Elektrische step opvoeren: dit zijn de mogelijkheden en risico’s
Snel, sneller, snelst. Zijn we onderweg, dan willen we het liefst zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Met een gemiddelde snelheid van 25 km/h is de e-step dan niet per se het snelste vervoermiddel.
Daarom rijst bij een hoop e-step liefhebbers de vraag: is het mogelijk om een elektrische step op te voeren? Laten we eerlijk zijn: het opvoeren van een e-step klinkt interessant. Sinds het tijdperk van de Tomos brommers en Aerox scooters zijn we op zoek naar slimme manieren om tweewielers sneller te laten rijden.
Maar is dit ook mogelijk bij een e-step? En is het wel zo slim om je elektrische step op te voeren? We nemen je mee.
Laatst bijgewerkt op: 11-01-2023
Kun je een elektrische step opvoeren?
Deze vraag is niet direct te beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Of een e-step opgevoerd kan worden, hangt namelijk van een aantal zaken af. Beschikt je step niet over een van de onderstaande mogelijkheden? Dan is het sneller laten rijden van je e-step al snel beperkt tot het verlichten van het gewicht of het verhogen van de bandenspanning.
Hieronder vind je een overzicht waarin je ziet of je jouw e-step kunt opvoeren of niet. Let op: het opvoeren van een elektrische step brengt risico’s voor de step en bestuurder met zich mee.
Kans om op te voeren | Lastig op te voeren |
---|---|
Snelheidsbegrenzer is toegankelijk | Snelheidsbegrenzer niet toegankelijk |
De snelheidsbegrenzer kan verwijderd worden | De step werkt op kettingaandrijving of met een enkele motor |
De batterij is toegankelijk | Batterijen zijn niet toegankelijk |
De motor is centraal geplaatst | Snelheidsbeperkende kabel/firmware niet toegankelijk |
De step beschikt over luchtbanden | De step beschikt over een verzegelde loodzuur accu |
Optie 1: Snelheidsbeperkende kabel/firmware verwijderen
Meer dan 40% van alle e-steps beschikt over een ingebouwde snelheidsbegrenzer. Diverse landen hanteren verschillende maximumsnelheden.
Fabrikanten maken gebruik van deze begrenzers om zo de snelheid per land flexibel aan te kunnen passen.
Er zijn twee soorten begrenzers:
- de snelheidsbeperkende kabel;
- snelheidsbeperkende software.
Een snelheidsbeperkende kabel is de kabel die van de gashendel naar de begrenzer toe leidt. Over het algemeen gebruiken fabrikanten een kabel die je makkelijk kunt verwijderen. Zodra je de kabel loskoppelt, verwijder je de snelheidsbeperking.
Als de e-step geen snelheidsbeperkende kabel heeft, kan het zijn dat de e-step geprogrammeerd is met een begrenzer. De ingebouwde software zorgt dat jouw e-step met een beperkte snelheid over de weg zoeft.
Bij sommige e-steps pas je via ‘P-Instellingen’ op het scherm de snelheid aan. Bij andere e-steps, zoals de Xiaomi Pro 2, moet je via Bluetooth een connectie maken met de mobiele app. Vervolgens kun je (in sommige gevallen) met de app de firmware van de e-step aanpassen of updaten en zo de snelheid opvoeren.
Weet wel dat de meeste e-steps met een simpel LCD-scherm via de mobiele app moeilijk op te voeren zijn. De krachtigere e-steps, die voorzien zijn van een kleuren LCD-scherm, kun je meestal opvoeren via de P-Instellingen.
Zo is een van de meest bekende displays de LT01/QS-S4 LCD Throttle met veel ingebouwde opties. De meest gebruikte P-Instellingen voor het begrenzen van de snelheid is de P8 (kracht van de motor) en P12 (acceleratie).
Optie 2: Upgrade de snelheidsregelaars van je e-step
Deze handeling is vrij complex en niet weggelegd voor iedere bestuurder. Het is namelijk al een hele uitdaging om de juiste regelaar te vinden voor je e-step.
