Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step met zadel: het complete overzicht

Ben je van plan om je e-step voor lange ritten te gebruiken? Dan is een elektrische step met zadel een interessante optie. De aanwezigheid van een zadel hoeft niet altijd te betekenen dat je inlevert op de draagbaarheid van de step. In de meeste gevallen is het namelijk mogelijk om het zadel in te klappen, wanneer je de step gaat vervoeren.

Ontdek op deze pagina welke e-steps over een zadel beschikken en met welke regels je rekening dient te houden voor je de weg op gaat.

De grootste verschillen tussen een elektrische zitstep en een bromfiets

Op het eerste gezicht hebben e-steps met een zitje een hoop weg van een bromfiets. Zeker als het gaat om de modellen die in Nederland goedgekeurd zijn voor de openbare weg.

Twijfel je tussen de aanschaf van een elektrische step met zadel of een bromfiets? Dit zijn de belangrijkste verschillen:

De actieradius: een snorscooter (elektrisch of op benzine) heeft over het algemeen een grotere actieradius dan een e-step.

+ Het gewicht: een e-step met zadel is van zichzelf vrij zwaar, maar aanzienlijk lichter dan een snorfiets. Zo weegt een elektrische zitstep gemiddeld 30-50 kg, waar een snorfiets gemiddeld 80 kg weegt.

+ Het prijskaartje: een elektrische zitstep is over het algemeen goedkoper dan een A-merk snorfiets.

+ De draagbaarheid:
bij veel elektrische steppen is het zadel los te schroeven of in te klappen en de step op te vouwen. Dit maakt het mogelijk om je e-step bijvoorbeeld mee te nemen in de trein.

Elektrische-step-met-zadel-inklappen
Voorbeeld: drie manieren waarop de Veeley V5 gebruikt en meegenomen kan worden.

regelgeving
Woon je in Nederland? Dan gelden er andere regels voor het gebruik van een e-step dan in België. Lees onderaan deze pagina meer over de lokale regelgeving.

De 4 meest gekozen e-steps met zadel

De volgende 4 elektrische steps beschikken over een zadel, zijn geschikt voor volwassenen en te gebruiken voor afstanden tot 60 kilometer.

Let op: bij iedere e-step is aangegeven of deze legaal de weg op mag in Nederland en België. Lees hier meer over lokale regelgeving voor een e-step met zadel.

Veeley V5

Toegestaan op de openbare weg in Nederland en België

veeley v5 elektrische step NL

Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Actieradius van 35 kilometer
+ Laadtijd van 4-6 uur
Weegt 29 kg

De Veeley V5 is een robuuste e-step met een maximale snelheid van 25 km/h en een actieradius van 35 kilometer. De step beschikt over een extra accu aansluiting, waarmee je de actieradius kunt verdubbelen tot 70 kilometer. Een lege accu laad je in 4-6 uur weer volledig op.

De step is onder andere voorzien van 10″ luchtbanden, een zadel en een Voertuig Identificatie Nummer. Hiermee mag je met de Veeley ook in Nederland op de openbare weg rijden.

Met de aanwezigheid van een vouwmechanisme kun je de Veeley inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om hem mee te nemen in de bus of trein.

Razor Electric E300S

Toegestaan op de openbare weg in België

razor e300s

Topsnelheid: 24 km/h | Actieradius: 16 kilometer | Laadtijd: 12 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van een afneembaar zitje
+ Breed deck om de voeten op te plaatsen
Bij aankoop enige montage vereist om in elkaar gezet te worden

De Razor E300S kan vanwege het prijskaartje gezien worden als een toegankelijk instapmodel. De step is voorzien van een zitje wat tevens losgekoppeld kan worden. Zo kun je zelf bepalen of je mét of zonder zadel wilt rijden.

Waar Razor bekend staat om haar kindersteppen, is de E300S zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Met een maximale snelheid van 24 km/h is de E300S de snelste e-step in het assortiment van Razor.

De step weegt 28 kg en heeft een draaggewicht van 100 kg. Een volle accu geeft de step een actieradius van 16 kilometer.

SXT 500

Toegestaan op de openbare weg in Nederland en België

SXT 500 elektrische step

Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 60 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Beschikt over grote 11″ wielen
+ Actieradius tot 60 kilometer
Weegt 28 kg

De SXT 500 beschikt over de nieuwe typegoedkeuring naar de huidige 168/2013 EEC normering. Hiermee mag je de SXT 500 ook legaal in Nederland gebruiken. De elektrische step is voorzien van een zadel en grote 11″ wielen.

Er zijn drie verschillende type accu’s beschikbaar, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden. Met behulp van het aanwezige vouwmechanisme is de SXT 500 in te klappen.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt geleverd met naafmotor. Dit type motor is geruisloos en onderhoudsvriendelijk. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

Trendiamo Country

Toegestaan op de openbare weg in Nederland en België

trendiamo country

Topsnelheid: 20 km/h | Actieradius: 24-30 kilometer | Laadtijd: 6-8 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden > Meer info

PLUS- EN MINPUNTEN
+
Voorzien van zijspiegels
+ Mogelijkheid om in te klappen
De batterij is onderhoudsgevoelig

De Trendiamo Country is een van de drie e-steps binnen het assortiment van het Italiaanse Trendiamo. Het Country model beschikt over stevige luchtbanden en schokdempers. Hiermee is de step ook geschikt voor off-road ritten.

Aangedreven door een 500 Watt motor haalt de Trendiamo Country een maximale snelheid ligt van 20 km/h. De actieradius ligt (afhankelijk van je snelheid) tussen de 24 en 30 kilometer. De 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

Het zadel is te los te koppelen waarna de Country inklapbaar is. Ingeklapt heeft de Trendiamo Country een afmeting van 120 x 73 x 60 cm.

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in België

Er gelden in België andere regels voor e-steps wanneer deze over een zadel beschikken. Een step mét zadel wordt is namelijk in een andere voertuigcategorie ingedeeld dan een step zonder zadel. De volgende regels zijn aanvullend op de algemene regels voor e-steps in België:

  • Helmgebruik is verplicht wanneer een elektrische step over een zadel beschikt;
  • Een e-step met zadel tot 25 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse A en mag op het fietspad rijden. Dit type dient verzekerd en ingeschreven te worden als bromfiets;
  • Een e-step met zadel tot 45 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse B en mag op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/h. Voor dit type is een rijbewijs AM verplicht;
  • Voor alle e-steps met zadel is het verplicht om een helm te dragen en ten alle tijden verlichting aan te hebben.

Bekijk hier alle regels voor het gebruik van een elektrische step in België.

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in Nederland

De meeste e-steps mogen momenteel niet legaal de weg op in Nederland. Hier is een elektrische step alleen toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd en aangewezen is als ‘elektrische bromfiets’. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.

Een elektrische step dient aan de volgende eisen te voldoen om in Nederland legaal de weg op te mogen:

  • De maximale constructiesnelheid is 25 km/h;
  • De step moet voorzien zijn van een verzekeringsplaatje en een voertuigidentificatienummer;
  • De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 4 kW of een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3;
  • Verlichting op de step is verplicht. Bij het ontbreken van verlichting dien je als bestuurder zelf voor lampjes te zorgen;
  • De step moet voorzien zijn van reflectoren.

Hoewel de meeste goedgekeurde e-steps over een zadel beschikken, is deze eis niet expliciet gespecificeerd binnen de voertuigcategorie waar de e-step onder valt. 

Bekijk hier alle goedgekeurde e-steps en lees alle regels voor het gebruik van een e-step in Nederland.

Logo