Elektrische step actieradius: de complete gids

Ben je met je elektrische step op pad, dan wil je niet voor de onaangename verrassing komen te staan dat de batterij opeens leeg is. Bij de keuze van de geschikte step is de actieradius daarom een belangrijke factor om mee te laten wegen.

Lees hier alles wat je moet weten over het bereik van een e-step en met welke modellen je de meeste kilometers op een volle accu kunt afleggen.

Wat betekent actieradius?

De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je maximaal kunt rijden op een volle batterij of accu. Dit noemen we ook wel het bereik en wordt altijd uitgedrukt in kilometers.

Welke factoren hebben invloed op de actieradius van een e-step?

De capaciteit van de accu (Wh) bepaalt hoofdzakelijk de actieradius van een elektrische step. Hoe groter de capaciteit, hoe meer kilometers je op een volle accu kunt afleggen.

Is de actieradius een belangrijke factor bij de keuze voor een elektrische step, dan is het raadzaam om de capaciteit van de accu in gedachte te houden.

Veelgestelde vraag
Hoeveel kilometer kun je gemiddeld met een e-step afleggen?
Antwoord: Een gemiddelde e-step heeft een actieradius tussen de 20 en 25 kilometer.

Tips voor een maximale actieradius van je elektrische step

De actieradius die in het instructieboekje van een e-step wordt weergegeven, zal niet altijd behaald worden. Het daadwerkelijke bereik is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Met de volgende tips kun je de actieradius van je e-step maximaliseren:

  1. Snelheid: constant rijden in de hoogste versnelling (of op de maximale snelheid) verkort de actieradius. Sommige e-steps beschikken over een ECO-modus. In deze stand rijd je minder hard, maar vergroot je het bereik.
  2. Draaggewicht: het gewicht wat de step dient te vervoeren is van grote invloed op het bereik. Neem bijvoorbeeld geen zware boodschappentas mee op je step en vermijd rijden met twee personen op één step.
  3. Bandenspanning: zorg voor een juiste bandenspanning. Hoe zachter de banden zijn, hoe meer moeite de step moet doen om vooruit te komen en des te korter het bereik zal zijn. Heb je een e-step met luchtbanden? Pomp deze dan regelmatig op.
  4. Extra accu: sommige e-steps kunnen uitgebreid worden met een extra accu (bijvoorbeeld de Ninebot ES4). Hiermee verdubbel je de actieradius van je elektrische step.
  5. Onderhoud van de accu: zorg goed voor de accu, ook als je de e-step tijdelijk niet gebruikt. Lees hier meer over tips voor onderhoud van de accu.

Dit zijn de 5 e-steps met het grootste bereik

Wil je jouw nieuwe elektrische step voor lange afstanden gaan gebruiken? Dan is een flinke actieradius geen overbodige luxe. We zetten vijf elektrische steps met een grote actieradius voor je op een rij:

Kaabo Wolf Warrior X Pro Plus

Kaabo-Wolf-Warrior-X-Pro-Plus-elektrische-step

De SUV onder de elektrische steps: zo wordt de Kaabo Wolf Warrior X Pro Plus ook wel genoemd. Deze step beschikt over ongekende prestaties, waarmee het model beter te vergelijken is met een scooter.

De step beschikt over een 28Ah LG/Samsung batterij waarmee je onder ideale omstandigheden 100 kilometer kunt afleggen. Dat is vier keer meer dan de gemiddelde elektrische step. In combinatie met een topsnelheid van 60 km/h en vermogen van 2200 Watt is de Kaabo Wolf Warrior X Pro Plus moeilijk te evenaren.

Het frame is gemaakt van hoogwaardig aluminium. Het stuur is voorzien van een dubbele stuurpen, wat voor extra ondersteuning zorgt tijdens een hobbelige rit. Hiermee is de Wolf Warrior ook geschikt voor gebruik op off road terrein. De verstevigde constructie kan gewichten tot 120 kg dragen.

