Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Elektrische step met zadel

Ben je van plan om je elektrische step voor lange ritten te gebruiken? Dan kan een zadel extra comfort bieden. Een elektrische step met zadel is vooral onder volwassenen in populariteit aan het toenemen.

Door het zadel krijgen deze e-steps veel weg van een bromfiets. Wat is het voordel van een elektrische zitstep ten opzichte van een bromfiets? En welke e-step met zadel is de beste koop? Lees hier meer.

[INHOUDSOPGAVE]

De verschillen tussen een elektrische zitstep en een bromfiets

Qua uiterlijk hebben e-steps met een zitje overeenkomsten met een bromfiets. Zeker als het gaat om de modellen die in Nederland goedgekeurd zijn voor de openbare weg. De wezenlijke verschillen zitten voornamelijk in:

  • Het gewicht: een e-step met zadel is van zichzelf vrij zwaar, maar aanzienlijk lichter dan een snorfiets. Zo weegt een elektrische zitstep gemiddeld 30-50 kg, waar een snorfiets gemiddeld 80 kg weegt.
  • De draagbaarheid: bij veel elektrische steppen is het zadel los te schroeven en het frame in te klappen. Dit maakt het mogelijk om je e-step bijvoorbeeld mee te nemen in de trein.
  • De actieradius: een snorscooter (elektrisch of op benzine) heeft over het algemeen een grotere actieradius dan een e-step.
  • Het prijskaartje: een elektrische zitstep is over het algemeen goedkoper dan een A-merk snorfiets.
regelgeving
Naast de uiterlijke en technische verschillen, gelden er in Nederland en België ook andere regels voor het gebruik van deze voertuigen. Spring naar: ‘De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in Nederland en België’

De 5 populairste elektrische zitsteps

Dat een elektrische step geen speelgoed is, is inmiddels wel bekend. De onderstaande elektrische zitsteps zijn voornamelijk populair onder volwassenen, voorzien van een comfortabel zadel en geschikt voor korte- tot middellange ritten:

1. Veeley V5

veeley v5 elektrische step NL

TECHNISCHE SPECIFICATIES
Maximale snelheid: 
25 km/h
Actieradius: 35 kilometer
Laadtijd: 4-6 uur
Wielmaat:
10″
Type banden:
Luchtbanden

De Veeley V5 is een robuuste e-step met een maximale snelheid van 25 km/h en een actieradius van 35 kilometer. De step beschikt over een extra accu aansluiting, waarmee je de actieradius kunt verdubbelen tot 70 kilometer. Een lege accu laad je in 4-6 uur weer volledig op.

De step is onder andere voorzien van 10″ luchtbanden, een zadel en een Voertuig Identificatie Nummer. Hiermee mag je met de Veeley ook in Nederland op de openbare weg rijden.

Met de aanwezigheid van een vouwmechanisme kun je de Veeley inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om hem mee te nemen in de bus of trein.

2. Razor Electric E300S

razor e300s

TECHNISCHE SPECIFICATIES
Maximale snelheid: 
24 km/h
Actieradius: 16 kilometer
Laadtijd: 12 uur
Wielmaat:
10″
Type banden:
Luchtbanden

De Razor E300S kan vanwege het prijskaartje gezien worden als een toegankelijk instapmodel. De step is voorzien van een zitje wat tevens losgekoppeld kan worden. Zo kun je zelf bepalen of je mét of zonder zadel wilt rijden.

Waar Razor bekend staat om haar kindersteppen, is de E300S zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Met een maximale snelheid van 24 km/h is de E300S de snelste e-step in het assortiment van Razor.

De step weegt 28 kg en heeft een draaggewicht van 100 kg. Een volle accu geeft de step een actieradius van 16 kilometer.

3. SXT 500

SXT 500 elektrische step

TECHNISCHE SPECIFICATIES
Maximale snelheid: 
20 km/h
Actieradius: 60 kilometer
Laadtijd: 6-10 uur
Wielmaat:
12″
Type banden:
Luchtbanden

De SXT 500 beschikt over de nieuwe typegoedkeuring naar de huidige 168/2013 EEC normering. Hiermee mag je de SXT 500 ook legaal in Nederland gebruiken. De elektrische step is voorzien van een zadel en grote 11″ wielen.

Er zijn drie verschillende type accu’s beschikbaar, waarmee de actieradius tot 60 kilometer uitgebreid kan worden. Met behulp van het aanwezige vouwmechanisme is de SXT 500 in te klappen.

De nieuwste versie van de SXT 500 wordt geleverd met naafmotor. Dit type motor is geruisloos en onderhoudsvriendelijk. Het motorvermogen van 500 Watt geeft de step een maximale snelheid van 20 km/h.

4. Trendiamo Country

trendiamo country

TECHNISCHE SPECIFICATIES
Maximale snelheid: 
20 km/h
Actieradius: 24-30 kilometer
Laadtijd: 6-8 uur
Wielmaat:
12″
Type banden:
Luchtbanden

De Trendiamo Country is een van de drie e-steps binnen het assortiment van het Italiaanse Trendiamo. Het Country model beschikt over stevige luchtbanden en schokdempers. Hiermee is de step ook geschikt voor off-road ritten.

Aangedreven door een 500 Watt motor haalt de Trendiamo Country een maximale snelheid ligt van 20 km/h. De actieradius ligt (afhankelijk van je snelheid) tussen de 24 en 30 kilometer. De 36V/12AH accu is binnen 6-8 uur weer volledig opgeladen.

Het zadel is te los te koppelen waarna de Country inklapbaar is. Ingeklapt heeft de Trendiamo Country een afmeting van 120 x 73 x 60 cm.

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel in Nederland en België

De regels voor het gebruik van een e-step met zadel verschillen in Nederland en België. We zetten de verschillen uiteen:

De regels in Nederland

In de basis dien je in Nederland met de volgende regels rekening te houden:

  • De aanwezigheid van een zadel is momenteel één van de voorwaarden waaraan een e-step moet voldoen om legaal de weg op te mogen;
  • Je hebt een rijbewijs nodig om met een elektrische zitstep in Nederland de weg op te gaan.

Lees meer over de regels voor het gebruik van een elektrische step in Nederland.

De regels in België

In België zijn er verschillen in de regelgeving voor een e-step mét en zonder zadel:

  • Een e-step met zadel tot 25 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse A en mag op het fietspad rijden. Dit type dient verzekerd en ingeschreven te worden als bromfiets.
  • Een e-step met zadel tot 45 km/h is ingedeeld in bromfiets klasse B en mag op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/h. Voor dit type is een rijbewijs AM verplicht.
  • Voor alle e-steps met zadel is het verplicht om een helm te dragen en ten alle tijden verlichting aan te hebben.

Lees meer over de regels voor het gebruik van een elektrische step in België.

Een zadel of geen zadel. Een enkele of dubbele accu. Luchtbanden of massieve banden. Dit is slechts een greep van de kenmerken waarop je e-steps met elkaar kunt vergelijken. Ben je benieuwd wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is? Bekijk dan ons overzicht en vergelijk elektrische steps met behulp van handige filters.

Logo
Shopping cart