Elektrische step in Amsterdam

Ga op een willekeurige zonnige dag naar het centrum van Amsterdam en er is een grote kans dat je iemand voorbij ziet ‘steppen’. Na onze buurlanden hebben ook de Amsterdammers lucht gekregen van dit handige vervoersmiddel. Maar hoe zit het eigenlijk met e-steps in onze hoofdstad?

Spring naar:

Mag je met een elektrische step in Amsterdam rijden?

Kijkend naar de Nederlandse wet zijn er op dit moment slechts een paar elektrische steps waar je in Amsterdam mee de weg op mag. Om in Nederland met een elektrische step op de weg te mogen, dient deze eerst aan een aantal veiligheidseisen te voldoen. Momenteel bemoeilijkt dit veel fabrikanten om met hun product naar Nederland te komen.

In de praktijk blijkt dat er op dit moment in Amsterdam nog niet actief gehandhaafd wordt tegen de elektrische steps. Toch is het goed om bij jezelf na te gaan of je het risico wilt lopen om een boete te krijgen, wanneer je op een illegale e-step rondrijdt.

Bekijk alle e-steps die wél de weg op mogen

Waar mag je met een e-step in Amsterdam rijden?

Heb je eenmaal een elektrische step die op de openbare weg mag rijden? Dan is het nog goed om te weten waar je in Amsterdam moet rijden. 

Op onderstaande kaart kun je zien waar je met je elektrische step op het fietspad of openbare weg moet rijden. Simpel gezegd moet je overal met je elektrische step (met helm) binnen de Ring A10 op de openbare weg rijden. Buiten deze gebieden mag je (zonder helm) gewoon op het fietspad rijden.

amsterdam snorfiets
Bron: Gemeente Amsterdam
Bekijk voor je de weg op gaat ook de Nederlandse verkeersregels voor e-steps.

Een milieuvriendelijk alternatief voor de auto en (snor)scooter?

Met de toenemende behoefte aan een ‘schonere’ binnenstad, lijkt de legalisering van (steeds meer) elektrische vervoermiddelen een logisch vooruitzicht. Nu de elektrische fiets al niet meer van het fietspad weg te denken is, roept de vraag op of de e-step niet binnen dezelfde voertuigcategorie zou moeten vallen. Beide voertuigen hebben immers dezelfde maximale snelheid van 25 km/h. Daarnaast neemt een e-step tot wel de helft minder ruimte in op het fietspad. 

Zeker voor mensen die minder mobiel zijn, zou dit elektrisch gemotoriseerde voertuig uitkomst kunnen bieden voor afstanden tot 30 kilometer. Zien we de elektrische step in 2020 ook in Amsterdam geaccepteerd worden? We wachten het af!