Micro M1 Colibri NL: onbezorgd steppen in Nederland

De elektrische step: in Nederland moeten we er nog even op wachten. Of toch niet? Nee! Hoewel de Micro Colibri niet geheel elektrisch is, komt het toch aardig in de buurt. Wat mag je van deze step verwachten? We zochten het uit!

Inhoudsopgave

    1. Eerste indruk
    2. Zo werkt de Micro Colibri NL
    3. Snelheid en actieradius
    4. Technische specificaties
    5. Meenemen in het openbaar vervoer
    6. Houd statistieken bij met de Micro-app

De eerste indruk

‘‘Hé, een gashendel!’’. Op het eerste zicht zou je zeggen dat de Colibri een ‘gewone’ e-step is, waar je zonder inspanning mee van A naar B zoeft. Kijkend naar de bouw, verlichting, batterij indicator én fietsbel aan het stuur past deze e-step zo in het plaatje van een klassieke elektrische step.

De drie belangrijkste kenmerken van de Micro Colibri

  1. Lichtgewicht: weegt nog geen 10 kg
  2. Toegestaan in Nederland: onbezorgd de openbare weg op
  3. Niet volledig elektrisch: werkt op basis van trapondersteuning

Net een elektrische fiets, maar dan anders

Je zou de werking van de Colibri kunnen vergelijken met een elektrische fiets. Nou ja, bijna dan. Waar een elektrische fiets je tijdens het trappen een extra steuntje in de rug geeft, geeft de Colibri je een extra zetje nadat je zelf hebt afgezet.

Hoe werkt dat dan? Aan de rechterkant van het stuur bevindt zich een kleine ‘display’ waarop je het batterijniveau kunt aflezen. Hier bevindt zich ook een knopje waarmee je de elektrische ondersteuning activeert.

micro colibri nl stuur

Net als met een gewone step zet je je met één been af waarna je wegrijdt. Zodra jij (bijvoorbeeld) na 2-3 keer afzetten beide voeten op de step plaatst, rijdt de Micro Colibri zo’n 5 seconde op dezelfde snelheid en eigen kracht verder.

Dit is de elektrische ondersteuning die de step je geeft. Een beetje van jezelf en een beetje van Micro dus!

Een beentje bijzetten

Hoewel de Micro Colibri NL voorzien is van een kleine gashendel, zit deze er alleen voor het oog. Met deze step mag je namelijk in Nederland zorgeloos de openbare weg op omdat deze juist is uitgeschakeld. Zet jij niet het eerste zetje? Dan blijft de Colibri gewoon op z’n plek staan.

Rijden door de straten van Amsterdam

Waar kun je een elektrische step nou flink op de proef stellen, als het aankomt op uitdagende straatjes? Juist, in Amsterdam.

Op egale fietspaden en straten met niet al te hobbelige straatstenen presteert de Colibri perfect. Hier ‘glij’ je soepel overheen. Zeker wanneer je eenmaal het juiste ritme hebt gevonden waarbij je optimaal gebruikmaakt van de elektrische ondersteuning.

micro colibri toegestaan sticker

Wil je echter ook over de klassieke Amsterdamse klinkers in de binnenstad rijden, dan voelt dit toch aardig hobbelig aan. Doordat de step voorzien is van massieve banden, trilt een hobbel al snel flink door je lichaam. Niet ideaal dus als je de hele binnenstad door moet. Buiten de binnenstad red je je hier prima mee!

Technische specificaties

Micro Colibri M1 NLSpecificaties
Toegestaan in NederlandJa
Gewicht9,9 kg
AandrijvingTrapondersteuning
Maximale snelheid20 km/u
Actieradius12 km
Type bandenMassieve banden
Oplaadtijd2,5 uur
Ingebouwde lichtenJa
VerlichtingLedverlichting voor en achter
InklapbaarJa
Stuurhoogte108,1 cm
Afmetingen ingeklapt90 x 57 x 47 cm
Wielmaat8.5”
Vermogen150W
Maximaal belastbaar tot100 kg
WaterbestendigJa
Wieldiameter150mm voor, 125mm achter
Voorzien van standaardJa
Garantie12 maanden
RemsysteemMechanische handrem + voetrem

Zo snel ga je met deze step

De hamvraag voor snelheidsduivels en mensen die zo nu en dan wat haast hebben: hoe snel ga je met de Micro Colibri NL?

