Controleer deze 7 onderdelen van je e-step voordat je gaat rijden

Voordat je met je e-step gaat rijden wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je een veilige rit tegemoet gaat. Net als bij een e-bike is het aan te raden om je tweewieler regelmatig van onderhoud te voorzien.

Naast de geplande onderhoudsbeurten is het verstandig om vóór iedere rit enkele onderdelen te controleren. We geven je 7 voorbeelden van onderhoudsgevoelige onderdelen om in de gaten te houden.

De banden

Ninebot-Max-G30-voorband

Het is belangrijk om de banden regelmatig te controleren op tekenen van slijtage. De meeste e-steps voor volwassenen hebben profieldiepte-indicatoren. Zo kun je snel zien of het tijd is voor vervanging. 

Beschikt je step over luchtbanden? Zorg er dan voor dat ze tot de juiste bar/PSI zijn opgepompt. De juiste bandenspanning verbetert niet alleen de controle over je step, maar vergroot ook de actieradius.

Lees ook: Zó bepaal je de juiste bandenspanning van een e-step

De stuurpen en het vouwmechanisme

Een beschadigde stuurpen of klapmechanisme kan duiden op een beschadigde step. Controleer deze dus voor elke rit. 

Als je schade ziet, laat deze dan repareren door een professional vóór je volgende rit. Onthoud: kleine schade kan tot grote problemen leiden als dit niet gerepareerd wordt. 

De remmen

Het is eigenlijk overbodig om te benoemen dat goed werkende remmen een van de belangrijkste onderdelen zijn van je e-step. We kunnen hierbij vijf verschillende remsystemen onderscheiden:

  1. Schijfremmen
  2. Trommelremmen
  3. Voetremmen
  4. Regeneratieve remmen
  5. Elektronische remmen

In het geval van elektronische remmen is het niet altijd aan de buitenkant zichtbaar of deze goed functioneren of niet. Controleer dit daarom altijd voordat je op je tweewieler stapt.

Lees ook: De verschillende e-step remsystemen

De remlichten

Remlichten zijn de laatste jaren een vast onderdeel van de meeste e-steps geworden. Om er zeker van te zijn dat andere weggebruikers zien wanneer je remt, dien je altijd de remlichten van je step te controleren voordat je gaat rijden.

Ga je in het donker rijden? Controleer dan ook de voor- en achterlichten.

Lees ook: Op weg in het donker? Deze e-steps hebben verlichting

De vering

zero 9 vering 3

Met een off road e-step kun je ritten maken over onverhard terrein. Deze vering bevindt zich vaak in de voorvork en boven het achterwiel.

Beschikt jouw e-step over vering, controleer dan voor je off road rit of de vering nog naar behoren werkt. Als er iets los lijkt te zitten; laat het dan repareren voordat je weer gaat rijden.

Lees ook: Elektrische steps voor off road gebruik

De batterij

Maak er een gewoonte van om je elektrische step (net als je smartphone) aan het einde van de dag op te laden. Niet ter bevordering van de levensduur van de accu, maar voor de dagelijkse prestaties. 

De snelheid van je e-step kan namelijk achteruit gaan wanneer de accu niet volledig opgeladen is.

Lees ook: 5 Tips voor het onderhoud van een E-step accu

Vergrendelingsclip

Een plooibare step beschikt over een scharnier op de stuurpen, waarmee je het stuur naar achter kunt klappen. Bij de meeste modellen vergrendeld het stuur hiermee op het achterwiel. Zo kun je de step compact opbergen, aan de stuurpen meetillen en overal mee naartoe nemen.

Klap je de step weer uit voor de volgende rit, controleer dan of het scharnier weer goed vergrendeld is. Dit voorkomt dat je stuur tijdens het rijden naar achteren klapt.

Logo