Deelstepbedrijf Voi onthult de Voiager 4

De ontwikkelingen in deelmobiliteit vliegen ons de laatste tijd om de oren. Hier kon Voi (de grootste e-step fabrikant van Europa) natuurlijk niet achterblijven. Deze week presenteerde het Zweedse bedrijf de nieuwe ‘Voiager 4’, welke dit voorjaar op de markt komt..

De veiligste Voi step tot nu toe

De Voiager 4 is volgens het bedrijf haar meest veilige e-step tot nu toe. Zo beschikt dit nieuwe model over verbeterde hydraulische vering en zijn de banden van hogere kwaliteit. Beiden dragen bij aan een betere schokabsorptie, waardoor je minder invloed ondervindt van kuilen en hobbelige wegen. 

Met de nieuw aangebrachte richtingaanwijzers (op het stuur én aan de achterkant) ben je nu 360 graden rondom zichtbaar. Door de toepassing van AVWS, een akoestisch waarschuwingssysteem, horen ook blinden en visueel gehandicapten de Voiager 4 aankomen als ze willen oversteken.

Ingebouwd controlesysteem

Bij elke rit die de Voi Voiager 4 maakt, verricht een slim doordacht systeem continu diagnostische metingen. Daardoor kunnen er tot maar liefst 55 mogelijke foutmeldingen worden gegenereerd. Tevens voorspelt dit systeem welk onderhoud er binnenkort nodig is. 

De korte levensduur van een deelstep is nog steeds een veelgenoemd punt van kritiek. Met deze ontwikkelingen wilt Voi bijdragen aan de verduurzaming van de elektrische deelstep. Naar eigen zeggen zou de Voiager 4 een levensduur hebben van vijf jaar.

Gebruik in steden

Bij automatische activatie van meerdere foutmeldingen, maakt de step zich direct onbeschikbaar voor verhuur. Dit betekent dat de betreffende step niet meer in de app gevonden en verhuurd kan worden.

Het team van Voi wordt hier vervolgens over gealarmeerd, waarna zij de step kunnen ophalen ter reparatie. Dit moet uiteindelijk leiden tot minder overlast van defecte deelsteps in drukke steden.

De technologie aan boord maakt gebruik van verschillende systemen voor locatiebepaling. Een van deze systemen is EGNOS, bekend uit de ruimtevaart. Omdat deze systemen onderling met elkaar communiceren, wordt plaatsbepaling gegenereerd met een nauwkeurigheid van minder dan één meter.

Zowel de gebruiker als het Voi team weet dus altijd nauwkeurig te bepalen een Voiager 4 step zich bevindt. Tevens laat het gebruikers nauwkeurig parkeren in de daarvoor bestemde zones, met behulp van Bluetooth. Tot slot maakt NFC-technologie het mogelijk om deze nieuwste Voi te ontgrendelen met één tik op bijvoorbeeld een smartphone of smartwatch.

Luchtkwaliteit en geluid

Elektrische deelsteps worden vooral gebruikt in grote steden. Grote steden zijn tegelijkertijd in veel gevallen niet de meest ‘gezonde’ omgeving als het op geluids- en luchtvervuiling aankomt.

De Voiager 4 is uitgerust met een aantal sensoren die zowel de luchtkwaliteit als het geluidsniveau rondom de step meten. Alle info die de Voiager 4 sensoren versturen, wordt verwerkt door de computers van Voi. Het bedrijf wil daarmee zijn visie uitdragen en onderstrepen: bijdragen aan een betere leefomgeving in steden.

Logo