Xiaomi Scooter 3 review: de nieuwste Xiaomi-step uit 2021

In juli was het weer zover: de jaarlijkse product launch van Xiaomi. Precies een jaar na de verschijning van de Xiaomi Pro 2 presenteerde het Chinese bedrijf ditmaal de Xiaomi Scooter 3. Ondanks de toegewezen naam werd de step al snel tot de Xiaomi Pro 3 omgedoopt door de gebruikers.

De Xiaomi Scooter 3 gooide na de presentatie niet direct hoge ogen. Waar veel e-step fans hoopten op een grote actieradius, heeft de tech producent de focus op andere punten gelegd. Waarmee onderscheidt deze step zich ten opzichte van zijn voorgangers? Met deze vraag op zak brachten we de Xiaomi Scooter 3 naar de Amsterdamse straten voor een uitvoerige test.

Lang verhaal kort

Xiaomi-Scooter-3-ingeklapt

De Xiaomi Scooter 3 is de laatst uitgebrachte step van Xiaomi in 2021. Voor bestuurders die op zoek zijn naar een lichte, inklapbare, e-step voor dagelijks gebruik is dit model een interessante keuze. Qua uiterlijk lijkt de step sprekend op zijn voorgangers. Opvallend zijn de nieuwe blauwe accenten bij het remsysteem en de remkabels.

De maximale snelheid ligt met 25 km/h in lijn met de gemiddelde Europese snelheidsnorm. Een volle accu geeft je een maximaal bereik van 30 kilometer. Met een prijskaartje van een kleine €500 is de step (samen met de Xiaomi 1S) de goedkoopste e-step met een actieradius van 30 kilometer. 

De belangrijkste plus- en minpunten

PluspuntenMinpunten
+Met een gewicht van 13,2 kg is de step gemakkelijk op te tillen-Het scharnier waarmee de step inklapt en vergrendelt voelt fragiel aan
+Compact op te bergen in de kofferbak of het openbaar vervoer-Ondanks de actieradius van 30 kilometer geen verbetering ten opzichte van eerdere modellen
+Degelijke actieradius van 30 kilometer
+Korte remweg vanaf de hoogste snelheid
+Periodieke firmware updates via de Mi Home App

Unboxing

Xiaomi-scooter-3-unboxing

Het moment was daar: de unboxing van de Xiaomi Scooter 3. Het was geen verrassing dat we een step in de doos aantroffen. Naast de step worden de volgende items meegeleverd:

 • 1x oplader
 • 1x verlengstuk voor ventiel
 • 1x reserveband
 • 1x ​​T-handschroevendraaier
 • 4x schroeven
 • 1x handleiding

Het design

Sinds de lancering van de M365 heeft Xiaomi bij het ontwerpen van nieuwe e-steps nauwelijks geëxperimenteerd met het design. De Xiaomi M365 wordt niet meer geproduceerd, maar is nog steeds de meest gezochte e-step op het internet. Niet zo gek dus, dat Xiaomi vasthoudt aan dit design. Never change a winning team zullen we maar zeggen. 

Als vernieuwing zijn er blauwe accenten aan de step toegevoegd. Deze zien we terug in het remsysteem bij het achterwiel, de remkabels en de gashendel. Al met al is het wederom een klassiek Xiaomi-design zonder fratsen.

De eerste rit

Vóór je de eerste keer de weg op gaat dien je de step rijklaar te maken. Dit doe je met de meegeleverde schroevendraaier en schroeven. Bij levering is het bovenste deel van het stuur losgekoppeld van de stuurbuis. Je bevestigt deze door twee schroeven aan de voor- en achterkant van de stuurbuis vast te draaien.

Zet je de step voor de eerste keer aan, dan begint deze te piepen en knippert het display. Geen paniek, dit is namelijk de tweede en laatste stap die je moet doorlopen voordat je kunt rijden. Download de Mi Home app en maak via bluetooth verbinding met de step. Na een paar configuraties ben je klaar om te rijden.

Acceleratie en topsnelheid

Xiaomi-pro-3-step

De Mi Scooter 3 heeft een topsnelheid van 25 km/h. Net als bij alle andere e-steps is de daadwerkelijke topsnelheid afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het gewicht van de bestuurder. Zo behaalde een bestuurder met een lichaamsgewicht van 82kg tijdens onze tests een maximale snelheid van 21 km/h. 

