Meer dan 360.000 deelsteps beschikbaar in Europa

De Europese straten tellen inmiddels meer dan 360.000 beschikbare deelsteps.

Dit is een van de conclusies van het internationale micromobiliteitsplatform ZAG, na onderzoek naar alle deepstepaanbieders in Europa.

Beschikbaar in 26 landen

Het onderzoek bevestigt dat de deelstep inmiddels in 26 Europese landen te vinden is. De beschikbaarheid beperkt zich niet alleen tot de grootste Europese hoofdsteden.

Zo is TIER onder andere te vinden in Trondheim en heeft Bolt haar deelsteps beschikbaar gesteld in het Oekraïense Odessa.

De vijf grootste aanbieders

ZAG heeft in haar onderzoek gekeken naar de grootste Europese aanbieders, evenals aanbieders uit één land met een groot landelijk marktaandeel. De grootste aanbieders in Europa zijn:

  1. TIER (75.000 e-steps)
  2. VOI (65.000 e-steps)
  3. Lime (63.000 e-steps)
  4. Bird (47.000 e-steps)
  5. Bolt (42.000 e-steps)

*Alle cijfers zijn gemodelleerde schattingen door ZAG en kunnen in werkelijkheid verschillen.

TIER is met 115 verschillende locaties ook de grootste aanbieder als het aankomt op de spreiding van de deelsteps door Europa.

Berlijn en Oslo aan de leiding

Berlijn en Oslo zijn de twee grootste steden als het gaat om het aantal beschikbare deelsteps in Europa.

Beide steden hebben meer dan 20.000 eenheden van verschillende aanbieders op de straten staan. Stockholm, Frankfurt en Rome ronden de top vijf af.

Slechts een klein aantal Europese landen stelt momenteel nog geen deelsteps beschikbaar, waaronder Ierland en Nederland.

Zoomen we specifiek in op de Europese Unie, dan kunnen we het volgende plaatje schetsen:

elektrische-step-beleid-EU
> Klik om te vergroten

Hoewel de e-step in Nederland nog niet is toegestaan, is er op 13 juli jl. een nieuw beleidskader voor de elektrische step gepubliceerd. Deze zal naar verwachting per 1-1-2023 ingaan.

In dit kader krijgt de e-step een nieuwe voertuigcategorie, met eigen verkeersregels en voertuigeisen.

De RDW wordt hierbij aangewezen als onafhankelijke keuringsinstantie en zal e-steps beoordelen op geschiktheid voor toegang tot de openbare weg.

Lees ook: Dit is het nieuwe beleidskader voor elektrische steps

Regelgeving in nederland
Woon je in Nederland en kun je niet wachten op het nieuwe beleidskader, bekijk dan alle RDW-gekeurde elektrische steppen.

Logo