Het gaat hier om een ‘ESC’ of elektronische snelheidsregelaar. Zo’n snelheidsregelaar regelt de kracht en energiedistributie naar de motor van de e-step en werkt op basis van een I/O-systeem. Hierbij geef je met de gashendel een commando hoeveel vermogen nodig is en stuurt de regelaar meer vermogen naar de motor.
Een slimme snelheidsregelaar beschikt vaak over allerlei snufjes, zoals ‘bursts’. Deze zorgen voor een hogere AMP-output om de acceleratie en het totale vermogen te verbeteren.
Daarentegen kan de snelheidsregelaar ook een beperking zijn. Als je een e-step hebt met een zwakke regelaar of lage AMP, kan de motor het extra vermogen niet altijd goed aan.
Optie 3: Verhoog de voltage
Alleen de batterij vervangen is helaas niet genoeg om sneller te rijden. Het is namelijk niet mogelijk om de batterij te vervangen en daarmee direct de voltage te verhogen. Is je batterij versleten? Dan heeft de regelaar niet genoeg kracht meer om de motor optimaal te voeden, waardoor je de topsnelheid niet meer behaalt.
Er is wel een andere manier om je topsnelheid te verhogen. Vervang de e-step batterij door een batterij met een hogere voltage en ruil de snelheidsregelaar in voor een regelaar die de hogere voltage ondersteunt.
Zorg ook dat je e-step genoeg capaciteit heeft voor zowel de batterij als het systeem. De verhouding batterij/systeem is een van de belangrijkste factoren in het bepalen van je topsnelheid. Hoe hoger de voltage, hoe hoger de topsnelheid.
Tip: sommige e-steps (zoals de Ninebot E22E) hebben de mogelijkheid om een tweede accu aan te sluiten. In het geval van de E22E profiteer je hiermee naast een groter bereik ook van een hogere topsnelheid; 25 km/h in plaats van 20 km/h.
Optie 4: Het onderhouden van je e-step
Naast de technische upgrades, zijn er nog twee simpele onderhoudsfactoren om de maximale snelheid uit je step te halen:
- Een klein detail, maar zeer belangrijk, is de bandenspanning. Door je bandenspanning op peil te houden verlaag je de weerstand tijdens het rijden. Minder weerstand tijdens het rijden betekent minder moeite voor de motor om vooruit te gaan;
- Zorg dat je batterij altijd goed opgeladen is om aanspraak te maken op het maximale vermogen en actieradius.
Wat zijn de risico’s van een opgevoerde elektrische step?
Allereerst is het niet legaal om een e-step op te voeren. Voor e-steps geldt, net als voor andere voertuigen, dat de constructiesnelheid niet overschreden mag worden. Houdt daarnaast rekening met de volgende twee risico’s:
1. Je verliest de garantie
Zodra je een e-step aanschaft, ben je verzekerd voor het geval iets niet meer werkt zoals het hoort. Dit geldt alleen als je de e-step in zijn oorspronkelijke staat houdt. Ga je sleutelen aan de step, dan verlies je automatisch de garantie.
2. Je bent niet verzekerd
Sluit je een verzekering voor je e-step af, dan verzeker je een voertuig binnen een bepaalde voertuigcategorie. In het geval van een e-step zonder zadel, betekent dit in de meeste gevallen dat het voertuig een maximale constructiesnelheid heeft van 25 km/h.
Raak je betrokken bij een ongeluk en wordt er geconstateerd dat je sneller reed, dan kan dit gevolgen hebben op de dekking van je verzekering.
3. Je verkort de levensduur van de batterij
Een ander gevolg is dat de batterij minder lang meegaat. De accu is afgestemd op een vooraf bepaalde maximumsnelheid. Wordt de topsnelheid verhoogd, dan ontstaat er een ongelijke verhouding tussen het verbruik (snelheid) en capaciteit van de accu.
Aangezien de accu doorgaans het duurste onderdeel is van de step, is het goed om je hier bewust van te zijn.
Het opvoeren van een elektrische step klinkt leuk, maar brengt de nodige risico’s en aandachtspunten met zich mee. Wees je bewust van het feit dat je met een elektrische step (net als je medeweggebruikers) onderdeel bent van het verkeer.
Veiligheid staat dus altijd voorop. Om die reden adviseren we je om goed na te denken of het handig is om je e-step op te voeren.