Op de step met TIER: in dialoog over verduurzaming van de elektrische deelstep

De in Berlijn gevestigde startup TIER heeft in november middels een Series C-ronde een nieuwe investering van $250 miljoen opgehaald. Met de investering wilt het bedrijf investeren in nieuwe initiatieven en expansie naar andere steden. 

We stelden Alex Souter (VP & Regional GM, Zuidwest-Europa & Midden-Oosten bij TIER) een aantal vragen over deze nieuwe initiatieven en de duurzame toekomst van de elektrische deelstep.

De toename van elektrische deelmobiliteit vraagt om een scherpe blik op de nodige parkeeroplossingen. Hoe denk je dat deelstep operators dit in samenwerking met gemeenten nog beter kunnen organiseren?

“We implementeren meerdere parkeeroplossingen die altijd afgestemd zijn op de voorkeuren van de gemeente en gebaseerd zijn op datagedreven analyse van gebruikersgedrag.

Daarnaast maken we gebruik van aanvullende gegevensbronnen, zoals veelgebruikte routes door de visueel beperkte gemeenschap. Deze kennis wordt ingezet om potentiële risicogebieden aan te pakken.

Met Fantasmo hebben we ’s werelds meest nauwkeurige parkeersysteem voor e-steps ontwikkeld door gebruik te maken van een ‘Camera Positioning System’ (CPS). Dit is een nieuwe positioneringstechnologie die tien keer nauwkeuriger is dan GPS en het parkeren van e-steps binnen 20 cm of minder via een smartphone camera kan valideren.”

tier-samenwerking-fantasmo

En kunnen we iets leren van de aanpak bij elektrische deelfietsen, zoals het gebruik van dockingstations?

“Dockingstations verminderen de flexibiliteit van on-demand gedeelde micromobiliteit, wat juist het succes van de industrie heeft geleid. Dockingstations kunnen een oplossing zijn voor parkeren. Er moet echter een groot aantal dockingstations zijn om ervoor te zorgen dat iemand die een deelstep wilt gebruiken niet meer dan 300 meter hoeft te lopen om hier gebruik van te kunnen maken.

De bereidheid van een persoon om naar een deelvoertuig te lopen is gerelateerd aan de totale reisafstand waarvoor hij het voertuig gaat gebruiken. Omdat (elektrische) deelfietsen doorgaans gebruikt worden voor langere reisafstanden dan een deelstep, zijn mensen hier eerder bereid om een grotere afstand te lopen om een voertuig te parkeren.”

In het verleden las je regelmatig dat de elektrische deelstep niet milieuvriendelijk zou zijn vanwege de korte levensduur. Welk initiatief zie je in de toekomst nog meer ontstaan om het gebruik van een deelstep te verduurzamen?

“We werken samen met onze gecertificeerde partner voor klimaatactie (ClimatePartner), om jaarlijks onze wereldwijde koolstofvoetafdruk te berekenen, plannen te stellen om die uitstoot te verminderen en de resterende uitstoot te compenseren door middel van gecertificeerde compensatieprojecten.

Sinds januari 2020 zijn we een klimaatneutraal bedrijf en blijven we werken aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

“20% Van de TIER steps is gemaakt van gerecyclede materialen, met de hoop dit te blijven vergroten.”

De kritiek op de korte levensduur van een elektrische deelstep heeft grotendeels betrekking op de eerste generatie deelsteps in de VS. Deze waren niet geschikt voor verhuur, werden vaak onvoldoende onderhouden en gingen daardoor niet lang mee. 

TIER heeft dit probleem vanaf het begin aangepakt. Onze e-steps zijn zo ontworpen dat alle onderdelen vervangbaar zijn. Dit betekent dat wij een e-step niet buiten bedrijf hoeven te stellen als deze een defect heeft, maar simpelweg het defecte onderdeel vervangen.”

Jullie hebben onlangs een nieuw concept in de markt gezet; ‘Swappable batteries’. Een mooi initiatief! Kun je wat zeggen over het succes van dit concept in de eerste steden?

“Als onderdeel van ons streven naar ecologische duurzaamheid, geloven we dat verwisselbare batterijen een baanbrekende methode zijn die micromobiliteit levensvatbaar maken voor de lange termijn.

tier-verwisselbare-batterijen
Bron: tier.app

Met deze innovatie hoeven we niet de hele vloot e-steps van en naar laadlocaties te vervoeren in grote, vervuilende voertuigen zoals bestelwagens en vrachtwagens. In plaats daarvan vervoeren we alleen opgeladen batterijen naar onze e-steps, wat een veel kleinere transportbelasting vereist.

“Al met al vermindert onze verwisselbare batterijtechnologie de uitstoot van voertuigritten tot 50% en de totale uitstoot tot 93%, in combinatie met groene energie in magazijnen en een volledig elektrisch aangedreven wagenpark.”

Met onze nieuwe innovatie, het TIER Energy Network, brengen we nog meer duurzaamheidswinst in gedeelde micromobiliteit. Met dit concept stimuleren we gebruikers om lege batterijen zelf te verwisselen in lokale winkels en bedrijven.

Gebruikers die batterijen ruilen, genereren ook extra inkomsten voor de lokale winkels en bedrijven waarmee we samenwerken. Dit is gemiddeld € 3,08 per bezoek.”

Verantwoord gebruik van deelvoertuigen staat of valt met de betrokkenheid van de gebruikers. Hoe denk je gebruikers nog meer betrokken te kunnen maken, resulterend in een veilig en duurzaam gebruik van TIER steps?

“We creëren bewustwording via verschillende kanalen, vanaf het moment dat iemand onze app downloadt en zich registreert bij TIER. Daar krijgen ze automatisch veiligheidsinstructies en verkeersregels te zien. 

Veiligheidsinformatie met betrekking tot het voertuig, het gebruik van een helm en waar te rijden wordt daarnaast naar de gebruiker gemaild bij het aanmelden. We promoten ook het gebruik van een helm door onze rijders gratis toegang te bieden tot de geïntegreerde helmbox.

Daarnaast werken we samen met lokale veiligheidsorganisaties om op maat gemaakte veiligheidstrainingen aan te bieden. Zo hebben we in het Verenigd Koninkrijk de TIER Ride Safe School gebouwd. In Frankrijk hebben we samen met een online rijschool een soortgelijk trainingsprogramma voor e-steps ontwikkeld.”

over tier
TIER is een bedrijf voor gedeelde micro-mobiliteit, gevestigd in Berlijn. Sinds 2018 stelt het bedrijf haar elektrische deelsteps en -scooters beschikbaar in meerdere landen. Inmiddels rijden er ruim 60.000 TIER steps rond in 90 verschillende steden. Met behulp van de mobiele app kun je gebruikmaken van een deelstep.

Logo