
Het Zweedse bedrijf Voi Technology en de Ierse startup Luna Systems zijn begonnen met het integreren van computer vision-technologie, zodat de deelstep kan herkennen of ze op een voetpad rijden.
Deze technische innovatie is een volgende stap in de poging om het gedrag van rijders positief aan te passen.
Northampton trapt af
Na het te hebben getest onder medewerkers, introduceert Voi deze zomer de technologie voor openbaar gebruik in de Engelse stad Northampton. Hierna zal het geleidelijk in andere Europese steden worden uitgerold.
“Met computervisie kunnen deelsteps worden getraind om gevaarlijke situaties te zien en te herkennen. Deze eerste pilot ter wereld zal nieuwe veiligheidsnormen stellen voor deze nieuwe vorm van transport”, zei Fredrik Hjelm, CEO van Voi.
Eerder ontwikkelden concurrenten van Voi vergelijkbare innovaties. Zo begon Lime vorig jaar te experimenteren met een technologie die afhankelijk is van snelheid en trillingspatronen om het rijden op een trottoir te herkennen.
Dit is hoe het werkt
De nieuw gemonteerde camera’s op de Voi steps zijn getraind om te herkennen of een step zich op een voetpad, fietspad of drukke weg bevindt en of het correct geparkeerd staat.
De verzamelde gegevens worden ingevoerd in een algoritme voor kunstmatige intelligentie dat deelsteps helpt te leren hoe ze hun omgeving moeten interpreteren.
Met deze inzichten kunnen ze uiteindelijk geprogrammeerd worden om op een bepaalde manier te reageren.
In de eerste testfase zal het systeem een alarm laten afgaan zodra de rijder op de stoep rijdt. Dit signaal moet de rijder er vervolgens toe zetten om van de stoep af te gaan.
Een tweede mogelijkheid zou zijn dat de step automatisch vertraagd wanneer deze herkend op een stoep te rijden.
Breed inzetbare technologie
De hoop is dat alle gegevens rijders en voetgangers zullen helpen vreedzaam naast elkaar te bestaan in drukke steden.
Andrew Fleury, CEO van Luna, stelt dat deelstepgebruikers doorgaans niet op trottoirs rijden omwille van het trottoir, maar ze eindigen er vaak omdat ze zich niet veilig voelen op de weg.
Daarom kunnen gegevens die de ‘hotspots’ benadrukken waar dit in een stad blijft gebeuren, de lokale autoriteiten informeren over de noodzaak om daar veiligere fietspaden te creëren.
Luna hoopt ook dat de opkomst van slimme deelstep gemeenten kan voorzien van essentiële informatie over de infrastructuur en het dagelijks beheer van hun steden.
“We hebben gesprekken gehad met steden waar ze over van alles praten, van: ‘kunnen we illegale zwerfvuil identificeren’ tot ‘kunnen we een logboek met leegstaande panden samenstellen, bijvoorbeeld voor belastingaanslagen?”, aldus Furlong.
“Zodra we hierover met steden gaan praten, gaan ze echt zien hoe de mogelijkheden eruit zien”.