SwheelS: eindelijk legaal steppen in Nederland?

Er is goed nieuws voor diegenen die graag willen, maar nog niet mogen, steppen op de openbare weg. Het nog jonge bedrijf SwheelS probeert namelijk de primeur te krijgen voor de ‘allereerste’ legale e-step.

Vind jij deze ontwikkeling net zo interessant als wij? Lees dan verder.

Maak kennis met SwheelS

De missie van SwheelS klinkt veelbelovend. Maar met wie hebben we te maken? SwheelS is een startup van een aantal jonge ondernemers. Met hun elektrische Smart-Wheels willen ze de e-stepwereld ondersteboven blazen.

Naar eigen zeggen werken ze met de beste ingenieurs en ontwerpers om een nieuwe norm voor e-steps neer te zetten. Dat klinkt als een prachtige en krachtige belofte!

Helaas laat het verleden ons zien dat menig ander bedrijf met dezelfde missie dit nog niet is gelukt. Gaat het SwheelS dan wel lukken? Aan de imposante productfoto’s zal het in ieder geval niet liggen!

Een nieuwe gooi naar legalisering

shweels s1 elektrische step
bron: swheels.co

Denk je aan Nederland, dan denk je aan fietsen. Waar Nederland al lang niet meer het enige land is waar de fiets populair is, onderscheiden we ons wel nog steeds op een belangrijk punt. En dat is de infrastructuur, wat zich in Nederland gevormd heeft rondom de geliefde tweewieler.

Fans van de e-step in Nederland zien het land dan ook juíst als de perfecte kandidaat waar de e-step harmonieus deel zou kunnen nemen aan het verkeer. Toch heeft de beoogde (on)veiligheid van deze vernieuwde manier van micromobiliteit tot op heden de legalisering van de e-step nog belemmerd.

De ‘SwheelS S1’ is [volgens het bedrijf] niet alleen kwalitatief sterk, maar ook veilig. Dat laatste stond bij het ontwerpen voorop en is bovendien een grote voorwaarde om uiteindelijk goedgekeurd te worden voor de Nederlandse weg.

Veiligheid voorop

swheels s1
bron: swheels.co

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat zich door het RDW adviseren over de veiligheid van ‘bijzondere bromfietsen’ in Nederland. Zij zullen bij de aanvraag voor toelating van een nieuw vervoermiddel bepalen of dit verantwoord is en voldoet aan de gestelde eisen.

SwheelS heeft met haar e-step [zo lijkt het] alle door het RDW gestelde voorwaarden meegenomen naar de tekentafel. Zo is de step voorzien van dubbele schijfremmen en een lage wegligging. Ingebouwde remlichten, knipperlichten en reflectoren zorgen er daarnaast voor dat andere weggebruikers je goed kunnen zien.

De SwheelS S1 onderscheidt zich van menig andere step door de aanwezigheid van deze knipperlichten. Zal dit de doorslag waardoor deze step wél de weg op mag?

Lees meer over de huidige regelgeving en welke e-steps momenteel wel de openbare weg op mogen in Nederland.

Een pittige actieradius

De S1 is slim ontworpen. Je vouwt hem makkelijk op, waardoor hij uitermate geschikt is om bijvoorbeeld in het openbaar vervoer mee te nemen. Met een imposante actieradius van maar liefst 35 kilometer kun je hier menig ritje van (en naar) bijvoorbeeld het station mee maken.

De Swheels S1 heeft daarnaast de mogelijkheid om de batterij te verwisselen. Met een externe batterij op zak haal je dus zelfs de 70 kilometer voordat je de step toch echt weer moet opladen. In het stuur is een smart display verwerkt, waarop je o.a. je snelheid en het resterende batterijniveau kunt aflezen.

De hamvraag: wanneer komt de Swheels S1 naar Nederland?

SwheelS streeft ernaar om eind augustus de eerste elektrische steps uit te leveren. Er is echter wel nog één maar: ze moeten nog worden goedgekeurd om de Nederlandse openbare wegen op te mogen.

De samenwerking tussen verschillende instanties en testcentra moet ervoor zorgen dat die goedkeuring, door de RDW, in juli of augustus werkelijkheid gaat worden. Nog even duimen dus! Oh, en niet onbelangrijk: wat gaat het kosten? Je kunt de Swheels S1 alvast pre-orderen voor €649.

Logo