
Denk je erover om een elektrische step aan te schaffen? Dan ben je vast benieuwd hoe lang je hier plezier van kunt hebben. In de meeste gevallen hangt de duurzaamheid af van het merk en model. En (vaak) geldt; hoe meer je voor de e-step betaalt, hoe beter de kwaliteit van de onderdelen.
Hoe lang gaat een e-step gemiddeld mee? En wat kun je zelf doen voor een optimale levensduur? We nemen je mee.
Wat is de gemiddelde levensduur van een elektrische step?
Gemiddeld gaat een elektrische step in privégebruik 3 tot 5 jaar mee. Maar de levensduur is afhankelijk van een hoop factoren.
Dit is een stuk langer dan een deelstep. Onderzoek van Quartz wees in 2019 uit dat een Bird step in de Amerikaanse Louisville stad slechts 28.8 dagen meeging.
Door de jaren heen is er echter een hoop geïnvesteerd in de duurzaamheid van deelsteps, waarmee de levensduur van deze voertuigen is verlengd.
De prijs van een e-step bepaalt in meer of mindere mate wat je van de levensduur kunt verwachten. Simpelweg vanwege het feit dat een goedkopere e-step ook uit goedkopere onderdelen bestaat, die vaak minder duurzaam zijn.
Naarmate de jaren verstrijken, nemen de prestaties van een step geleidelijk af. Dat betekent een verminderde actieradius, een lagere topsnelheid en meer onderhoud.
Factoren die de levensduur van een elektrische step verkorten
In grote lijnen zijn er vier factoren die de levensduur van je e-step drastisch kunnen verkorten:
- Je e-step blootstellen aan slechte weersomstandigheden. E-steps kunnen niet (goed) tegen regen, vocht en sneeuw. Dit is één van de redenen waarom deelsteps minder lang meegaan; omdat deze het grootste deel van de tijd buiten staan. Ben je op zoek naar een e-step die wél tegen een druppel regen kan? Lees dan meer over waterdichte e-steps.
- Blootstelling aan veel stof. Kleine stofdeeltjes kunnen hun weg vinden naar de kleinste hoekjes en gaatjes. Als er veel stof in de onderdelen van de elektromotor terechtkomt, kan de step beschadigd raken.
- Onzorgvuldig rijgedrag. Kuilen, stenen, stoepranden en je step te zwaar beladen dragen allemaal bij aan een kortere levensduur van je tweewieler. Wil je juist wel een avontuurlijke rit maken, kijk dan specifiek naar een off road step.
3 onderdelen die de neiging hebben het eerste kapot te gaan
Heb je garantie op je elektrische step? Dat geldt vaak niet voor slijtbare onderdelen. De volgende onderdelen zijn vaak als eerste aan vervanging toe (en vragen dus om enige voorzichtigheid tijdens het gebruik):
De batterij
Batterijen van e-steps beginnen vaak om de volgende twee redenen mankementen te vertonen:
- De batterij is ‘op’. Iedere batterij heeft een levensduur, uitgedrukt in laadcycli. Na een X-aantal keer opladen kan het dus zijn dat de batterij er mee ophoudt.
- De tweede reden waarom de accu vervangen moet worden is dat deze fysiek beschadigd kan raken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ruw rijgedrag of rijden door slechte weersomstandigheden.
Lees ook: tips voor het onderhoud van een e-step accu.
Het achterspatbord
Het achterspatbord is een beweegbaar onderdeel waar de meeste e-steps over beschikken. Het is vaak een fragiel stuk plastic, dat verder niet ondersteund wordt.
Hoewel het erg verleidelijk is om je voet op te zetten (voor wat extra balans) is dit er niet voor bedoeld. Doe je dit wel, dan kun je erop wachten dat het spatbord afbreekt.
De banden
Een e-step is uitgerust met een van de volgende type banden:
Het voordeel van massieve banden is dat ze niet lek raken. Daarentegen hebben e-steps met luchtbanden een beter rijcomfort.
Ongeacht het type banden dat je elektrische step gebruikt, is het raadzaam om deze periodiek te controleren. Bekijk bijvoorbeeld of de banden nog profiel hebben, of (in het geval van luchtbanden) de juiste spanning hebben.
Lees ook: de juiste bandenspanning per type e-step.
Tips om de levensduur van je e-step te verlengen
Gebruik de volgende 3 praktische tips om zo lang mogelijk van je elektrische step te genieten
1. Controleer de banden voordat je gaat rijden
Controleer de banden op beschadigingen. Let hierbij vooral op kleine scheurtjes. Heb je luchtbanden, controleer dan ook regelmatig de bandenspanning.
2. Overschrijd het draaggewicht niet
Vermijd het overschrijden van het gewichtslimiet (ook wel het draaggewicht genoemd) om overbelasting te voorkomen. Ben je op zoek naar een stevige e-step? Bekijk dan het overzicht met e-steps tot 150 kg draaggewicht.
3. Rijd de batterij niet helemaal leeg
Laat het batterijniveau niet helemaal op nul komen. Als je de accu van je step helemaal leeg laat lopen, neemt de capaciteit van de accu snel af. Laad de accu zoveel mogelijk op wanneer deze nog een lading heeft van minimaal 10-20%.