Phaewo X10 Review: dit is onze ervaring

De fabrikanten van e-steps dragen maar al te graag hun steentje bij, als het gaat om innovaties binnen elektrische mobiliteit. Zo ook Phaewo.

Na de productlancering van de Phaewo X9, werd er achter de schermen al gewerkt aan de opvolger: de Phaewo X10.

Maar is dit nieuwe model daadwerkelijk een upgrade? Lees hier onze ervaring met deze e-step.

phaewo x10 e-step

Spring direct naar:

Unboxing

phaewo x10 handleiding

Zodra de Phaewo X10 op de deurmat stond, waren we erg benieuwd wat je allemaal meegeleverd krijgt. Het is immers een flink pakket van 112 x 17 x 53 cm.

Zorg dus dat je thuis bent als het pakket wordt afgeleverd, want dit pakket nemen je buren niet zomaar voor je aan. In de doos troffen we de volgende items aan:

✓ Een robuuste e-step
✓ Geschreven handleiding
✓ Schroevendraaier
✓ Schroefjes (x 4)
✓ Oplader

De eerste indruk

phaewo x10 achterwiel

Op het eerste gezicht komt de Phaewo X10 redelijk overeen met de Phaewo X9. Waar de Phaewo X10 in verschilt, zijn de banden. Waar de X9 voorzien was van luchtbanden, is de X10 voorzien van twee 8.5” anti-lek banden.

Net als de X9 is de X10 wederom voorzien van een stevig deck met anti-slipmateriaal om op te staan. Persoonlijk vinden we dit één van de pluspunten van de e-steps van Phaewo.

Voor het eerste gebruik dien je het stuur vast te zetten met de vier meegeleverde schroefjes. Deze draai je er met de (eveneens meegeleverde) schroevendraaier binnen twee minuten in.

Nu ben je klaar om te rijden. Let wel op: de accu is bij levering ongeveer halfvol. Wil je met een volle accu de weg op? Reken dan op een laadtijd van ongeveer twee uur.

Rijden met de Phaewo X10

De volgende test: hoe comfortabel rijdt de Phaewo X10? Niet onbelangrijk, als je deze e-step dagelijks wilt gebruiken.

We hebben dit model op twee verschillende ondergronden getest: op vlak en hobbelig terrein.

Vlak terrein
De Phaewo X10 ‘glijdt’ als het ware over geasfalteerd wegdek. Dit heeft onder andere te maken met de stevige 8.5” banden.

Op een vlak wegdek heb je geen last van trillingen in het stuur en scheur je geruisloos van A naar B.

phaewo x10 staand

Hobbelig terrein
Laten we eerst definiëren wat we met ‘hobbelig’ bedoelen. Dit zijn (soms losliggende) klinkers in de Amsterdamse straten. Kun je dit terrein met de Phaewo X10 veroveren?

Dat kan, alhoewel je de trillingen in het stuur zult voelen. Maar, voor een e-step met massieve banden, is het lang niet gek.

Hoe snel gaat de Phaewo X10?

Je kunt zelf bepalen hoe hard je met de Phaewo X10 wilt gaan. Dit stel je namelijk in. Dezelfde knop waarmee je de step aanzet, functioneert tevens als ‘versnellingspook’.

Druk de knop twee keer achter elkaar in en je wisselt tussen de twee snelheden van 15- en 25 km/h.

Met een maximale snelheid van 25 km/h neem je met de Phaewo X10 veilig deel aan het verkeer. Je geeft gas via de gashendel (te bedienen met de duim) aan het stuur. Hiermee kun je zelf de snelheid doseren.

Hoe lang is de remweg?

De redactie nam de Phaewo X10 mee voor een heuse remtest. De test is uitgevoerd voor beide snelheden, van 15 en 25 km/h:

  • In de Eco Mode van 15 km/h duurt het 1.5-2 seconden voor je veilig tot stilstand komt
  • Rijd je in de Power Mode, dan komt hier een seconde bij (2.5-3 seconden)

Phaewo X10 handleiding

In de doos kun je een handleiding vinden. Hier wordt uitgelegd hoe je de step in elkaar draait, oplaadt en veilig mee de weg op gaat.

