Elektrische step in Amsterdam

Ga op een willekeurige zonnige dag naar het centrum van Amsterdam en er is een grote kans dat je een elektrische step voorbij ziet komen. Het gebruik van een e-step in onze hoofdstad kent nog wat haken en ogen. Je leest hier alles over het gebruik van een elektrische step in Amsterdam.

Spring naar:

Mag je met een elektrische step in Amsterdam rijden?

De meeste elektrische steppen zijn momenteel verboden in Amsterdam. In Amsterdam gelden dezelfde regels als in de rest van Nederland. Er zijn momenteel slechts een paar e-steps goedgekeurd voor de openbare weg in Amsterdam en de rest van Nederland.

De e-steps die wél de weg op mogen in Amsterdam zijn door de RDW aangemerkt als bijzondere bromfiets. Om een elektrische step aan te wijzen als elektrische bromfiets, moet deze in Nederland onder andere voorzien zijn van een zadel en zijspiegel.

Welke sancties zijn er voor het rondrijden met een verboden e-step in Amsterdam?

Word je in Amsterdam staande gehouden voor het rijden met een illegale e-step, dan heeft de politie het recht om:

  • Een boete op te leggen van €260
  • De elektrische step in beslag te nemen

Neem bij twijfel over de goedkeuring van een e-step altijd contact op met de verkoper of fabrikant.

Waar mag je met een goedgekeurde e-step in Amsterdam rijden?

De elektrische steps waarmee je in Amsterdam mag rondrijden, vallen in de categorie ‘bijzondere bromfiets’. Hiermee volg je als bestuurder van een e-step dezelfde regels die voor snorfietsers [blauw kenteken] gelden.

In grote lijnen betekent dit het volgende*:

  • Binnen de ring van Amsterdam moet je op de autoweg rijden
  • Binnen de ring van Amsterdam dien je een helm te dragen

*Met uitzondering van bepaalde gebieden. Hier volg je de verkeersregels voor fietsers en mag je zonder helm op het fietspad rijden. Op onderstaande kaart kun je zien waar je met je elektrische step op het fietspad of de openbare weg moet rijden.

amsterdam snorfiets
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Bron: Gemeente Amsterdam

De toekomst van e-steps in Amsterdam

Er zijn twee actuele zaken die de legalisering van elektrische steps in Amsterdam mogelijk gaan versnellen. Ten eerste is dit de wens van de gemeente voor minder CO2-uitstoot in de binnenstad.

Ten tweede is dit de coronacrisis wat roept om [milieuvriendelijke] alternatieven voor het openbaar vervoer. Hiermee lijkt de legalisering van Licht Elektrische Voertuigen [LEV] zoals de e-step een logische stap.

Op 16 juli jl. Heeft de onafhankelijke onderzoekscommissie Connekt op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een rapport opgeleverd rondom de vraag wat nodig is voor een goede en veilige toelating van de elektrische step op de weg. Lees het rapport hier.

Op 29 september heeft de belangenvereniging Legaalrijden opnieuw deelgenomen aan een webinar over LEV’s met het IenW. Hierin werd aangekondigd dat er dit najaar een outline zal komen voor het nieuwe legaliseringskader voor elektrische steps. Hier zal de Tweede Kamer over moeten oordelen, waarna het ministerie aan de slag gaat met de uitwerking van de vernieuwde regelgeving.

Elektrische step kopen in Amsterdam

Er zijn in en rondom Amsterdam verschillende winkels te vinden waar toegestane e-steps te koop zijn:

Blixtar

Blixtar verkoopt onder andere de Veeley V5 [zie afbeelding] die, voorzien van kenteken, de weg op mag in Amsterdam. Bekijk deze e-step op Bol.com.

veeley v5 elektrische step NL

DBS Maaitechniek

DBS Maaitechniek heeft de SXT-500 [zie afbeelding] in het assortiment, welke voorzien is van een officiële EEC goedkeuring. Bekijk de website van DBS Maaitechniek.

SXT 500 elektrische step

Wil je een volledig assortiment aan e-steps bekijken? Zie hiervoor onze pagina met online verkochte elektrische steps.