Een andere bestuurder (65 kg) kreeg de step wel tot de maximale snelheid van 25 km/h. Na de welbekende kick-start* duurde het 6,3 seconden voor deze snelheid bereikt werd.

*Dit wil zeggen dat de step geen elektrische ondersteuning biedt vanuit stilstand. Voor je gas kunt geven, zet je je af met de voet.

Xiaomi Scooter 3

Geschikt voor volwassenen ✓ 30 kilometer bereik ✓
474,00

Drie versnellingen

Via het display op het stuur kun je schakelen tussen drie verschillende versnellingen:

 • Voetgangersmodus: tot maximaal 5 km/h
 • Drive modus: tot maximaal 20 km/h
 • Sport modus: tot maximaal 25 km/h

De banden en het rijcomfort

De Xiaomi Scooter 3 beschikt over twee 8.5” wielen. Waar andere merken nog wel eens switchen tussen massieve- en luchtbanden, houdt Xiaomi vast aan luchtgevulde banden. En daar zijn we blij mee. Hoewel je met luchtbanden het risico loopt om een lekke band te rijden, heeft dit type band zonder twijfel meer rijcomfort dan een massieve band. 

De step beschikt niet over vering, maar de banden hebben wel een schokabsorberend vermogen. Dit moet trillingen in het stuur tijdens het rijden verminderen.

 • Xiaomi-scooter-3-voorband

Beide banden hebben een klein ventiel waar je een fiets- of elektrisch pompje op aan kunt sluiten. Bij levering van de step ontvang je ook een verlengstukje wat je op het ventiel kunt zetten om het oppompen te vergemakkelijken. 

Omdat ook de bandenspanning invloed heeft op het rijcomfort, de maximale snelheid en actieradius is het raadzaam om deze altijd op peil te houden. Xiaomi adviseert om de bandenspanning altijd tussen de 3-3.5 bar te houden.

Het deck

Het deck is 14 centimeter breed en 56 centimeter lang. Een prima formaat. De compactheid van het deck draagt in dit geval namelijk positief bij aan het gemak waarmee je de step overal mee naartoe neemt.

Het deck is aan de achterzijde verbonden met het achterspatbord. Deze is overigens niet bedoeld om je voet op te zetten en dient ook niet als voetrem.

Het remsysteem

Je remt met behulp van de handrem aan de linkerkant van het stuur. Hiermee bedien je de (vernieuwde) dual-pad schijfrem bij het achterwiel.

Bij onze remtest kwamen we binnen 1,42 seconden tot stilstand vanaf een snelheid van 20 km/h. Wanneer je de rem goed indrukt, kom je gedoseerd tot stilstand. We hadden hierbij geen last van slippende banden.

Voor het veiligheidsgevoel van de bestuurder kan een extra hand- elektrische- of voetrem geen kwaad. Maar, eerlijk is eerlijk, voor een prijs van nog geen €500 kun je niet de luxe ervaren van een high-end elektrische step.

De actieradius

Een actieradius van ‘slechts’ 30 kilometer was een van de kritiekpunten van fans na de aankondiging in juli. Het is bij Xiaomi nog wachten op een kilometer knaller zoals de Ninebot Max G30 uit de Segway Ninebot collectie.

Hoe presteert de Xiaomi Scooter 3 ten opzichte van andere modellen uit de Xiaomi reeks als het aankomt op de actieradius? Dit zijn de verschillen:

ModelActieradiusPrijs
Xiaomi Pro 245 kilometer€523
Xiaomi 1S30 kilometer€418
Xiaomi Scooter 330 kilometer€494
Xiaomi Essential20 kilometer€329

De Xiaomi Scooter 3 springt er niet uit door de actieradius. Zo is de Xiaomi 1S (met dezelfde actieradius) een kleine €80 goedkoper dan dit nieuwe model. Daarentegen heeft de Xiaomi 3 wel een groter vermogen en een hogere output, waarmee je hellingen tot 16% kunt trotseren.

Opladen

Een lege accu is in 5,5 uur weer volledig opgeladen. De step beschikt over dezelfde NE1003-H Lithium ion batterij als de 1S. Xiaomi garandeert 500 laadbeurten met meer dan 70% vermogensbehoud. 

Het oplaadpunt bevindt zich aan de linkervoorzijde van het deck. Deze is afgedekt met een magnetisch blauw rubbertje wat vuil in het contact moet voorkomen.