Zero 8X

zero-8x vector

Snelheid, een stevige constructie en een pittige actieradius: de Zero 8X kan deze hokjes allemaal afvinken. De Zero 8X (ook wel Z8 X genoemd) laat je volgens het boekje 90 kilometer afleggen op een volle accu. Is de accu leeg, dan laad je deze in gemiddeld vijf uur weer volledig op.

De Z8 X beschikt over een 52V 26Ah accu van LG. Dit staat gelijk aan ongeveer 1352 Wh. In combinatie met de dubbele 800W motor mag deze e-step zich met recht mengen tussen de ‘grote jongens’. Ook voor een dagelijkse snelheidskick zit je goed met de Z8 X. Op maximale snelheid trekt deze e-step je mee naar 55 km/h.

Zero 10X

Zero-10X-elektrische-step

Qua prestaties is de Zero 10X redelijk te vergelijken met de Zero 8X. Het verschil zit ‘m voornamelijk in het uiterlijk van de step. Ook met de Z10 X kun je een aardige rit afleggen. De actieradius van deze elektrische step ligt op 65 kilometer. Een lege accu is bij de Zero 10X in 10 tot 11 uur weer volledig opgeladen.

Het grote bereik van de step wordt hoofdzakelijk mogelijk gemaakt door de 52V / 18Ah accu. Omgerekend staat dit gelijk aan 936 Wh. De Zero 10X is in meerdere varianten verkrijgbaar: 52V 18Ah/ 52V 23Ah/ 60V 21Ah

De stevige actieradius is niet de enige verrassing die de Z10 X onder de motorkap verstopt heeft. Met de aanwezigheid van een dubbele 1000W motor haal je met deze e-step een maximale snelheid van 65 km/h.

Ninebot Kickscooter Max G30

Elektrische-step-Ninebot-Max-G30

Ben je al langere tijd op zoek naar een e-step? Dan ben je de Ninebot Kickscooter Max G30 ongetwijfeld tegengekomen. En niet zonder reden. Ook in 2021 is dit nog een geliefd model. Waarom?

De Ninebot Max ligt net op de grens tussen een budget- en high-end elektrische step. En dat zien we ook terug in de technische specificaties. De Ninebot Max beschikt over een batterijcapaciteit van 551 Wh. Hier kun je met een volle accu maximaal 65 kilometer mee afleggen.

Een voordeel van de Ninebot Max ten opzichte van andere e-steps met een flinke actieradius, is het gewicht van de step. Met een gewicht van 18kg neem je deze step makkelijk mee in de bus of trein.

Kaabo Mantis 10 Pro Plus

Kaabo-Mantis-10-Pro-Plus-elektrische-step

De laatste, maar zeker niet de minste, in dit rijtje is de Kaabo Mantis 10 Pro Plus. Met een actieradius van 64 kilometer heeft het Chinese Kaabo opnieuw een high performance elektrische step op de markt gebracht.

Het grote bereik wordt mogelijk gemaakt door de aanwezige 24.5Ah batterij. Deze is uitgerust met een slim Battery Management System (BMS) om de werking en het behoud van de capaciteit van de accu te optimaliseren.

Om het verbruik op de behoefte van de rijder af te kunnen stemmen, werkt de step met een zogenoemde enkele- of dubbele motor modus. De enkele modus zorgt voor een grotere actieradius, tegen een lagere topsnelheid. De dubbele motor modus laat je een topsnelheid van 60 km/h bereiken, waarbij je inlevert op het bereik. Is de accu leeg? Dan laad je deze in 12 tot 13 uur weer volledig op.

HULP NODIG BIJ JE KEUZE?
Ontdek in 4 vragen welke e-step bij jou past met de Elektrische-steps.com Keuzehulp. Of bekijk alle e-steps in ons elektrische step overzicht.
Logo