Voi start test met draadloos opladen van deelsteps

Micromobiliteitsbedrijf Voi is een samenwerking aangegaan met Bumblebee Power om het draadloos opladen van deelsteps te testen. Dit zou de operationele kosten van een deelstepaanbieder kunnen halveren.

Het idee is om draadloze oplaadpunten te testen waar deelsteps kunnen worden geparkeerd en opgeladen door magnetische inductie. Momenteel worden de batterijen voor deze voertuigen handmatig opgeladen of verwisseld door een exploitant.

“Een van de grote voordelen van draadloos opladen voor deelstepbedrijven is dat je af bent van het verwisselen van batterijen, wat ongeveer de helft van hun bedrijfskosten kan uitmaken,” vertelde David Yates, Chief Technology Officer van BumbleBee Power, aan Zag Daily.

Potentieel om de eerste levensduur van batterijen te verlengen

Draadloos opladen kan nog meer kosten besparen volgens Yates, door de levensduur van de batterij ongeveer te verdrievoudigen.

“Er is een tendens om de batterijen behoorlijk leeg te laten lopen en ze dan volledig op te laden – waarom? Omdat je veel geld uitgeeft aan dat omwisselen. Maar wanneer de deelsteps draadloos opgeladen kunnen worden, kunnen de batterijen vaak opgeladen worden voordat deze leeg zijn.”

Lees ook:In gesprek met Voi over de introductie van de deelstep in Nederland

Yates beweerde ook dat met de vooruitgang van de technologie, kleinere batterijen in de toekomst net zo effectief zouden kunnen zijn en een betere uptime zouden hebben, wat de betaalbaarheid van deze systemen zou verbeteren.

Proef op de Universiteit van Warwick

De Universiteit van Warwick zal gedurende zes maanden dienen als “proeftuin” om de technologie te testen. De bestaande e-steps op dit terrein zullen worden omgebouwd tot draadloos oplaadbare voertuigen.

Tijdens de proef mogen gebruikers de voertuigen overal mee naartoe nemen en parkeren op de campus. Hierna zullen de deelsteps moeten worden teruggebracht naar het oplaadpunt. Een optie voor deelstepbedrijven zoals Voi zou kunnen zijn om verschillende prijsregelingen te creëren of om mensen te stimuleren e-steps te ontgrendelen met een korte oplaadtijd.

“Er is heel wat werk aan de winkel om de reis te optimaliseren,” zei Yates. Tijdens de proef zal het bedrijf de betrouwbaarheid van het systeem en de gebruikerservaring in de gaten houden.

“We hebben gezien dat mensen het nog eng vinden om op het laadplatform te staan, dus we zullen het duidelijker moeten maken dat mensen hierop kunnen staan.”

De proef levert gegevens op over de prestaties van het draadloze systeem, het gedrag van de gebruiker en de interactie met de technologie, wat cruciaal is voor een eventuele grootschalige toepassing.

Een succesvolle proef kan de weg vrijmaken voor andere bedrijven in de sector om de technologie in te voeren en de kosten te verlagen.

Logo