Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Evviva! De elektrische step vanaf nu welkom in Italië

In Italië kunnen elektrische step fans de vlag uithangen. Tot voor kort waren elektrische steps verboden, maar daar is nu verandering in gekomen. Voormalig Minister van Verkeer heeft het uitvoeringsbesluit voor het gebruik van de e-step ondertekend. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid om te experimenteren met de e-step. Oftewel, leave the car, take the e-step! Maar hoe gaat dit in zijn werking en wat zijn de regels? Je leest het hier.

Legalisering van elektrische steps als onderdeel duurzame micromobiliteit

Sinds toenmalig Minister van Verkeer, Danilo Toninelli, het uitvoeringsbesluit voor het gebruik van elektrische steps heeft ondertekend is het geloof in de e-step toegenomen. Vanaf nu worden e-steps gelijkgesteld met fietsen en niet meer met bromfietsen. De e-steps kunnen op die manier legaal worden gebruikt, wat positief ontvangen wordt in Italië.

Grote steden zoals Milaan tonen steeds meer belangstelling voor (gedeelde) voertuigen die onderdeel uitmaken van micromobiliteit, zoals de e-step. Een van de belangrijkste redenen voor de legalisering van e-steps in Italië is de grote verwarring die er tot voor kort heerste. Handhaven of niet handhaven; veel gemeenten hadden het hier moeilijk mee.

Het akkoord geeft gemeenten de mogelijkheid om een testfase te starten met het gebruik van elektrische steps. Op basis van deze test zullen burgemeesters vervolgens kunnen bepalen in welke gebieden zij de (deel)steps laten rijden.

De regels in Italië: hoe gaan zij met de e-step om?

De huidige regels bepalen dat elektrische steps alleen zijn toegestaan in gebieden die van tevoren door de gemeente zijn vastgesteld. De wegen waar wel of niet gereden mag worden met een step, zijn gemarkeerd met speciale verkeersborden. Hierbij zijn de volgende verkeersregels bepaald:

  • Om op een e-step te mogen rijden wordt de bestuurder verplicht in bezit te zijn van een geldig (bromfiets)rijbewijs
  • De e-step mag een maximaal vermogen hebben van 500 Watt
  • Elke step moet, net zoals een bromfiets, voorzien zijn van goedgekeurde verlichting
  • Bestuurders mogen met niet meer dan één persoon op de step staan tijdens het rijden
  • Er geldt geen helmplicht

Als de limieten en regels worden overschreden en de bestuurder meerdere regels tegelijk overtreedt, dan kan de som van de boete tot wel €6.000 bedragen. Een flinke boete, wat de meeste bestuurders waarschijnlijk zal overhalen om de regels braaf te volgen.

Gelijke snelheid aan fietsers

Voor fans van supersnelle e-steps zijn de straten van Italië nog niet het beste terrein. Maar dat is misschien maar zo veilig ook. Italië heeft namelijk ook regels vastgelegd voor de maximale snelheid van een e-step. Zo geldt er in voetgangersgebieden een maximumsnelheid van 6 km/u. Op fietspaden geldt een maximumsnelheid van 20 km/u en op algemene wegen is dit 30 km/u. Zo is dit gelijkgesteld aan de gemiddelde snelheid van fietsers.

Geautoriseerde steden voor gebruik e-step

Momenteel zijn er meerdere steden die gestart zijn met een proef met de elektrische steps. Dit zijn Casalpusterlengo, Cattolica, Pesaro, Rimini en Turijn. Ook in Milaan zullen de steps binnenkort op straat te zien zijn. Andere grote gemeenten zoals Bari, Palermo, Monza, Pisa en Imola zijn bezig met de voltooiing van de aanleg van de borden die nodig zijn voor het begin van de tests.

Woon je in Nederland en ben je benieuwd wanneer e-steps ook in ons land legaal rond mogen rijden? Lees alles over elektrische steps in Nederland. Woon je in België? Hier mag je al gerust met je step de straat op! Bekijk onze pagina e-steps in België.

Logo
Shopping cart