De elektrische step van Hyundai

Steeds meer autofabrikanten verleggen hun grenzen op het gebied van mobiliteit en gaan ook over tot het produceren van andere vervoersmogelijkheden. Zo introduceerde Audi onlangs iets dat en kruising tussen een skateboard en een step leek te zijn en heeft Hyundai nu haar allernieuwste e-step aan het grote publiek gepresenteerd. Het is overigens niet de eerste keer dat deze laatstgenoemde fabrikant zich met de ontwikkeling van een elektrische step bezig heeft gehouden.

Hyundai presenteert nieuw prototype elektrische step

Al tijdens de CES in 2017 werd de voorloper van het huidige exemplaar gepresenteerd. Hyundai laat op dit moment alleen nog maar een prototype zien, die nog nergens te koop wordt aangeboden. Deze nieuwste variant geeft je overigens wel een duidelijk beeld van hoe de autofabrikant het praktische gebruik van een elektrische step in de nabije toekomst ziet.

Bekijk met welke e-steps je zonder zorgen op de openbare weg in Nederland kunt rijden.

De elektrische step Hyundai is compacter, stabieler, veiliger

e-step hyundai

In vergelijking met de e-step die Hyundai 2 jaar geleden op de markt bracht, zijn er aan de nieuwste versie tal van veranderingen doorgevoerd. In de eerste plaats is de step volledig inklapbaar geworden, waardoor er een handzaam pakketje van 7,7 kilo ontstaat dat je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Die mogelijkheid om de step in te klappen zorgt er ook meteen voor dat je e-step in een volle lift of trein veel minder overlast voor anderen oplevert. Nadeel van die compactheid is wel dat de ruimte waarop je je voeten kunt plaatsen ook niet zo heel erg groot is.

Waar veel elektrische steps standaard nog steeds van voorwielaandrijving gebruik maken, kiest Hyundai juist bewust voor achterwielaandrijving. Uit tests is namelijk gebleken dat het gewicht van de motor aan de achterkant van de step ervoor zorgt dat je er stabieler en dus ook veiliger mee kunt rijden.

Vooral bedoeld voor korte ritjes

De step beschikt over een 7 Ah lithium-ion-batterij en is daarmee goed voor een actieradius van 20 kilometer, die eventueel met 10 procent vergroot kan worden als je de step ook van een regeneratief remsysteem voorziet.

De maximale snelheid die deze Hyundai elektrische step kan bereiken is vastgesteld op 20 kilometer per uur. In het promotiefilmpje lijkt de fabrikant zich met dit product vooral te richten op automobilisten die dit voertuig willen benutten voor het afleggen van korte afstanden, oftewel de zogenoemde ‘last mile’. Denk daarbij in praktische zin onder meer aan het parkeren van je auto aan de rand van een druk stadscentrum, waarna je met behulp van je step soepeltjes het laatste stukje naar je werkplek aflegt.

Oog op de toekomst

Naar verluidt zullen toekomstige elektrische Hyundai- en Kia-auto’s van een speciaal compartiment worden voorzien waarin je de opvouwbare step gemakkelijk kwijt kunt. Dat compartiment beschikt dan ook meteen over een stroomaansluiting, zodat je tijdens het autorijden meteen de mogelijkheid krijgt om de accu van je e-step weer volledig op te laden en de auto en de step een logische twee-eenheid vormen. Wanneer Hyundai deze e-step ook echt op de markt gaat brengen is op dit moment nog onbekend.

Logo