
Het Zweedse micro-mobiliteitsbedrijf Voi is op 17 november tijdens de jaarlijkse Global Startup Awards uitgeroepen tot Global Startup of the Year. Voi kreeg de prijs voor haar succes in het aanbieden van innovatieve en duurzame e-steps en e-bikes aan miljoenen mensen door heel Europa.
Nederland is een van de weinige landen in Europa waar de elektrische deelstep nog niet te vinden is. We stelden Kristina Hunter Nilsson (VP Communications bij Voi) een aantal vragen over het micromobiliteitsbeleid in Nederland en hoe Voi kan bijdragen aan een veilige introductie van de deelstep.
Nederland is een van de weinige landen in Europa waar de meeste elektrische steps nog niet legaal de weg op mogen. Waar heeft dit volgens jou mee te maken?
“Nederland gaat doordacht te werk bij de introductie van elektrische micromobiliteit. Bij Voi willen we samenwerken met steden en overheden om ervoor te zorgen dat we een service hebben die veilig, toegankelijk en duurzaam is.
Micromobiliteit is in Nederland essentieel om steden en gemeenten te helpen hun klimaatdoelen te bereiken en verkeersopstoppingen en vervuiling verder terug te dringen. E-steps hebben bewezen het gebruik van het openbaar vervoer te vergroten en hiermee autoritten te vervangen. Bovendien zorgt de integratie van gedeelde micromobiliteit in het openbaar vervoer voor meer flexibele, toegankelijke en inclusieve mobiliteitsoplossingen.
Om de beste uitrol voor steden, bestuurders en omgeving te garanderen, zijn we voortdurend in gesprek met (lokale) overheden, alternatieve vervoersaanbieders zoals ProRail en experts op het gebied van stadsplanning en infrastructuur om lessen uit te wisselen en te leren van praktijkvoorbeelden.”
De late introductie van elektrische steps in Nederland heeft als voordeel dat Voi veel heeft kunnen leren van ervaringen in andere landen. Wat is de belangrijkste les die Voi hieruit kan trekken?
“Je hebt gelijk, we hebben veel kunnen leren van eerdere lanceringen: momenteel zijn we actief in meer dan 70 steden en hebben we meer dan 6 miljoen gebruikers.
Onze belangrijkste prioriteit is veiligheid. Om veilig verkeersgedrag op de openbare weg te waarborgen, informeren we onze gebruikers via meerdere kanalen over veilig verkeersgedrag.
“Voi wil een structurele verandering doorvoeren als het gaat om voorlichting over veilig verkeersgedrag. Daarom hebben we in september 2019 ’s werelds eerste gecertificeerde, digitale verkeersschool (RideLikeVoila) voor e-steps gelanceerd.“
Daarnaast heeft Voi sinds 2019 meer dan 30.000 gratis helmen uitgedeeld bij zogenaamde safety pop-up events. Hoewel het dragen van een helm momenteel niet verplicht is op de markten waar we actief zijn, moedigen we onze gebruikers altijd aan om een helm te dragen.”
Zowel bestuurders van deelsteps als medeweggebruikers zullen in Nederland moeten wennen aan dit nieuwe vervoermiddel. Wat zou Voi kunnen doen om de introductieperiode goed te laten verlopen?
“Voi wil veilig rijgedrag bevorderen door middel van educatie, zoals RideLikeVoila. Daarnaast hebben alle e-steps een beginnersmodus om bestuurders te laten wennen aan het voertuig.
Bron: ridelikevoila.com
Aan de operationele kant werken we nauw samen met gemeenten om verkeersregels op te stellen die bepalen hoe en waar e-steps op straat mogen rijden.
Met onze geofencing-technologie kunnen we parkeerplaatsen herkennen en slow zones (zones waar het voertuig automatisch afremt tot 5-7 km/h) ontwikkelen, wat allemaal zal bijdragen aan een veilige introductie van onze e-steps in Nederland.”
In juli is Voi, in samenwerking met Luna Systems, begonnen met het integreren van computer vision-technologie om trottoirs te detecteren. Wat kun je tot nu toe zeggen over het succes van deze technologie bij het aanpakken van het rijden in voetgangersgebieden?
“Het Luna-project heeft tot doel de veiligheid van e-steps te verbeteren door twee belangrijke problemen aan te pakken: het rijden op de stoep en de detectie van voetgangers.
De oplossing voor deze problemen ligt in het verbeteren van de GPS-nauwkeurigheid en het vermogen van de step om rij- en parkeerzones te detecteren. Dit zijn voorbeelden van oplossingen die Luna mogelijk maakt.
Luna’s technologie bestaat uit twee belangrijke facetten: omgevingsdetectie op centimeterniveau en computer vision-technology. Luna ontwikkelt deze technologie ook voor slimme camera’s die op de step gebruikt worden als sensoren, om te bepalen waar en hoe e-steps worden bereden.”

Naast het free floating concept experimenteren verschillende deelstepbedrijven met parkeeroplossingen voor deelsteps. Wat is volgens Voi de meest effectieve aanpak voor een dichtbevolkte stad, zoals Amsterdam?
“In de regel biedt Voi een scala aan parkeeropties. Denk hierbij aan:
No-parking zones: gebieden waar geofencing-technologie het voor gebruikers onmogelijk maakt om hun ritten te beëindigen (bijvoorbeeld in drukke voetgangersgebieden).
Verplichte parkeerzones: vaste zones waar e-steps geparkeerd dienen te worden. Dit bereikt hetzelfde effect als het gebruik van docking stations.
Hotspots: gebieden die ideaal zijn om te parkeren. Gebruikers krijgen bij het parkeren in deze zones korting op hun volgende rit.
We werken graag samen met steden om ervoor te zorgen dat we hen de beste oplossing bieden.”