Elektrische step met kenteken

Bij een elektrische step denk je wellicht niet direct aan een kenteken. Toch is de aanwezigheid van een kenteken op een gemotoriseerde e-step momenteel verplicht in Nederland. Op deze pagina geven we je antwoord op de volgende vragen:

Laatst bijgewerkt op: 25-10-2023

Is het verplicht om je e-step van kenteken te voorzien?

De aanwezigheid van een kenteken is momenteel één van de voorwaarden waar een volledig gemotoriseerde step aan moet voldoen, voordat deze legaal de weg op mag in Nederland.

Een elektrische step wordt in Nederland gezien als ‘bijzondere bromfiets‘. Qua regelgeving wordt de e-step daarom gelijkgetrokken met andere voertuigen in deze categorie.

Dit geldt niet voor e-steps met trapondersteuning (zoals de StapStep). Omdat dit type niet volledig gemotoriseerd is, heb je geen kenteken nodig.

update
Op 13 juli 2021 is er een nieuw beleidskader voor de elektrische step gepresenteerd aan de Tweede Kamer, wat naar verwachting in 2025 zal ingaan. Ook in het nieuwe kader zal een kenteken op een e-step verplicht zijn.

Lees hier meer over de elektrische step regels in Nederland.

Welke e-step kan voorzien worden van een kenteken?

De RDW is de keuringsinstantie in Nederland die kentekens voor voertuigen vrijgeeft. Niet iedere e-step kan voorzien worden van een kenteken. Dit heeft te maken met de strenge voertuigeisen voor een e-step.

De volgende e-steps zijn voorzien van een kentekenplaat en kunnen na het aanvragen van een kenteken WA verzekerd worden:

Trendiamo Country Plus

Elektrische step legaal Trendiamo Country plus (EEC) | elektrische step met zadel | elektrische step met kenteken

Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 50 kilometer | Laadtijd: 6-10 uur | Wielmaat: 12″ | Type banden: Luchtbanden

Plus- en minpunten
Actieradius tot 50 kilometer
Stevige 12″ luchtbanden
– Weegt 38 kg

De Trendiamo Country Plus mag vanwege de EEC-goedkeuring legaal de openbare weg op in Nederland. Op het achterspatbord is een kentekenplaat gemonteerd. De Trendiamo Country is RDW-gekeurd en kan door deze keuring op kenteken gezet en verzekerd worden.

De Country is uitgerust met een 1100-Watt motor. Dit vermogen geeft je een maximale snelheid van 25 km/h. Afhankelijk van de snelheid heeft de step een actieradius van 50 kilometer. De aanwezige 48V/20AH accu is binnen 6-10 uur volledig opgeladen.

Onder het deck zijn twee grote 12” antislip luchtbanden bevestigd. Het brede deck biedt daarbij genoeg ruimte om beide voeten naast elkaar te plaatsen.

De aanwezige schokdempers vangen trillingen op, voordat deze het stuur bereiken. Hierdoor kun je de step ook op off-road terrein gebruiken.

Wil je ‘s avonds een rit maken? De Country-step is voorzien van een helder voor- en achterlicht, waarmee je ook in het donker goed zichtbaar bent.

Veeley V5

veeley v5 elektrische step met zadel | elektrische step met kenteken

Topsnelheid: 25 km/h | Actieradius: 35-70 kilometer | Laadtijd: 4-6 uur | Wielmaat: 10″ | Type banden: Luchtbanden

Plus- en minpunten
Actieradius uit te breiden tot 70 kilometer
+ Grote 10″ luchtbanden
Weegt 29 kg

Met de aanwezigheid van een kentekenplaat en een Voertuig Identificatie Nummer (VIN) kun je in Nederland onbezorgd met de Veeley V5 rondrijden.

De step beschikt over een kentekenplaat aan de achterzijde. Na aankoop kun je met de bijgeleverde documenten zowel een kenteken als verzekering aanvragen.

Met het aanwezige vouwmechanisme kun je de step inklappen tot een formaat van 113 x 32 x 41 cm. Dit maakt het mogelijk om de Veeley mee te nemen in bus of trein.

De Veeley V5 heeft een topsnelheid van 25 km/h en een actieradius van 35 kilometer. Het is mogelijk om de actieradius uit te breiden tot 70 kilometer met behulp van een extra accu aansluiting. Is de accu leeg, dan laad je deze in 4-6 uur weer volledig op.

Onder het deck zijn twee 10” luchtbanden bevestigd. Daarnaast beschikt de Veeley over een zadel voor een comfortabele positie bij lange ritten.

Hoe kun je zelf een kenteken voor een elektrische step aanvragen?

Voldoet je e-step aan de voertuigeisen om de openbare weg op te mogen, dan kun je mogelijk de e-step op kenteken laten zetten. Dit gaat als volgt (let op: dit geldt alleen voor e-steps die nog niet officieel gekeurd zijn. In het geval van een gekeurde e-step zet de verkoper het voertuig vaak al op kenteken voor je):

  1. Ga met je e-step naar een RDW keuringsstation;
  2. Lever hier je ‘coc’ (Certificate Of Conformity) aan. Dit is een bewijs dat je step aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Deze kun je bij de aanschaf van je step opvragen bij de fabrikant of verkoper;
  3. In het geval van goedkeuring krijg je een VIN en kun je een kenteken en verzekering aanvragen.

Doorgaans kan de verkopende partij je (tegen betaling) helpen met het aanvragen van een kenteken.

Wil je de gok wagen om een ‘klassieke’ e-step, zoals de Xiaomi Pro 2, goed te laten keuren? Dan word je hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld.

De praktijk wijst namelijk uit dat het keuren van een dergelijke step een kleine kans van slagen heeft. De kosten voor het laten keuringsproces lopen daarnaast al snel op tot meer dan €350.

Woon je in België?
Hier gelden andere regels. Lees alles over e-steps in België of bekijk onze favoriete e-steps van dit moment.
Elektrische Steps
Logo