Elektrische step met zadel

Het doelgebruik van de e-step is de afgelopen tijd flink veranderd. Zo wordt deze elektrische tweewieler voor steeds langere ritjes gebruikt. Met dit veranderde gebruik is de elektrische step met een zadel in populariteit toegenomen.

Door het zadel krijgen deze elektrische steps veel weg van een bromfiets. Wat is het voordel van een e-step met zadel ten opzichte van een bromfiets? En welke e-step met zadel is de beste koop? Lees hier meer.

Navigeer direct naar:

De verschillen tussen een elektrische zitstep en een bromfiets

Qua uiterlijk hebben veel e-steps met een zitje wat weg van een bromfiets. Zeker als het gaat om de modellen die in Nederland goedgekeurd zijn voor de openbare weg. De wezenlijke verschillen zitten voornamelijk in:

  • Het gewicht: een e-step met zadel is van zichzelf vrij zwaar, maar aanzienlijk lichter dan een snorfiets. Zo weegt een elektrische zitstep gemiddeld 30-50 kg, waar een snorfiets gemiddeld 80 kg weegt. Dit maakt een elektrische step met zadel steeds vaker een gewilde keuze onder ouderen.
  • De draagbaarheid: bij veel elektrische steppen is het zadel los te schroeven en het frame in te klappen. Dit maakt het mogelijk om je e-step bijvoorbeeld mee te nemen in de trein.
  • De actieradius: een snorscooter (elektrisch of op benzine) heeft over het algemeen een grotere actieradius dan een e-step.
  • Het prijskaartje: een elektrische step met zadel is gemiddeld genomen goedkoper dan een A-merk snorfiets.

Naast de uiterlijke en technische verschillen, gelden er in Nederland en België ook andere regels voor het gebruik van deze voertuigen. Spring naar: ‘De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in Nederland en België’

De 5 populairste elektrische zitsteps

Dat een elektrische step geen speelgoed is, is inmiddels wel bekend. De onderstaande elektrische steps met zitje [ook wel ‘zitstep’ genoemd] zijn voornamelijk populair onder volwassenen.

De volgende 5 e-steps zijn voorzien van een comfortabel zadel en zijn geschikt voor korte- tot middellange ritten:

1. Veeley V5

veeley v5 elektrische step NL

Toegestaan in: Nederland en België

De Veeley V5 is één van de elektrische steps die momenteel legaal in Nederland de openbare weg op mag. Voorzien van een zadel, zijspiegel en stevige luchtbanden is dit een kwalitatief hoogwaardige e-step.

Naast het comfort van een zadel heeft de step een inklapbaar stuur. Dit maakt het gemakkelijk om de step bijvoorbeeld in de trein mee te nemen.
Bekijk op Bol.com

2. Razor Electric E300S

razor e300s

Toegestaan in: België

Razor onderscheidt zich met het Electric E300S model doordat het zitje van de step afgehaald kan worden. Zo kun je dus dagelijks beslissen of je mét of zonder zadel wilt rijden.

Wel zo flexibel! Met een prijs van nog geen €300 zit de bewuste koper goed met deze elektrische step van Razor.
Bekijk op bol.com

3. SXT 500

SXT 500 elektrische step

Toegestaan in: Nederland en België

De SXT 500 is een van de weinige elektrische steps die momenteel ook in Nederland de weg op mag. Voorzien van een EU typegoedkeuring en kentekenplaat kan de SXT 500 WA verzekerd worden.

Het stevige [afneembare] zadel van de SXT 500 maakt het comfortabel om hier lange ritten mee af te leggen. Met een maximale actieradius van 65 kilometer en maximale snelheid van 25 km/h is deze e-step zowel geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer als recreatief gebruik.
Bekijk deze e-step

4. Trendiamo Country

trendiamo country

Toegestaan in: Nederland en België

De Trendiamo Country is één van de elektrische steps die in Nederland op de openbare weg mag rijden. Met deze step kun je zowel op verhard als onverhard terrein rijden.

Het zadel en de aanwezige vering bij het stuur zorgen voor extra rijcomfort. Trendiamo onderscheidt zich van andere elektrische steps door het Italiaanse design.
Bekijk op bol.com

5. Trendiamo City

trendiamo city e-step

Toegestaan in: België

Naast de Trendiamo Country heeft dit merk nog een elektrische step met zadel. Met een iets andere look dan het Country model, heb je met de Trendiamo City een moderne elektrische step met zadel in huis. Deze step heeft geen ketting en wordt geruisloos aangedreven!
Bekijk op bol.com

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in Nederland en België

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel verschillen in Nederland en België. We zetten de verschillen hier uiteen:

Elektrische step met zadel in Nederland

In de basis dien je met de volgende regels rekening te houden in Nederland:

  • De aanwezigheid van een zadel op een e-step is momenteel één van de voorwaarden waaraan een e-step moet voldoen om legaal de weg op te mogen.
  • Je hebt een rijbewijs nodig om met een elektrische zitstep in Nederland de weg op te gaan.

Lees meer over de regels voor het gebruik van een elektrische step in Nederland.

Elektrische step met zadel in België

In België zijn er verschillen in de regelgeving voor een e-step mét en zonder zadel:

  • In tegenstelling tot een elektrische step zonder zadel dien je voor het gebruik van een elektrische step met zadel in België minimaal 16 jaar te zijn.
  • Je dient in het bezit te zijn van een rijbewijs AM om met een elektrische zitstep in België de weg op te gaan.
  • Voor een e-step smet zadel gelden dezelfde verkeersregels als bromfietsers.

Lees meer over de regels voor het gebruik van een elektrische step in België.

Een zadel of geen zadel. Een enkele of dubbele accu. Luchtbanden of massieve banden. Dit is slechts een greep van de kenmerken waarop je e-steps met elkaar kunt vergelijken. Ben je benieuwd wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is? Bekijk dan ons overzicht en vergelijk elektrische steps met behulp van handige filters.