Elektrische step met zadel: het complete overzicht

Ben je van plan om je e-step voor lange ritten te gebruiken? Dan is een elektrische step met zadel een interessante optie. De aanwezigheid van een zadel hoeft niet altijd te betekenen dat je inlevert op de draagbaarheid van de step. In de meeste gevallen is het namelijk mogelijk om het zadel in te klappen, wanneer je de step gaat vervoeren.

Ontdek op deze pagina welke e-steps over een zadel beschikken en met welke regels je rekening dient te houden voor je de weg op gaat.

Laatst bijgewerkt op: 08-03-2023

De grootste verschillen tussen een elektrische zitstep en een bromfiets

Op het eerste gezicht hebben e-steps met een zitje een hoop weg van een bromfiets. Zeker als het gaat om de modellen die in Nederland goedgekeurd zijn voor de openbare weg.

Twijfel je tussen de aanschaf van een elektrische step met zadel of een bromfiets? Dit zijn de belangrijkste verschillen:

De actieradius: een snorscooter (elektrisch of op benzine) heeft over het algemeen een grotere actieradius dan een e-step.

+ Het gewicht: een e-step met zadel is van zichzelf vrij zwaar, maar aanzienlijk lichter dan een snorfiets. Zo weegt een elektrische zitstep gemiddeld 30-50 kg, waar een snorfiets gemiddeld 80 kg weegt.

+ Het prijskaartje: een elektrische zitstep is over het algemeen goedkoper dan een A-merk snorfiets.

+ De draagbaarheid:
bij veel elektrische steppen is het zadel los te schroeven of in te klappen en de step op te vouwen. Dit maakt het mogelijk om je e-step bijvoorbeeld mee te nemen in de trein.

Elektrische-step-met-zadel-inklappen
Voorbeeld: drie manieren waarop de Veeley V5 gebruikt en meegenomen kan worden.

regelgeving
Woon je in Nederland? Dan gelden er andere regels voor het gebruik van een e-step dan in België. Lees onderaan deze pagina meer over de lokale regelgeving.

De 3 meest gekozen e-steps met zadel

De volgende 3 elektrische steps beschikken over een zadel, zijn geschikt voor volwassenen en te gebruiken voor afstanden tot 60 kilometer.

Let op: bij iedere e-step is aangegeven of deze legaal de weg op mag in Nederland en België. Lees hier meer over lokale regelgeving voor een e-step met zadel.

Trendiamo Country

Toegestaan op de openbare weg in Nederland en België

Trendiamo-Country-elektrische-step

Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 24-30 kilometer | Laadtijd: 6-8 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Actieradius van maximaal 30 kilometer
+ Grote 12″ antislip luchtbanden
Weegt 41 kg

De Trendiamo Country mag vanwege de EEC-goedkeuring zowel in Nederland als België legaal de openbare weg op.Vanwege deze keuring kan de step op kenteken gezet en verzekerd worden.

Het zadel van de Trendiamo Country is los te koppelen en het stuur is inklapbaar. Hiermee is het mogelijk om de step mee te nemen in een kofferbak van een auto.

De stuurbuis wordt ondersteund door twee schokdempers. Deze absorberen trillingen in het stuur tijdens het rijden. In combinatie met de twee 12” antislip banden kun je de step ook op off-road terrein gebruiken.

Het uiterlijk van deze elektrische tweewieler valt op. Het frame bestaat uit een mix van staal en kunststof, versierd met de Italiaanse vlag. Het brede deck biedt genoeg ruimte om beide voeten naast elkaar te plaatsen.

De maximale snelheid van de Country is 20 km/h, mogelijk gemaakt door een geruisloze 500-Watt motor. Afhankelijk van de snelheid heeft de step een actieradius van 24-30 kilometer. De aanwezige 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur volledig opgeladen.

Wil je ‘s avonds een rit maken? De Country-step is voorzien van een helder voor- en achterlicht, waarmee je ook in het donker goed zichtbaar bent.

