9 tips om veilig de winter door te komen met je elektrische step

Voor steeds meer mensen is de elektrische step een essentieel vervoermiddel aan het worden. Dit betekent dat deze groep hun elektrische tweewieler niet alleen naar buiten brengt wanneer het kwik boven de 20ºC stijgt.

Maar hoe veilig is het om in de winter met je elektrische step te rijden? Waar moet je voorzichtig mee zijn en met welke modellen kun je winterse wegen trotseren? We nemen je mee.

Is het veilig om in de winter met een elektrische step te rijden?

Je kunt prima blijven rijden bij koud weer. De situatie verandert logischerwijs wanneer het wegdek glad is of wanneer er sneeuw is gevallen. Net als met de fiets of scooter is het dan verstandiger om gebruik te maken van het openbaar vervoer of te gaan lopen.

Ben je toch genoodzaakt om met je e-step de deur uit te gaan, dan kun je alleen je eigen rijgedrag aanpassen om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen.

9 tips voor het rijden in de winter

Met de volgende negen tips zorg je dat jij en je elektrische step zo veilig mogelijk de winter doorkomen:

1. Voorkom hoge snelheden

Een van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen, is letten op je snelheid. Het kan verleidelijk zijn om het gas vol open te trekken wanneer je een snelle e-step bezit. Maar verstandig is dit niet.

Rijd rustig en maak geen plotselinge of schokkerige bewegingen met de step. Moet je uit het niets remmen? Laat je dan niet verleiden om de rem in één keer vol in te knijpen. Door gedoseerd te remmen heb je minder kans om onderuit te glijden.

2. Laat je banden een beetje leeglopen

Een e-step met luchtbanden is flexibeler als het aankomt op verschillende weersituaties. Zo kun je de banden bij koud of nat weer een klein beetje leeg laten lopen voor een verbeterde grip op het wegdek.

Hoe minder opgepompt een band is, hoe meer wrijving er ontstaat met het oppervlak.

Vergeet niet om de banden weer op de juiste spanning te brengen zodra de winter weer voorbij is.

3. Vervang de banden door brede of off road-banden

Zero-8-pro-voorband

Omdat de banden van de step het enige zijn dat hem met de grond verbindt, is het belangrijk dat deze winterproof zijn. Luchtgevulde banden zullen in de winter altijd beter presteren dan massieve banden.

Kijken we nog een trede hoger, dan zit je het beste met off road banden. Dit type band heeft een profiel dat een stuk minder glad is en meer tractie biedt. Hoe breder de band, hoe beter deze in staat is om over gladde oppervlakken te rollen.

4. Draai je remmen aan

Dit staat niet in steen geschreven, maar in de winter kan het een goed idee zijn om de remmen wat strakker te draaien. IJs, sneeuw en gladde oppervlakken maken remmen lastiger dan normaal. 

Het is (zoals eerder benoemd) verstandig om gedoseerd te remmen. Houd er wel rekening mee dat je remweg hiermee aanzienlijk wordt verlengd.

5. Zorg goed voor je accu in de winter

Als je in de winter op een e-step gaat rijden, dan zul je waarschijnlijk merken dat de actieradius minder groot is dan normaal. Batterijen zijn minder efficiënt bij koud weer; ze verbruiken meer vermogen om dezelfde afstanden af te leggen.

De accu is een van de meest kwetsbare onderdelen van een step. Daarom heeft deze in de winter meer aandacht en zorg nodig dan in andere seizoenen.

6. Laad je e-step niet direct op na gebruik

Het is ‘t beste om de accu van een e-step op te laden bij kamertemperatuur. Opladen bij een te lage temperatuur zorgt ervoor dat dit langer duurt. En niet alleen dat, maar de batterij gaat op deze manier ook sneller achteruit.

Kom je thuis na een winterse rit, geef de accu dan even de tijd om te acclimatiseren. Laat deze langzaam opwarmen tot kamertemperatuur.

7. Laad je batterij regelmatig op en laat hem niet leegraken

Omdat de batterij bij koude temperaturen sneller leegraakt, is het belangrijk om niet te vergeten deze regelmatig op te laden. Dit is niet alleen beter voor de batterij, maar zorgt ook voor betere prestaties tijdens het rijden.

De meeste e-steps beschikken over een lithium-ion batterij. Voor het behoud van de maximale accucapaciteit is het (ook bij warmere temperaturen) raadzaam om deze nooit volledig leeg te rijden.

8. Zorg voor goede zichtbaarheid en bescherming

zero 9 lichten

Het is het gehele jaar door aan te raden om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn en jezelf te beschermen in het verkeer. Zeker in de winter is het goed om hier wat extra aandacht aan te besteden, omdat je vaker te maken hebt met slecht zicht.

De meeste e-steps beschikken tegenwoordig over goede verlichting. Wil je je e-step nog beter verlichten, bevestig dan bijvoorbeeld een extra fietslicht aan de voor- en achterzijde.

Hoewel het in Nederland en België (voor de meeste e-steps) daarnaast niet verplicht is om een helm te dragen, is ook dit in de winter het overwegen waard. 

