Ierland komt dichterbij legalisering elektrische step

De Ierse regering heeft deze week wetsvoorstellen goedgekeurd die het mogelijk maken om elektrische steps in de wet op te nemen. De voorgestelde wetgeving maakt het mogelijk e-steps legaal te gebruiken in openbare ruimtes. Een verplichte verzekering en rijbewijs zullen niet aan de orde zijn.

Zijn e-steps momenteel verboden in Ierland?

In Ierland worden e-steps geclassificeerd als ‘gemotoriseerde transportvoertuigen’. Ze moeten worden ingeschreven, verzekerd zijn, je dient motorrijtuigenbelasting te betalen, en in het bezit te zijn van een rijbewijs als je met een goedgekeurde e-step de openbare weg op wilt.

Maar omdat de e-step niet voldoet aan de Ierse criteria voor voertuigregistratie, zoals de verplichte veiligheidsnormen, mogen ze in Ierland niet op de openbare weg worden gebruikt.

Wanneer de nieuwe wet wordt aangenomen, wordt een nieuwe voertuigcategorie gecreëerd: “Gemotoriseerde particuliere voertuigen”. Deze verschuiving maakt de invoering mogelijk van regelgeving voor dit soort voertuigen in het kader van de ‘Road Traffic (Miscellaneous Provisions) Bill’.

De elektrische step in de EU
Ierland en Nederland zijn nog de enige landen in de EU waar de elektrische step niet legaal de weg op mag. Lees meer over e-steps in de EU.

Welke regelgeving wordt er verwacht?

In 2019 heeft het Department of Transport de Road Safety Authority (RSA) opdracht gegeven de veiligheid van e-steps te onderzoeken. Het doel was om te informeren over zorgen voor toekomstige keuzes voor regelgeving en beleidskaders. Na de inspectie publiceerde de RSA een reeks aanbevelingen, die volgens de instantie nog steeds van kracht zijn.

Ten eerste moet de regelgeving het gebruik van helmen en andere beschermende uitrusting aanmoedigen. Hier zal een bewustmakingscampagne aan vooraf gaan.

Het rapport dringt er ook op aan dat e-steps worden verboden op snelwegen, om de kans op letsel bij hoge snelheden te minimaliseren.

Als e-steps op voetpaden worden toegelaten, wordt een maximumsnelheid van 6 km/u voorgesteld om voetgangers te beschermen. Volgens de notulen moeten alle richtlijnen in overleg met deelstepleveranciers en gemeenten worden afgestemd.

Welke deelstepbedrijven worden mogelijk actief in Ierland?

Een aantal bedrijven hebben interesse om hun vloot in Ierland beschikbaar te stellen. Dit zijn zowel lokale als wereldwijd opererende bedrijven zoals Zeus, Free Now, Voi en Tier.

Bron: rte.ie

Logo