De 10 bekendste e-step storingen en tips om deze op te lossen

Heeft je elektrische step een storing? Geen paniek. Net als elk ander elektrisch vervoermiddel hebben ook e-steps soms wel eens kuren.

Vaak kun je hier zelf wat aan doen, voor je een specialist inschakelt. We zetten de meest voorkomende storingen op een rijtje en vertellen je hoe je deze zelf oplost.

Welke storingen komen vaak voor bij elektrische steps?

1. Mijn elektrische step accelereert slecht of haalt niet de hoogste snelheid

Bestuurders ervaren vaak een afname van de prestaties zodra de accu leegraakt. Sommige modellen schakelen zelfs alle motorfuncties uit wanneer de accuspanning onder een bepaald niveau zakt.

Dit is geen ernstig probleem omdat het gemakkelijk kan worden verholpen door de accu van je step op te laden. Om het maximale uit je accu te halen, leg je de e-step aan de lader voordat deze helemaal leeg is.

> Ontdek meer tips over het opladen van je elektrische step.

2. De zekering van mijn elektrische step is doorgebrand

Een zekering beperkt de stroom in een elektrisch circuit. Deze voorkomt dat de accu andere elektronische componenten overbelast. Als de zekering van een e-step teveel stroom krijgt van de accu, zal het metalen draad erin smelten of verbranden.

Hierdoor wordt de stroom naar andere elektrische componenten in het systeem – zoals de motor – onderbroken. Het doorbranden van de zekering kun je op de volgende manier herkennen:

  • Je ruikt verbrand plastic;
  • De motor reageert niet meer;
  • Je kunt je e-step niet meer aanzetten De oplossing: schakel een specialist in om de zekering te laten vervangen.

3. Mijn e-step laadt traag op

Als je merkt dat je e-step er langer over doet om op te laden (en sneller leegraakt), dan heb je mogelijk te maken met een verslechterde accu. Verslechtering van Lithium-ion batterijen is een veelvoorkomend verschijnsel.

Het is meestal een langzaam proces dat optreedt naarmate de accu ouder wordt en vaak is opgeladen. Het enige wat je kunt doen om dit onvermijdelijke proces te vertragen, is de accu goed te onderhouden.

In het geval dat de accu het uiteindelijk helemaal begeeft, ontkom je er niet aan deze te (laten) vervangen.

> Ontdek tips voor het onderhoud van je e-step accu.

4. Mijn mechanische schijfremmen reageren niet meer​​

Xiaomi-scooter-3-remschijf

De kabels van een mechanisch remsysteem brengen de kracht over van de hendels naar de remblokken. Na verloop van tijd kunnen deze kabels slapper worden, waardoor het voor de bestuurder moeilijker wordt om de remblokken aan te trekken.

Als je merkt dat je remhendels niet meer zo efficiënt zijn als vroeger, moet je de kabels laten spannen. Gelukkig kan dit door iedereen met het juiste gereedschap worden gedaan.

> Weet je niet zeker over welk remsysteem jouw e-step beschikt? Bekijk onze pagina over de verschillende e-step remsystemen.

5. Mijn e-step heeft een lekke band

Een lekke band is meestal geen gevolg van een motorisch probleem, maar beperkt je even hard om weer de weg op te gaan. Je kunt zelf weinig doen aan de kwaliteit van de weg waar je op rijdt.

Maar je kunt er wél voor zorgen dat je banden altijd de juiste spanning hebben. Een van de belangrijkste oorzaken van lekke banden is een te lage bandenspanning.

Een band met een lage luchtdruk loopt een groter risico lek te raken dan een band die goed is opgepompt.

> Benieuwd wat de ideale luchtdruk is voor jouw e-step? Lees meer over de bandenspanning van een elektrische step.

6. Mijn elektrische step gaat wel aan, maar gaat niet vooruit

Er zijn een paar mogelijke redenen waarom je e-step niet meer beweegt. In de meeste gevallen is het te wijten aan een elektrische storing.

De volgende oorzaken kunnen hier ook mee te maken hebben:

  • Een doorgebrande zekering (zie hierboven);
  • Een lege batterij. Sommige e-steps schakelen de motorfuncties uit zodra de accu onder een bepaald niveau komt. De batterij is dan niet leeg, maar wel te leeg om mee te rijden;
  • Problemen met de aan/uit-schakelaar. Indien je merkt dat de schakelaar niet bij elke druk vastklikt, kan deze defect zijn;
  • Een defecte motor.

7. Mijn elektrische step gaat niet meer aan

Heb je je e-step een tijd niet gebruikt? Dan kan het zijn dat de accu is leeggelopen. Leg de step aan de oplader en controleer of deze contact maakt.

Gaat de step nog steeds niet aan? Controleer dan de zekering. Het komt regelmatig voor dat vocht ervoor zorgt dat de step niet meer functioneert.

In dit geval raden we aan om een specialist in te schakelen om hiernaar te kijken.

8. Mijn elektrische step valt uit tijdens het rijden

Zero-8-Pro-vering-2

Overbelasting van een kan ertoe leiden dat de step tijdens het gebruik uitschakelt. Zorg ervoor dat je het draaggewicht niet overschrijdt of de motor tot het uiterste drijft.

Tip: bekijk ook onze pagina over het draaggewicht van een elektrische step.

9. Mijn elektrische step versnelt niet meer

Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een kortsluiting in de controller, waardoor de gashendel de motor niet kan aanslaan.

In dit geval raden we aan om een specialist in te schakelen om hiernaar te kijken.

10. De batterij van mijn elektrische step gaat snel leeg

De belangrijkste reden waarom de batterij van je e-step niet meer zoveel energie vasthoudt als vroeger is degradatie. Hoe meer laadcycli een lithium-ion batterij ondergaat, hoe zwakker deze wordt.

Ook extreme hitte en hogere temperaturen kunnen er tijdelijk voor zorgen dat de accu sneller ontlaadt.

Heb je hulp nodig? Bekijk onze pagina met alle reparatiepunten voor e-steps.

Logo