Is een elektrische step veilig?

Hoe veilig zijn elektrische steps? Dit is een logische vraag om jezelf te stellen. Waarom? Elektrische steps zijn namelijk al meerdere keren negatief in het nieuws geweest. Maar zijn elektrische steps nou echt zo gevaarlijk en hoe kunnen we er veilig mee omgaan?

Ongelukken met elektrische steps

In het buitenland zijn er verschillende ongelukken gebeurd met elektrische steps. Belangrijk om hierbij te weten is dat het hier 9/10 keer gaat om elektrische deelsteps. De bestuurders van deze deelsteps zijn vaak niet ervaren met het rijden op een e-step. Omdat deze elektrische deelsteps een snelheid kunnen bereiken tot wel 25 km/h, is het belangrijk dat je weet wat je doet.

Door de rappe toename in populariteit van elektrische steps, is het voor meerdere landen lastig om de wetten hier op af te stemmen. Aan welke veiligheidsvoorschriften moet een elektrische step voldoen bijvoorbeeld? Op dit moment zijn er elektrische deelsteps op de markt die slechts over één rem beschikken. Dit kan bijvoorbeeld het remmen bemoeilijken. Dit en andere veiligheidseisen zijn punten waar de internationale wetgeving zich de komende tijd over zal gaan buigen.

Kun je een boete krijgen met een elektrische step?

In Nederland is hier nog weinig over bekend, omdat er nog geen duidelijke regelgeving is. In Frankrijk zijn elektrische steps al helemaal legaal. Hier hebben ze dan ook de regelgeving op aangepast. Hier kun je een boete krijgen van €135 voor het rijden op de stoep en €35 voor asociaal parkeren.

Overlast van elektrische steps

Naast ongelukken met e-steps ervaren sommige landen ook overlast door deze steps. Ook hier hebben we het weer over elektrische deelsteps (die dus niet in particulier bezit zijn). Deze steps worden namelijk zo nu en dan op straat achtergelaten. Het is de bedoeling dat een elektrische deelstep na gebruik wordt teruggezet in de daarvoor bestemde stalling.

Sommige steden spreken over ‘Het wilde Westen’ als het gaat over elektrische deelsteps. Hoewel dat een tikje overdreven kan zijn, is de hinder in sommige gevallen te begrijpen. We kunnen er niet omheen dat de e-step de komende jaren veelvuldig in het straatbeeld te zien zal zijn. Om de elektrische (deel)step als een maatschappelijk geaccepteerd vervoermiddel te zien, moeten we hier met zijn allen verantwoordelijk mee omgaan.

Veilig omgaan met een elektrische step

Veilig omgaan met een elektrische step begint bij jezelf. Ga je voor de eerste keer een ritje maken? Doe dit dan op een rustig terrein waar je even kunt oefenen. Zo voorkom je dat je in het verkeer in paniek raakt en onverwachte bewegingen maakt. Verder is het goed om de volgende punten na te gaan:

  • Ben je geen ervaren rijder? Zet dan een helm op voor je eigen veiligheid. Hoewel dit niet verplicht is, kan het wel raadzaam zijn tot je zelfverzekerd kunt rijden.
  • Laat je als ouder je kind op een elektrische step rijden? Houd dan ten alle tijde rekening met de Nederlandse wetgeving voor elektrische steps.
  • Weet je niet waar je wel en niet mag rijden met een elektrische step? Lees dan voor je de weg op gaat ons artikel over elektrische steps op de openbare weg.

Zolang je bewust omgaat met een elektrische step, is dit een veilig vervoermiddel. Let op waar je rijdt, rij niemand in de weg en kijk altijd goed om je heen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de e-step een geaccepteerd en veilig vervoermiddel in Nederland en België wordt!

Logo