Hoe kun je een elektrische step beschermen tegen roest?

Elektrische steps worden niet vrolijk van regen en nattigheid. Net als de meeste metalen constructies, is een e-step gevoelig voor corrosie en roest. Gelukkig kun je het risico van roestvorming beperken met een aantal simpele onderhoudstips.

We laten je zien hoe je schoon en veilig kunt rijden zonder je step bloot te stellen aan waterschade.

Het verschil tussen roest en corrosie

Hoewel veel mensen denken dat roest en corrosie op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen. Beide ontstaan door oxidatiereacties. Het belangrijke verschil is echter dat corrosie verschillende materialen kan aantasten, waar roest het alleen op metaal gemunt heeft.

Eenvoudig gezegd is roest een vorm van corrosie, maar je kunt het verschil tussen de twee meestal zien aan de kleuring. Corrosie zorgt vaak voor groene en blauwe kleuren, terwijl roest bekend staat om zijn kenmerkende oranje/bruine tint.

Hoe kan roest je elektrische step aantasten?

Mensen denken vaak dat roest ongevaarlijk is. Toch is het goed om de volgende punten in je achterhoofd te houden:

  1. Roest verzwakt het metaal en na verloop van tijd kan dit de functionaliteit van je step aantasten;
  2. Sommige metalen zijn magnetisch van aard. Roest kan hier negatief invloed op hebben;
  3. Een van de belangrijkste voordelen van ijzer is het geleidingsvermogen, wat bedoelt is om je e-step goed te laten werken. Roest isoleert echter materialen, wat de geleidende kwaliteiten van ijzer kan doen verminderen.

Hoe beïnvloedt corrosie materialen?

Terwijl roest vaak ontstaat door overtollig vocht, is corrosie het gevolg van een chemische reactie tussen een materiaal en zijn omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een vloeistof of gas zijn. Maar ook zouten, warme temperaturen en verschillende zuren.

Als het op e-steps aankomt heeft corrosie een vergelijkbaar effect als roest. Het is dus essentieel dat je ervoor zorgt dat je je e-step hier zo min mogelijk aan blootstelt. 

Waarom zijn de meeste e-steps niet beschermd tegen roest en corrosie?

Veel goedkope e-steps bieden door het gebruik van goedkopere materialen weinig tot geen bescherming tegen water, roest en corrosie. Bij e-steps in het hogere segment is dit vaak anders.

Aan de hand van de IP-waarde kun je zien hoe waterdicht je e-step is.

IP klasseBetekenis
IP 23Regenwaterdicht
IP 44Spatwaterdicht
IP 54Bestand tegen een plensbui en stofdicht
IP 55Spuitwaterdicht
IP 65Bestand tegen waterstralen en stofdicht
IP 66Waterdicht en stofbestendig
IP 67Waterdicht en stofdicht
IP 68Drukwaterdicht en stofdicht

Elke IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed je e-step bestand is tegen stof en andere vreemde materialen, terwijl het tweede getal de waterdichtheid aangeeft.

Heeft je step bijvoorbeeld een IP66-classificatie, dan kun je er zeker van zijn dat deze volledige bescherming biedt.

Hoe kun je een e-step beschermen tegen roest en corrosie?

Vocht kan leiden tot roestvorming op je step. Is het de batterij of vering die vochtschade heeft opgelopen? Dan heb je al snel een serieus probleem. Gebruik de volgende basistips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je e-step:

1. Houd je e-step zoveel mogelijk droog

Omdat kaal metaal de voedingsbodem is voor roest, moet de bescherming ervan bovenaan je prioriteitenlijst staan. De meeste metalen onderdelen zijn zeer gevoelig voor water, dus het beste wat je kunt doen is je step zoveel mogelijk droog houden.

Staat je step doorgaans in de garage of berging geparkeerd? Dan kun je een luchtontvochtiger gebruiken om deze vochtvrij te houden.

2. Kies voor een e-step van roestvrij staal

Roestvrij staal bevat ijzer, waarvan bekend is dat het snel roest. Maar het staal bevat ook aanzienlijke hoeveelheden chroom, wat snel oxideert. Wanneer de zuurstof het chroom raakt, vormt het een beschermende laag en vermindert het de kans op corrosie en roest.

3. Probeer je step krasvrij te houden

Diepe krassen in het frame lijken misschien alleen een esthetisch probleem, maar feit is dat het ook roest kan veroorzaken. Als er water in die krassen sijpelt, is het moeilijk droog te krijgen en is roestvorming haast onvermijdelijk.

4. Koop anti-corrosiespray

Een bus onderhoudsspray kan wonderen doen voor je elektrische step. Niet alleen beschermt het tegen corrosie en roest, maar de spray werkt ook als smeermiddel en reiniger.

Kies je voor de spray? Spuit dit dan niet op je step net voordat je een rit gaat maken, maar doe dit op een dag waarop je niet gaat rijden. Dit geeft de spray genoeg tijd om zijn werk te doen en zich op het materiaal te hechten.

Logo