regels die voetgangers ook hebben.
 • Rijd je sneller dan 6 km/h, dan beschouwt de Belgische wetgeving jou als fietser. In dat geval ben je dus verplicht gebruik te maken van het fietspad. Als dat er niet is, gebruik je de rechterkant van de weg.

Houd er rekening mee dat nog niet alle weggebruikers gewend zijn aan de elektrische step. Hierdoor kunnen andere weggebruikers nog wel eens ‘schrikken’ als je op een e-step voorbij rijdt. Zorg dat je goed zichtbaar bent en houdt rekening met anderen.

Moet je een helm dragen op een elektrische step?

De huidige Belgische wetgeving voor e-steps zegt momenteel niets over het gebruik van een helm op een elektrische step. Je bent dus (nog) niet verplicht om een helm te dragen. Voor je eigen veiligheid kan het natuurlijk wel raadzaam zijn om dit wel te doen. Zeker als je e-step sneller dan 25 km/h gaat.

Dien je een elektrische step te verzekeren in België?

Gaat je elektrische step harder dan 25 km/h? Dan moet deze verzekerd zijn. Met een snelheid tot 25 km/h valt je e-step qua verzekering namelijk onder de categorie ‘motorrijtuigen’. De verplichte verzekering betreft een WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering).

Verlichting op je e-step

Zodra het donker is, ben je verplicht om je verlichting aan te hebben. Dit geldt ook voor andere omstandigheden (denk aan mist) waarop je op een afstand van 200 meter niet meer duidelijk kunt zien. Aan de voorkant gebruik je wit of geel licht, aan de achterkant rood licht.

Ben je benieuwd welke elektrische step het beste bij jou past? Bekijk hier alle e-steps voor volwassenen. Zoek je de crème de la crème onder de e-steps? Ontdek dan de beste elektrische steps van dit moment!