
Dat we ook in Nederland veel enthousiastelingen hebben voor Licht Elektrische Voertuigen (LEV) zoals de e-step, wordt steeds duidelijker. Zo is de interesse voor deze elektrische tweewielers sinds 2018 met 400% gegroeid.
Hoewel LEV’s [zeker in deze tijd] een alternatief zouden kunnen vormen voor het openbaar vervoer, zijn deze in Nederland nog niet toegestaan.
Meer dan 100.000 mensen zochten in juni naar de e-step
Met de lancering van elektrische deelsteps in de Verenigde Staten in 2017, is de interesse in e-steps flink toegenomen. Zo ook [weliswaar wat later ingetreden] in Nederland.
De stijgende populariteit van de e-step in Nederland blijkt wel uit cijfers rondom het online zoekgedrag. In juni werd er maar liefst 110.000 keer naar het woord ‘elektrische step’ gezocht vanuit Nederland.
In gesprek met de Tweede Kamer
Vereniging DOET heeft in mei [onder andere in samenwerking met Micro Step BV] een position paper met de Tweede Kamer gedeeld. Deze paper was o.a. een uitnodiging om samen met leden uit de Tweede Kamer opnieuw een blik te werken op het Nationale Toelatingskader voor Licht Elektrische Voertuigen.
In dit Toelatingskader worden strikte richtlijnen vastgesteld met betrekking tot passende regelgeving, integrale risicobeoordeling en veiligheid.
Transparantie zou volgens DOET centraal moeten staan in het nieuwe Toelatingskader, zodat iedere partij weet aan welke [realistische] eisen de producten moeten voldoen.
Lees meer over de huidige regels voor elektrische steps.
Veiligheid heeft ook voor verkopers prioriteit
Verkopers van LEV’s zouden volgens DOET overigens maar al te graag aan deze veiligheidseisen willen voldoen. “Ook voor ondernemers is de veiligheid van voertuigen topprioriteit. Immers, een blijvend vertrouwen in de veiligheid van producten is cruciaal voor bedrijfseconomische ontwikkeling.”
Met het huidige toelatingskader heeft Nederland van alle Europese landen de strengste veiligheidseisen voor LEV’s.
Hoewel strikte veiligheidseisen positief zijn voor een veilige introductie van de e-step, beperken deze momenteel de ambitie van Nederland om voorloper te zijn op het gebied van (duurzame) innovatie.
Alternatief voor het OV tijdens de Coronacrisis
Nederland is momenteel één van de laatste landen in de EU waar e-steps nog niet legaal de weg op mogen. De Coronacrisis laat ons nadenken over het ‘nieuwe normaal’, waarbij vervoer in steden een groot onderwerp is.
De elektrische step zou in dit stuk een alternatief [milieuvriendelijk] vervoermiddel kunnen zijn, om zo ook de druk van het openbaar vervoer af te halen.
Deze gedachtegang zien we ook terug in andere Europese landen, zoals Spanje en Italië. Zo kondigde de Italiaanse Minister van Infrastructuur in mei subsidie tot €500 op LEV’s aan. Ook Spanje ging hier in mee met subsidie tot €250.
Uitstel, maar geen afstel, van nieuw toelatingskader
Waar vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het doel was om vóór het zomerreces een nieuw Toelatingskader te hebben, heeft dit door de Coronacrisis vertraging opgelopen.
Inmiddels is er nieuws. Het onafhankelijke netwerk Connekt heeft op 16 juli [op verzoek van het IenW] een Kamerbrief met beleidsreactie aangeleverd.
Naar aanleiding van een eerder uitgevoerde Hackathon voor micromobiliteit, is er een concreet voorstel gedaan voor een pilot.
Petitie vanuit de LEV community
Er zijn momenteel verschillende lobbygroepen in Nederland die maar al te graag in gesprek gaan met de Tweede Kamer om tot een goed Toelatingskader te komen.
Zo ook de lobbygroep Legaalrijden.nl, wie in 2019 ook een petitie in het leven heeft geroepen om ook in Nederland met nieuwe LEV regelgeving te komen. De petitie is hier te ondertekenen.