Het grootste e-step platform van NL & BE ✓ Alle lokale wet- en regelgeving op een rij ✓ Uitgebreide reviews en handige prijsvergelijkers ✓

Met je e-step door de regen: kan dat?

Nederland en België zijn prachtige landen. Maar eerlijk is eerlijk, het klimaat laat soms wat te wensen over. Hoewel jij het liefst elke dag steppend door de zon gaat, denkt het weer daar vaak anders over.

Wat vindt een elektrische step van deze regen? Gaat dit samen, of kun je op regenachtige dagen toch maar beter de fiets of bus pakken?

Allereerst: hoe veilig is het?

Hoe veilig het is om met je elektrische step door regenweer te rijden, is hoofdzakelijk afhankelijk van drie zaken:

  • De grootte van de band. De gemiddelde e-step heeft 8.5” banden. Stevig genoeg om over een flinke kiezel te rijden, maar niet om een halve baksteen te trotseren. Hoe groter de band is, des te stabieler de step op de weg ligt. Ook met regen.
  • Het type band. Hier kunnen we een onderscheid maken tussen e-steps met luchtbanden en massieve banden. Bij een nat wegdek heb je qua grip meer baat bij luchtbanden.
  • Het bandenprofiel. Als derde is het profiel van de band essentieel voor een goede wegligging op een nat wegdek. Over het algemeen hebben producenten van e-steps in het hogere prijssegment (of off-road e-steps) hier extra aandacht aan besteedt.

Afgezien van de wegligging is het raadzaam om jezelf goed zichtbaar te maken tijdens een flinke regenbui. Let dus ook op de aanwezigheid van (led)verlichting bij de aankoop van een nieuwe elektrische step.

Is een elektrische step altijd waterdicht?

Hoewel veel elektrische steps het kenmerk ‘waterproof’ hebben, zijn deze nooit 100% waterdicht. Denk bijvoorbeeld aan de batterijpoort of display, waar een flinke regenbui voor vochtproblemen kan zorgen.

De waterdichtheid van een elektrische step wordt uitgedrukt in een IP klasse en bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer (tussen de 0 en 6) staat voor de bescherming tegen stroomgeleidende onderdelen en het binnendringen van stof. Het tweede cijfer (tussen de 0 en 8) staat voor de waterdichtheid.

Met deze informatie zijn de volgende klassen te onderscheiden:

IP klasseBetekenis
IP 23Regenwaterdicht
IP 44Spatwaterdicht
IP 54Bestand tegen een plensbui en stofdicht
IP 55Spuitwaterdicht
IP 65Bestand tegen waterstralen en stofdicht
IP 66Waterdicht en stofbestendig
IP 67Waterdicht en stofdicht
IP 68Drukwaterdicht en stofdicht

Een flinke regenbui zal niet bij de eerste beste keer direct voor problemen zorgen. Rijd je dagelijks door een flinke stortbui en pak je hierbij ook de nodige plassen mee, dan kan dit een kortere levensduur van je e-step betekenen. En dat wil je natuurlijk niet.

Welke elektrische step kan goed tegen regen?

Een elektrische step in het hogere prijssegment is doorgaans beter tegen water bestand dan de echte prijsknallers. Van de volgende drie e-steps is bekend dat deze in bepaalde mate tegen regen en water kunnen:

1. Segway Ninebot Max G30

Ninebot Max G30 elektrische step
De Ninebot Max G30 heeft een IP klasse van 54. Dit betekent dat deze e-step tegen een plensbui bestand en stofdicht is. Segway Ninebot, de producent van deze e-step, voegt hieraan toe dat je met de Max ook door een plas water kunt rijden.

2. Xiaomi Pro 2

xiaomi m365 pro 2

De Xiaomi Pro 2 heeft net als de Ninebot Max een IP klasse van 54 en kan hiermee een plensbui doorstaan. Xiaomi voegt hieraan toe dat veelvuldige blootstelling aan water echter wel voor schade aan de step kan zorgen.

3. Ninebot ES4

segway ninebot es4 e-steps
De Ninebot ES4 is bestand tegen een regenbui. Net als de Ninebot Max G30 heeft deze e-step een IP klasse van 54, waarmee de ES4 tegen een plensbui kan en stofdicht is. Segway Ninebot, voegt hieraan toe dat je met de ES4 ook door een plas water kunt rijden.

Betekent dit dat de niet-genoemde elektrische steps niet of slecht tegen water kunnen? Zeker niet. Controleer wel vóór je de regen trotseert in welke mate jouw e-step tegen water kan.

Meer e-steps bekijken?
Bekijk ons overzicht met de beste e-steps van dit moment. Hulp nodig bij je keuze? Ontdek in 4 vragen de geschikte step met onze Keuzehulp.

Logo