Het antwoord: deze e-step heeft een maximale snelheid van 20 km/u. De snelheid ligt net iets lager dan de 25 km/u van een gemiddelde e-step, maar is ruim voldoende om mee te gaan met het fietsverkeer.

De actieradius van de Micro M1 Colibri NL

Mochten we een verbeterpunt kunnen noemen aan deze toch wel verrassende e-step, dan is het de actieradius. Aangezien de motor niet volledig op zichzelf draait, zou je verwachten dat de actieradius ook groter is dan een step waarbij dit wel het geval is.

Toch haalt de Colibri ‘slechts’ 12 kilometer met een volle accu. Als echte optimisten zouden we onszelf niet zijn als we ook kijken naar de positieve punten van deze accu.

Het opladen duurt namelijk maar 2,5 uur van een lege naar een volle accu. We zeggen ‘maar’ omdat dit bij de gemiddelde step toch al snel 6 uur in beslag neemt.

Inklappen en meenemen

micro colibri M1 NL ingeklapt

Zoek je een licht vervoermiddel voor dat laatste stukje van het station naar kantoor? Of die 800 meter naar de bushalte? Voor dit soort situaties kan de Colibri uitkomst bieden. Want ook na dit ritje op de step neem je deze gemakkelijk mee in het openbaar vervoer.

De Colibri is voorzien van een handig ‘kliksysteem’ waarmee de step in een seconde in- en uitgeklapt kan worden. Om de step in te klappen trek je de pin aan het stuur naar voren, waarna je het stuur tegen het achterwiel kunt klappen.

Verlichting: ook zichtbaar in het donker

Verlichting is geen overbodige luxe als je ook in het donker met de step op pad gaat. De Micro Colibri is voorzien van zowel een voor- en achterlicht. De verlichting schakelt automatisch in wanneer je de elektrische ondersteuning aanzet. Deze is eventueel uit te zetten met gebruik van de Micro-app.

Naast de verlichting is de Colibri ook voorzien van reflectoren aan de voorkant, zijkanten en achterkant van de step.

Remmen: een veilige remweg

Bij een maximale snelheid van 20 km/u is het ook handig als je redelijk snel weer stilstaat. De step is voorzien van een handrem aan het linker handvat en een ‘traprem’ op de achterband. Bij een maximale snelheid van 20 km/u sta je met gebruik van de handrem binnen 1-2 seconde weer stil. Wel zo veilig!

Standaard: opbergen en wegzetten

micro colibri banden

Aan de linkerzijde van het sta oppervlak zit een kleine standaard bevestigd. Deze is in- en uit te klappen met je voet of hand. Eenmaal uitgeklapt blijft de step prima overeind staan. Mocht je de step mee willen nemen in het openbaar vervoer, dan kun je deze met uitgeklapte standaard naast je neerzetten óf ingeklapt onder je stoel bergen.

Houd je statistieken bij met de Micro-app

micro colibri app

Het stuur van de Colibri is uitgerust met een telefoonhouder.

Zo kun je tijdens het rijden gebruik maken van je mobiele navigatie en met behulp van de Micro app rij statistieken inzien.

Zo zie je bijvoorbeeld het batterijpercentage, je totaal afgelegde afstand, de afstand van je laatste ritje en je huidige snelheid. Daarnaast functioneert de app ook als ‘afstandsbediening’ waarmee je:

  • De step ‘op slot’ kunt zetten. Eenmaal op slot gezet zal de app een alarm afgeven wanneer de step bewogen wordt
  • De lichten aan- en uitzetten
  • De elektrische trapondersteuning in- en uitschakelen

En, wat mag het kosten?

Met een prijs van €899,95 kunnen we de Micro Colibri NL geen ‘budget e-step’ noemen. Maar je krijgt er wel wat voor terug. Dit is (en blijft voorlopig) toch één van de enige e-steps die in Nederland wél de weg op mag.

Tot elektrische steps in Nederland volledig gelegaliseerd zijn is de Micro Colibri NL een leuk en sportief alternatief voor de volledig geëlektriseerde step. Om deze reden geven wij de Colibri een welverdiende 7.5!

Logo