Is de nieuwste deelstep van Dott de veiligste tot nu toe?

Sinds de introductie van de deelstep zijn deze elektrische tweewielers al meerdere keren in opspraak gekomen. Verschillende steden hebben door de jaren heen de deelstep aan banden gelegd.

In het kader van veiligheid en duurzaamheid zijn de bedrijven achter deze deelsteps continu bezig met het verbeteren van hun voertuigen. Zo ook Dott. We onderwierpen de nieuwste Dott step aan een veiligheidscheck op de openbare weg.

Gas geven en remmen

Zoals we gewend zijn van elektrische steps werkt ook dit model met een kickstart-systeem. Deze techniek zorgt ervoor dat je pas gas kunt geven nadat je jezelf afzet met de voet. Dit voorkomt dat je vanuit stilstand onbedoeld wegschiet.

De step haalt een maximale snelheid van 25 km/h. Dit is in lijn met de snelheidsnormen voor elektrische steps in het gros van de Europese landen.

Aan weerszijden van het stuur zijn handremmen te vinden; een voor- en achterrem. De remmen zijn makkelijk te bedienen tijdens het rijden. Vanaf een snelheid van 25 km/h sta je binnen ongeveer 1,5 seconden stil.

Wat extra opvalt aan het stuur is de relatief dikke en comfortabele grip. De handvatten zijn bedekt met antislip materiaal, waarmee je ook bij nat weer goede grip hebt.

Stabiele wegligging door grote wielen

  • Dott-step-banden-1

Je kunt niet om de grote wielen van de step heen. De 10” voorband is groter dan het achterwiel, waardoor je automatisch een beetje naar achter leunt.

De wielen bepalen grotendeels het rijcomfort en de wegligging van een elektrische step. Dott heeft met de grote wielen een goede verbetering aangebracht in het rijcomfort.

Je voelt je veilig op deze step doordat de banden, het brede deck en de vering kleine oneffenheden in het wegdek goed weten te absorberen.

Parkeren na gebruik

Een veel genoemde klacht bij deelsteps is straatvervuiling door omgewaaide stepjes. De standaard speelt hier een grote rol in.

Deze nieuwe Dott step beschikt over een dubbele standaard, die zich aan de voorkant van het deck bevindt. Ook dit is een tactische verbetering van Dott, om het parkeerprobleem tegen te gaan.

Richting aangeven met knipperlichten

Dott-step-knipperlicht-bedieding

Heb je op een elektrische step gereden, dan weet je dat het niet veilig is om het stuur met slechts één hand vast te houden. Richting aangeven met de hand is op een e-step dus niet verantwoord.

Het nieuwe model beschikt over knipperlichten. De lichten bevinden zich aan de weerszijden van het stuur en achterwiel.

Je schakelt de knipperlichten in- en uit door op de knop voor het linker (L) of rechter (R) knipperlicht te drukken. Vergeet je het knipperlicht uit te zetten, dan schakelt deze zelf na 15 seconden weer uit.

Ruimte voor verbetering

Hoewel de aanwezigheid van knipperlichten al een goede stap is voor het richting aangeven op een e-step, is er nog ruimte voor verbetering.

Zo zijn de voorste knipperlichten bevestigd aan de zijkant van het stuur, waarmee het lastig is om deze te zien als je recht voor de step staat.

Dott-step-knipperlicht

Daarnaast zijn de knipperlichten overdag niet goed zichtbaar. Een feller lampje, in combinatie met een reflecterende behuizing, zou dit mogelijk kunnen verbeteren.

Dashboard

Met name toeristen hebben er nog wel eens een handje van om met de telefoon in de hand door een nieuwe stad te navigeren. Ook hier heeft Dott oplossing voor geboden.

In het midden van het stuur bevindt zich een telefoonhouder. Hier kun je een telefoon in vastzetten, om handsfree te navigeren.

Het display is ongewijzigd gebleven en fungeert enkel als snelheidsmeter.

Conclusie: een nieuwe stap naar een veilige deelstep

De nieuwe deelstep van Dott heeft duidelijke verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen. Er is steeds meer aandacht voor de veiligheid van de voertuigen en het stimuleren van veilig gebruik.

Deze innovaties dragen positief bij aan de verduurzaming van deelmobiliteit. Kortom, een nieuwe ‘step’ in de juiste richting.

Alles over dott
Lees meer over hoe en waar je gebruik kunt maken van Dott.

Logo