Zó zet je een elektrische step op slot

Als je eenmaal een mooie e-step hebt gekocht, wil natuurlijk graag dat deze ook van jou blijft. Je besluit dieven dus weinig kans te geven om jouw e-step te ontvreemden door het aanschaffen van een goed slot.

Wij vertellen je welke elektrische step sloten de kans op diefstal flink verkleinen.

Hoe kun je een elektrische step het beste op slot zetten?

Om te beginnen: de meeste elektrische steps hebben geen ‘intern’ slot. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om je elektrische tweewieler met een extern slot goed te beschermen. Dit betekent dus wel dat je een los slot mee zal moeten nemen.

Hierbij kun je kiezen voor een slot wat specifiek voor e-steps ontwikkeld is, of voor een slot waarmee je ook een fiets vergrendeld.

Dit zijn de 3 handigste sloten voor je e-step

Om de keuze voor jou iets makkelijker te maken, hebben we wat voorwerk verricht. We zetten drie sloten op een rijtje, welke prima geschikt zijn om je e-step veilig op slot te zetten.

1. Het inventieve remschijfslot

slot voor een elektrische step

Een remschijfslot is voorzien van een stalen kabel, wat het dieven lastig maakt om je e-step zomaar mee te nemen. Vaak is dit type slot voorzien van een houder welke je aan het stuur kunt bevestigen.

Zo hoef je geen tas mee te nemen om dit slot met je mee te brengen en heb je het slot dus altijd bevestigd aan je step!

De stalen kabel is uittrekbaar en flexibel. Hierdoor vind je altijd wel een fietsenrek, paal of ander vast voorwerp waaraan je jouw step veilig kunt verankeren.
Bekijk op bol.com

2. Het klassieke kettingslot

kettingslot voor elektrische step

Wat minder lichtgewicht, maar erg betrouwbaar: het kettingslot. De schakels zijn dermate dik (circa één centimeter) dat ze niet zomaar door te zagen zijn.

Vaak zijn dit soort sloten voorzien van een nylon hoes, zodat je jouw splinternieuwe e-step niet meteen beschadigt bij het gebruik van dit kettingslot.

Mocht je voor dit type slot kiezen: na verloop van tijd kan het sleutelgat wat stroef worden. Zo nu en dan een kleine dosis WD-40 kan dan ook geen kwaad.
Bekijk op bol.com

3. Het stevige beugelslot

beugelslot voor elektrische step

Je zet je e-step relatief makkelijk op slot met een beugelslot. Je bevestigt deze onderaan het stuur, net boven de voorband, en klikt deze vervolgens vast aan een (fietsen)rek.

Waar je een kettingslot tijdens een rit nog om het stuur kunt wikkelen, wordt dat met een beugelslot wat lastiger. Heb je doorgaans een tas bij je, wanneer je op je e-step stapt? Dan stop je hier net zo makkelijk een (lichtgewicht) beugelslot in. 

Een beugelslot is gemaakt van gehard staal. Zelfs een doorgewinterde dief knipt daar niet zo makkelijk doorheen. Let er wel op dat je een beugelslot koopt met een afgeschermd sleutelgat. Dat voorkomt dat er vocht, vuil of modder in het slot komt, waardoor het stroever zou kunnen worden.
Bekijk op bol.com

Op slot zetten via de app

Goed om te weten: er zijn ook e-steps die wél voorzien zijn van een intern slot. Deze steps zet je ‘op slot’ via een bijbehorende app, die je e-step in een zogenaamde alarmstand zet. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij de Xiaomi M365.

Dat alarm is voornamelijk bedoeld om dieven af te schrikken, in plaats van dat het je e-step daadwerkelijk vergrendeld. Bij sommige steps zorgt dit digitale slot er echter wel voor dat de wielen deels geblokkeerd worden als iemand weg wilt rijden.

Daarnaast geven sommige apps een pushmelding wanneer er iemand aan jouw step zit terwijl deze vergrendeld is. Vooralsnog lijkt deze vergrendeling van je e-step meer een aanvullende beveiliging dan dat het je step daadwerkelijk beschermd tegen diefstal.

Tot slot

Ben je blij met e-step en wil je hier graag lang plezier van hebben? Koop dan een stevig slot, bij voorkeur voorzien van een keurmerk. Breng je je e-step het liefste overal met je mee? Dan kan het wel eens handig zijn om deze op te vouwen.

Bekijk ons lijstje met opvouwbare e-steps die je gemakkelijk meebrengt in het openbaar vervoer!