Een van de verbeteringen aan de batterij van de Mi 3 is de slaapmodus. Deze functionaliteit stelt de step in staat om energie in de batterij op te slaan wanneer deze niet in gebruik is en minder dan 30% vol is. Hiermee wordt de volledige capaciteit in de accu behouden voor een periode van 15 dagen.

Draagbaarheid en het gewicht

 • Xiaomi-scooter-3-inklappen-1

Een van de grote voordelen van deze step is het gewicht. Met een totaalgewicht van 13,2 kg til je hem makkelijk overal mee naartoe. Om deze mee te tillen, klap je het frame met een paar handelingen in. Dit werkt als volgt:

 1. Trek het hendeltje onderaan de stuurbuis naar boven en klap deze naar achteren;
 2. Klap het stuur naar achteren totdat het stuur zich vastklikt op het achterwiel
 3. Til de step op aan de stuurbuis

Deze handelingen zouden niet langer dan 10 seconden hoeven te duren. Wel viel het ons op dat het scharnier niet altijd goed meewerkt en ietwat fragiel aanvoelt.

Ingeklapt heeft de step afmetingen van 108 x 43 x 49 cm. Uitgeklapt is dit 108 x 43 x 114 cm. 

Het stuur en dashboard

Xiaomi-scooter-3-display

Het stuur en het dashboard laten weinig aan de verbeelding over. De handvaten liggen goed in de hand en het stuur voelt stevig aan. Het stuur is 43 centimeter breed en is op een hoogte van 114 centimeter bevestigd (niet verstelbaar).

In het midden van het display bevindt zich de knop waarmee je de step inschakelt en functies aanpast. De volgende functies zijn hiermee te bedienen:

BedieningFunctie
1x klikkenSchakel de step in
1x klikken wanneer de step ingeschakeld isVerlichting aan / uit
2x klikken wanneer de step ingeschakeld isWisselen van versnelling
3 seconden ingedrukt houdenSchakel de step uit

Mi Home app

Met de Mi Home app kun je de Xiaomi Scooter 3 via bluetooth verbinden met je smartphone. Via de app kun je gegevens inzien zoals het batterijniveau, de kilometerstand en de huidige actieradius.

Ook krijg je via de app onderhoudsmeldingen te zien en kun je firmware updates doorvoeren. Bij het eerste gebruik krijg je hier ook een verplichte instructievideo te zien.

Daarnaast heb je via de app ook de mogelijkheid om de step te vergrendelen. Hiermee vergrendel je de motor. Hoewel dit een leuke functionaliteit is, heb je nog steeds een slot nodig om je step te beveiligen tegen diefstal.

De app is hier te downloaden voor Android en IOS:

    Google-play-logo Apple-store-logo

De verlichting

 • Xiaomi-scooter-3-voorlicht kopie

Je kunt met deze tweewieler ook prima in het donker op pad. De step beschikt over LED-verlichting aan de voor- en achterzijde. Het achterlicht werkt daarnaast ook als remlicht. Zodra je de handrem indrukt, gaat het achterlicht knipperen.

Als toevoeging voor goede zichtbaarheid in het verkeer heeft Xiaomi de wielen aan beide kanten voorzien van gele reflectoren. 

Technische specificaties

Xiaomi Scooter 3Specs
Maximale snelheid25 km/h
Actieradius30 km
Gewicht13,2 kg
Draaggewicht100 kg
Laadtijd5,5 uur
Wielmaat8,5"
Type bandenLuchtbanden
Vermogen300W (600W max. output)
Afmetingen uitgevouwen108 x 43 x 114 cm
Afmetingen ingevouwen108 x 43 x 49 cm
Maximale helling16°
RemsysteemHandrem (dual-pad schijfrem, achter)
StandaardJa
VerlichtingJa
RemlichtJa
ReflectorenJa
WaterdichtheidIP54

Het eindoordeel

Het moment van de waarheid: bevelen wij de Xiaomi Scooter 3 aan of niet? Je kunt deze nieuwe Xiaomi step een beetje vergelijken met de jaarlijkse release van een nieuwe iPhone. Verandert er veel? Nee. Maar wil je het nieuwste van het nieuwste hebben? Ja. 

Indien je op zoek bent naar een lichte e-step voor volwassenen zonder teveel poespas, dan ga je zeker tevreden zijn met dit model. De prijs maakt bovendien dat je voor deze e-step geen diepe zakken nodig hebt.

Xiaomi Scooter 3

Geschikt voor volwassenen ✓ 30 kilometer bereik ✓
474,00

Logo