Onderzoek: zo gaan EU-landen om met de elektrische step

Forse boetes en inbeslagnames: in Nederland ga je nog niet onbezorgd met een elektrische step de straat op. Waar in ons land de elektrische fiets niet meer weg te denken is van het fietspad, zijn we nog terughoudend als het aankomt op de e-step.

In menig Europese hoofdstad zijn deze stepjes inmiddels een veel geziene tweewieler op de openbare weg. Hoewel ook Nederland dit jaar hoogstwaarschijnlijk een nieuw kader schetst waarmee de e-step legaal de weg op mag, is dit (op een paar uitzonderingen daargelaten) in de meeste gevallen momenteel nog niet toegestaan.

Hoe gaan andere EU-landen om met de elektrische step? En wat kunnen we hiervan leren? We zochten het uit.

In deze EU-landen zijn elektrische steps onderdeel van het verkeer

Hoewel meerdere landen – zoals Nederland – pleiten voor Europese regelgeving voor elektrische steps, is dit momenteel nog niet aan de orde. Het merendeel van de EU-landen heeft de e-step inmiddels volledig gelegaliseerd.

Toch zijn er nog een paar landen waar je nog helemaal niet, of enkel stapvoets op het voetpad, met een e-step mag rijden.

Elektrische steps in Europa - EU
> Klik om te vergroten

Nederland en Ierland zijn de eenzame overblijvers

Nederland en Ierland zijn van alle landen in de EU de eenzame overblijvers als het gaat om beperkende regelgeving voor elektrische steps.

Hoewel de e-step in deze twee landen momenteel nog niet is toegestaan, hebben zowel Nederland als Ierland aangegeven in 2020 te kijken naar een duidelijk kader waarmee e-steps veilig de weg op kunnen.

E-step regelgeving in de EU
> Klik om te vergroten

Legenda:
Toegestaan: toegestaan tot een maximumsnelheid van 25 km/u
Toegestaan met beperkingen: binnen bebouwde kom op voetpad, erbuiten op fietspad
Verboden: hier zijn elektrische steps, op enkele uitzonderingen daargelaten, verboden

Zo gaan onze buurlanden om met de e-step

De bepaling of een elektrische step een toevoeging zou moeten zijn op bestaande legale vervoermiddelen is voornamelijk een afweging tussen veiligheid in het verkeer en innovatie in mobiliteit.

Er bestaat een vrees voor ongelukken en dat hindert de toelating van deze vorm van mobiliteit in sommige landen, zoals Nederland. Waar de e-step in Nederland illegaal is, zijn deze in België echter wél toegestaan.

Bekijk ook de interactieve kaart met alle e-step regels in het buitenland.

Amper ongevallen in België

In België is uit veiligheidsonderzoek door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid gebleken dat e-steps amper voor ongevallen zorgen, waardoor je geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen (WAM) nodig hebt.

In 2019 zijn er diverse wetswijzigingen doorgevoerd, waarmee de wetgeving rondom e-steps in België nog duidelijker in kaart is gebracht.

Vernieuwde regelgeving in Duitsland

Bij onze Oosterburen heeft de elektrische step voor de nodige opschudding gezorgd. Sinds 2019 zijn e-steps in Duitsland toegestaan. De wet- en regelgeving kent hier echter veel regels, waar het afgelopen jaar een hoop om te doen is geweest.

In de eerste maanden na legalisering bleek dat er door de (onduidelijke) regelgeving veel verkeersovertredingen werden begaan. Later in het jaar is de wetgeving aangescherpt, om te zorgen voor extra veiligheid en een verbeterde manier van omgang.

Zoveel wordt er momenteel elektrisch gestept in de EU

De e-steps ‘overspoelen’ sinds hun wereldwijde introductie de straten van steden als Berlijn, Parijs en Warschau. Naast particulier bezit van e-steps, zien we ook de deelstep steeds vaker terugkomen in EU-landen.

Met een relatief gunstig tarief van gemiddeld €0.15 per minuut heeft de deelstep zichzelf in korte tijd alternatief gemaakt voor vervoer over korte afstanden.

Wereldwijd staan er momenteel zo’n 1.5 miljoen deelsteps op straat, waarmee al meer dan 200 miljoen ritjes zijn gemaakt.

Wanneer je een bezoek brengt aan een willekeurige Europese hoofdstad is de kans groot dat je de deelsteps tegenkomt. Zo zijn er:

  • Meer dan 15.000 deelsteps beschikbaar in Parijs
  • Meer dan 40.000 gebruikers van elektrische (deel)steps in de Duitse stad Keulen
  • In Brussel 3.320 elektrische steps die maandelijks door de stad rijden

Hoe staat het ervoor in Nederland?

In Nederland zijn de meeste Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s), waaronder de elektrische step, verboden op de openbare weg. Er zijn echter een paar uitzonderingen die wél de openbare weg op mogen.

Dit zorgt regelmatig voor onduidelijkheid, wat voor Het Verbond van Verzekeraars één van de redenen is geweest om in 2019 om duidelijke Nederlandse regelgeving te vragen.

De huidige wet- en regelgeving in Nederland bepaalt dat een voertuig zowel getoetst door het RDW, als goedgekeurd door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat moet worden alvorens deze gebruikt mag worden op de openbare weg.

De strenge eisen waaraan een e-step in Nederland moet voldoen maakt het voor producenten momenteel lastig om hun product naar ons land te brengen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat (Cora van Nieuwenhuizen) laat weten nog geen enkele aanvraag tot goedkeuring te hebben ontvangen van producenten. Dit jaar zal uitwijzen of de elektrische step ook in Nederland onderdeel zal worden van de vernieuwde mobiliteit.

Logo