Ga op een willekeurige zonnige dag naar het centrum van Amsterdam en er is een grote kans dat je iemand voorbij ziet ‘steppen’. Na onze buurlanden hebben ook de Amsterdammers lucht gekregen van dit handige vervoersmiddel.

Elektrische steps in Amsterdam: het ideale alternatief voor de snorscooter?

Met de recente verplaatsing van de snorscooters naar de rijbaan in Amsterdam, lijkt het erop dat de behoefte naar een comfortabel alternatief is toegenomen. De voornaamste reden voor deze beslissing is dat snorscooters op fietspaden voor overlast zorgden. En hier is zeker wat voor te zeggen: Amsterdam staat namelijk niet bekend om haar brede fietspaden waar je gemakkelijk met een snorscooter kunt inhalen.

Voor alle snorfietsers in Amsterdam heeft dit vooral twee dingen betekend:

  • ‘s Ochtends ben je gegarandeerd langer onderweg naar school of werk, omdat je nu vaststaat in de ochtendfile op de rijbaan
  • Je moet verplicht een helm dragen omdat je nu onderdeel uitmaakt van de gedeelde rijbaan met auto’s

Een milieuvriendelijk alternatief

We kunnen er niet omheen; er zal altijd een behoefte blijven aan een comfortabel alternatief voor de fiets in de binnenstad van Amsterdam. Nu het voordeel van een snorscooter voor veel mensen door de nieuwe wetgeving is weggevallen, lijkt de komst van een alternatief onontkoombaar. De elektrische step lijkt hier het perfecte alternatief voor. Nu de elektrische fietsen al niet meer uit het straatbeeld zijn weg te denken, lijkt dit het volgende nieuwe vervoersmiddel te worden waar Amsterdammers zich op een milieuvriendelijke wijze mee van A naar B kunnen verplaatsen.

In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat een week vóór de ingang van de nieuwe regel voor snorfietsers er een flinke toename was in het zoekgedrag omtrent elektrische steps.

Zoekgedrag naar elektrische steps in Noord-Holland

zoekgedrag elektrische steps
Bron: Google Trends

Mag je met een elektrische step in Amsterdam rijden?

Kijkend naar de Nederlandse wet zijn er op dit moment slechts een paar elektrische steps goedgekeurd voor de openbare weg. Om in Nederland met een elektrische step op de weg te mogen, dient deze eerst aan een aantal veiligheidseisen te voldoen. Dit bemoeilijkt het proces voor veel fabrikanten om met hun producten naar Nederland te komen.

In de praktijk blijkt dat er op dit moment in Amsterdam nog niet gehandhaafd wordt tegen de elektrische steps. Recentelijk heeft het politiekorps het volgende laten weten: Handhaven op elektrische steppen heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”, aldus de korpsleiding. (bron: Nu.nl)

Je step zal dus niet zomaar ingenomen worden door de politie. Nu al onze buurlanden ook op deze steps rondrijden, is het de vraag wanneer de wetgeving hier in Nederland ook op aangepast wordt. Dit geldt ook voor de elektrische deelsteps, waar steeds meer Nederlandse startups zich mee bezighouden.

Hier mag je rijden in Amsterdam

Heb je eenmaal een elektrische step die op de openbare weg mag rijden? Dan is het nog goed om te weten waar je in Amsterdam met je step op het fietspad moet rijden en waar op de openbare weg. Bekijk voor je de weg op gaat ook de regels voor bestuurders van elektrische steps.

Op onderstaande kaart kun je zien waar je met je elektrische step op het fietspad of openbare weg moet rijden. Simpel gezegd moet je overal met je elektrische step (met helm) binnen de Ring A10 op de openbare weg rijden. Buiten deze gebieden mag je (zonder helm) gewoon op het fietspad rijden. Klik op de afbeelding voor een vergroting van de kaart.

elektrische step rijbaan Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam

Kortom: het lijkt onontkoombaar dat de wetgeving in Amsterdam en Nederland in het algemeen mee zullen gaan met onze buurlanden. Met het plan om in 2030 alle (snor)scooters uit het centrum van Amsterdam te verbannen, lijkt de elektrische step het perfecte alternatief. Op elektrische-steps.com houden we de ontwikkelingen nauw in de gaten. Houd de website in de gaten voor het laatste nieuws.

Categorieën: Nieuws