Ninebot Max G30 vs. Ninebot Max G30D: wat zijn de verschillen?

In 2019 heeft Segway een nieuwe reeks elektrische steps gelanceerd, waaronder de Ninebot Max G30 en de Ninebot Max G30D. De G30D is speciaal ontworpen voor de Duitse markt en is te herkennen aan de ‘D’. In tegenstelling tot de G30, is de G30D wél toegestaan op de openbare weg in Duitsland.

Mocht het nieuwe Nederlandse beleidskader voor e-steps gaan lijken op het Duitse, dan zou dit betekenen dat we in 2023 ook in Nederland legaal met de Ninebot G30D mogen rondrijden.

Maar wat zijn de wezenlijke verschillen tussen deze twee e-steps? We zochten het uit.

Waarom is de Ninebot Max G30D wél legaal in Duitsland?

De verkeerswetgeving in Duitsland stelt strengere eisen aan e-steps dan bijvoorbeeld België en Frankrijk. De meeste e-steps mogen daarom niet legaal de weg op in Duitsland. Met meer dan 80 miljoen inwoners is Duitsland echter een interessante afzetmarkt voor fabrikanten van e-steps.

Na de lancering van de Ninebot Max G30 kwam Segway Ninebot speciaal voor Duitsland met de Ninebot Max G30D. Dit model voldoet aan alle technische eisen met betrekking tot snelheid, gewicht, remmen, verlichting en de reflectoren.

Wat zijn de technische verschillen?

SpecsNinebot Max G30DNinebot Max G30
Topsnelheid20 km/h25 km/h
Gewicht19,9 kg19,1 kg
RemsysteemElektronische en regeneratieve rem (achter), trommelrem (voor)Elektronische rem (achter), trommelrem (voor)
RemlichtenNeeJa
Gecertificeerde reflectorenJa (voor-, zijkant E-MARK en achter Z-MARK)Ja (voor-, achter- en zijkant E-MARK)

Kijkend naar de technische specificaties, lijken beide modellen veel op elkaar. Een essentieel verschil is de maximale snelheid. Waar dit in de meeste landen is vastgelegd op 25 km/h, is dit in Duitsland 20 km/h.

Wat daarnaast opvalt is het ontbreken van de remlichten bij de G30D. Het is niet geheel duidelijk waarom deze (vanuit veiligheidsoogpunt) zijn verwijderd bij de het ‘veiligere’ G30D model.

Wat zijn de uiterlijke verschillen?

Als je beide uitvoeringen naast elkaar zet, lijken deze ook qua uiterlijk sprekend op elkaar. Beiden hebben een herkenbaar zwart frame en een minimalistische uitstraling. Draden zijn weggewerkt in het frame en de bel en de lichten en reflectoren vind je op dezelfde plekken.

Het voornaamste verschil is dat de G30D voorzien is van een andere accentkleur. De velgen van de G30D hebben een blauwe rand. Daarentegen hebben de velgen van de G30 een geel-oranje rand.

Meer e-steps bekijken?
Bekijk onze selectie van de beste e-steps van dit moment, of maak gebruik van de Keuzehulp.

Logo