Veeley V5

Toegestaan op de openbare weg in Nederland en België

veeley v5

Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35-70 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van stevige 10″ luchtbanden
+ Ook legaal in Nederland
Weegt 29 kg

De Veeley V5 is een van de elektrische steps die momenteel legaal de openbare weg in Nederland op mag. Het is een stevige step met een topsnelheid van 25 km/h en standaard actieradius tot 35 kilometer.

De step is voorzien van een extra accu aansluiting, waarmee je het bereik kunt uitbreiden tot maar liefst 70 kilometer. Is de batterij leeg, dan laad je deze in 4-6 uur weer volledig op.

De V5 mag vanwege zijn EEC-goedkeuring en het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) legaal de openbare weg op in Nederland. Hiermee kan de step op kenteken gezet en verzekerd worden. Ook in België kun je met dit model ongestoord rondrijden.

Onder het deck zijn twee 10” luchtbanden bevestigd. Het stevige frame kan daarbij een gewicht tot 120 kg dragen. Daarnaast beschikt de Veeley over een zadel voor een comfortabele houding bij lange ritten. 

Met de aanwezigheid van een vouwmechanisme kun je de Veeley inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Ondanks dat de step een gewicht heeft van 29 kg, is het mogelijk om de Veeley op te vouwen en overal mee naartoe te nemen. 

Razor Electric E300S

Toegestaan op de openbare weg in België

razor e300s

Topsnelheid: 24 km/h | Actieradius: 16 kilometer | Laadtijd: 12 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van een afneembaar zitje
+ Breed deck om de voeten op te plaatsen
Bij aankoop enige montage vereist om in elkaar gezet te worden

De Razor E300S kan vanwege het prijskaartje gezien worden als een toegankelijk instapmodel. De step is voorzien van een zitje wat tevens losgekoppeld kan worden. Zo kun je zelf bepalen of je mét of zonder zadel wilt rijden.

Waar Razor bekend staat om haar kindersteppen, is de E300S zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Met een maximale snelheid van 24 km/h is de E300S de snelste e-step in het assortiment van Razor.

De step weegt 28 kg en heeft een draaggewicht van 100 kg. Een volle accu geeft de step een actieradius van 16 kilometer.

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in België

Er gelden in België andere regels voor e-steps wanneer deze over een zadel beschikken. Een step mét zadel wordt is namelijk in een andere voertuigcategorie ingedeeld dan een step zonder zadel. De volgende regels zijn aanvullend op de algemene regels voor e-steps in België:

  • Helmgebruik is verplicht wanneer een elektrische step over een zadel beschikt;
  • Een e-step met zadel tot 25 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse A en mag op het fietspad rijden. Dit type dient verzekerd en ingeschreven te worden als bromfiets;
  • Een e-step met zadel tot 45 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse B en mag op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/h. Voor dit type is een rijbewijs AM verplicht;
  • Voor alle e-steps met zadel is het verplicht om een helm te dragen en ten alle tijden verlichting aan te hebben.

Bekijk hier alle regels voor het gebruik van een elektrische step in België.

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in Nederland

De meeste e-steps mogen momenteel niet legaal de weg op in Nederland. Hier is een elektrische step alleen toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd en aangewezen is als ‘elektrische bromfiets’. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.

Een elektrische step dient aan de volgende eisen te voldoen om in Nederland legaal de weg op te mogen:

  • De maximale constructiesnelheid is 25 km/h;
  • De step moet voorzien zijn van een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer;
  • De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 4 kW of een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3;
  • Verlichting op de step is verplicht. Bij het ontbreken van verlichting dien je als bestuurder zelf voor lampjes te zorgen;
  • De step moet voorzien zijn van reflectoren.

Hoewel de meeste goedgekeurde e-steps over een zadel beschikken, is deze eis niet expliciet gespecificeerd binnen de voertuigcategorie waar de e-step onder valt. 

Bekijk hier alle goedgekeurde e-steps.

Logo