9. Maak je step regelmatig schoon

In de winter is het aan te raden om je step regelmatig schoon te maken. In dit jaargetijde heb je vaker te maken met modder, regen en strooizout op de weg. 

Zout is een goed middel om gladheid te verminderen, maar het kan erg slecht zijn voor het chassis van je step. Water kan roest en corrosie veroorzaken en zout maakt dat allemaal nog erger.

Maak daarom je step in de winter zo vaak mogelijk schoon. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een vochtige- of microvezeldoek gebruiken. Let op: spuit je step nooit schoon met een tuinslang. Dit vergroot de kans dat het vocht niet-waterdichte onderdelen bereikt, waardoor deze het begeven.

Welke e-steps zijn winterproof?

Off road steps zijn over het algemeen de meest betrouwbare tweewielers in de winter. Deze zijn doorgaans krachtiger dan de reguliere steps en zijn uitgerust met stevige banden en een degelijke IP-waterbestendigheidsclassificatie. 

We lichten drie e-steps uit die geschikt zijn voor gebruik in de winter:

Vsett 11+

Vsett-11-plus

De Vsett 11+ is een van de grootste elektrische krachtpatsers op twee wielen die momenteel verkrijgbaar is. Het robuuste frame en de sublieme vering zorgen voor een unieke rijervaring. Met de aanwezigheid van twee 11” luchtbanden kun je de Vsett 11+ gerust meenemen voor een winterse rit.

Met dubbele hydraulische veren achter, en hydraulische schokbrekers voor, kan de Vsett 11+ uitdagend terrein met gemak aan. De hydraulische vorken en swingarmen zorgen voor een diepe vering en absorberen de impact van hobbels en schokken maximaal. 

De achterste veren zijn handmatig af te stellen en kun je wat losser draaien bij het rijden over glad of ruig wegdek.

De off road banden passen zich als het ware aan het terrein aan en vergroten het contactvlak dat je ermee hebt. Met een lengte van 76 cm en een breedte van 25 cm, is het deck van de Vsett 11+ gemaakt voor uitdagende ritten. 

Het stevige deck kan belast worden tot maximaal 150 kg. Dit maakt de 11+ een van de sterkste e-steps die momenteel verkrijgbaar zijn.

Kaabo Wolf Warrior X Pro Plus

Kaabo-Wolf-Warrior-X-Pro-Plus

De Kaabo Wolf Warrior X Pro Plus is misschien wel dé winterkampioen onder de elektrische steps. Deze step is daarnaast een van de originele offroad-pioniers met monsterlijke capaciteiten. De Wolf Warrior kan snelheden van 60 km/h bereiken en 100 km afleggen op een enkele lading.

De step heeft een IP-classificatie van IPX4, wat hem geschikt maakt voor veel voorkomende winterscenario’s. Hij wordt geleverd met gigantische 11″ offroad-banden met extra tractie, die zonder al te veel problemen ijs en sneeuw aankunnen. 

Bovendien heeft hij uitstekende remmen, dubbele schokdempers, extra sterke lichten en een geweldige bouwkwaliteit.

Twee borstelloze motoren zorgen voor een ongekend vermogen van 2200 Watt. Hiermee bereik je binnen ettelijke seconden de topsnelheid van 60 km/h. Het vermogen en de soepele acceleratie tussen de verschillende versnellingen maken deze step moeilijk te evenaren.

Kaabo staat bekend als hofleverancier van e-steps voor off road gebruik. De stevige vering aan voor- en achterkant absorberen hobbels en oneffenheden in het wegdek bij het rijden over ruig terrein. Deze vering zorgt er daarnaast voor dat de step gewichten kan dragen tot 120 kg.

Ninebot Max G30

Elektrische-step-Ninebot-Max-G30

De Ninebot Max G30 is niet het model dat tot de verbeelding spreekt wanneer je denkt aan een winterproof e-step. Maar als je geen duizenden euro’s wilt uitgeven voor een step die de winter doorkomt, en je wilt tóch zoveel mogelijk kwaliteit, dan is de Ninebot Max G30 een interessante kandidaat.

Voor zo’n €800 is dit een van de meest vertrouwde en geliefde e-steps sinds 2019. Het sterkste wapen dat de Ninebot Max heeft tegen de winter is de IP 54-classificatie. Hoewel we weten dat e-steps en water niet de beste vrienden zijn, is deze classificatie een van de beste onder licht elektrische voertuigen.

De Max G30 heeft nog een paar voordelen als het gaat om winterfuncties. Zo beschikt de step over dubbele remmen, een antiblokkeersysteem (ABS), 10″ antislipbanden, een geweldige batterij dat koude temperaturen verdraagt, een sterke koplamp en een uitstekende bouwkwaliteit. Ook buiten de winter om is deze e-step een goede keuze.

VOOR DE OFF ROAD FANS
Meer e-steps bekijken waar je de winter mee door kunt komen? Bekijk het overzicht met off road elektrische steps.

Logo