Na kort bestuderen van de handleiding spreekt dit eigenlijk allemaal voor zich. Je hoeft gelukkig geen tech-freak te zijn om dit te begrijpen.

Handig om te weten: in de handleiding wordt aangegeven dat de startknop van de Phaewo X10 zich op het stuur bevindt. Zoek niet langer: deze bevindt zich onder het stuur.

Elektronische display met kilometerteller

Phaewo x10 display

Zodra de step aanstaat krijg je verschillende gegevens op het display te zien. Bovenaan zie je de snelheidsmeter. Hieronder zie je 4 stipjes, die het batterijniveau aangeven.

Afhankelijk van de ingestelde snelheid, zie je links- of rechtsonder een lampje branden. Het witte lampje linksonder geeft aan dat de step in de Eco Mode (15 km/h) staat.

Brandt rechtsonder het rode lampje, dan staat de step in de Power Mode (25 km/h). Wil je de verlichting inschakelen? Houdt dan de knop onder het stuur 1-2 seconden ingedrukt.

De accu van de Phaewo X10

De Phaewo X10 is uitgerust met één interne batterij. Het maximale vermogen van de Brushless Power accu is 36V / 270 Wh bij 250 Watt.

De batterij betreft een Lithium 18650. Lithium batterijen kenmerken zich doordat je deze niet helemaal leeg hoeft te laten lopen voor je deze het beste kunt opladen. Dit geldt dus ook voor de Phaewo X10.

Hoeveel kilometer kun je op één acculading afleggen?

Op een volle batterij gaat de step ongeveer 20 kilometer mee. Bij een lege accu duurt het drie tot vier uur voor de step weer volledig opgeladen is. Aan het einde van de werkdag kun je dus weer gerust naar huis steppen.

Hoe veilig is de Phaewo X10?

Eerder schreven we over de veiligheid van elektrische steps. Deze vraag hebben we onszelf ook weer gesteld bij de Phaewo X10. De step is voorzien van felle voor- en achterlichten, stevige banden, een goed werkende achterrem en een standaard.

Niet onbelangrijk: de step is ook voorzien van een remlicht en een E ABS voorrem. De afwerking van de materialen is gedaan met aluminiumlegering van vliegtuigkwaliteit.

Naast dat dit stevig klinkt, is dit gelukkig ook écht het geval. Al met al voel je je erg veilig op deze e-step en blijf je stevig staan bij het optrekken en afremmen.

Inklappen, opvouwen en opbergen

phaewo x10 liggend

Voor de aanschaf van een elektrische step vraag je jezelf vast af hoe je de step overal mee naartoe neemt. Een kenmerk wat steeds meer e-steps met zich meedragen, is het feit dat je deze kunt inklappen. Zo ook dit model.

De Phaewo X10 is een inklapbare elektrische step. Binnen drie seconden klap je de step in. Met een gewicht van 13 kg kun je deze vervolgens meetillen.

Uitgeklapt heeft de step de volgende afmetingen: 110 x 34 x 115 cm. Ingeklapt blijft hier 110 x 34 x 58 cm van over. Deze opvouwbare e-step berg je in de trein gemakkelijk op in het bagagerek of onder je stoel.

Technische specificaties van de Phaewo X10

Phaewo X10Specs
Actieradius25 km/h
Oplaadtijd3-4 uur
Maximale snelheid25 km/h
Versnellingen2
Gewicht13 kg
Maximale draaggewicht120 kg
Afmetingen ingeklapt110 x 34 x 58cm
Afmetingen uitgeklapt110 x 34 x 115cm
Stuurhoogte109 cm
Wielmaat8.5"
Ingebouwde displayJa
Ingebouwde verlichtingJa
Type verlichtingLED
Aanwezige belJa
Aanwezige standaardJa
Motorcapaciteit250 Watt
Maximale helling12%
Meegeleverde accu's1 ingebouwde accu
WaterbestendigJa
Beschikbare kleurenZwart / grijs / wit
Garantie12 maanden

Phaewo X10 kopen?

Ben je overtuigd van de kwaliteiten van deze e-step? Bekijk hieronder de beste deal van dit moment:

Logo