In gesprek met Citysteps over de lancering in Waalwijk

Voor Nederlandse e-step fans is er weer een sprankje hoop. De eerste deelsteps hebben hun wielen in Nederland aan de grond gezet. Het bedrijf Citysteps heeft sinds februari 2021 tachtig deelsteps in de gemeente Waalwijk beschikbaar gesteld.

Na de pilot die vorig jaar in Roermond werd gedraaid, is Waalwijk de eerste stad waar deelsteps voor particulier en zakelijk gebruik beschikbaar zijn. We spraken Mike Meeusen (directeur en mede-eigenaar van Citysteps) over de lancering.

1. Jullie zijn met Citysteps het eerste bedrijf in Nederland die de elektrische deelstep legaal beschikbaar stelt. Gefeliciteerd! Wat was voor jullie de grootste uitdaging bij de introductie van Citysteps en waarom is het jullie wél gelukt?

“De grootste uitdaging welke wij als Citysteps ondervonden was het vinden van een step welke toegelaten is op de Nederlandse wegen. Er zijn namelijk maar een paar elektrische steps goedgekeurd voor gebruik in Nederland, en deze zijn zeker niet allemaal geschikt voor het deelvervoer.

Het is ons uiteindelijk gelukt door middel van een Nederlandse leverancier waarmee wij warm contact onderhouden en zo dus snel kunnen schakelen.”

Bekijk alle e-step regels en geschikte elektrische steps voor de openbare weg in Nederland.

2. Er zijn in het verleden regelmatig kritische geluiden geweest rondom de duurzaamheid van de deelstep. Wat is de verwachte levensduur van een Citystep en hoe denken jullie de duurzaamheid te waarborgen?

“De verwachte levensduur van onze Citystep is een aantal jaar, met her en der wat kleine reparaties. Wij zijn ons ervan bewust dat deze kritische geluiden er zijn. Deze zijn echter op buitenlandse partijen gericht, welke werken met het ‘free floating’ concept.

Deze elektrische steps mogen overal geplaatst worden, wat zorgt voor vandalisme en schade. Hierdoor gaat een deelstep in Parijs bijvoorbeeld maar zo’n 30 dagen mee. Door middel van beschermkappen en het waarborgen van vaste stallingsplaatsen met docking systemen, waarborgen wij de duurzaamheid van onze elektrische steps.”

3. Met de docking stations bieden jullie zowel een oplossing voor het parkeren en het opladen van een step. Hoeveel kilometer kan een Citystep gemiddeld rijden voordat deze opgeladen moet worden?

citysteps-waalwijk-docking-stations

“De Citysteps kunnen op een volle accu 50 tot 60 kilometer afleggen, dit is dus altijd ruim voldoende voor de gewenste afstanden. De docking stations en de app geven het accupercentage en de actieradius weer, om ervoor te zorgen dat een gebruiker altijd de gewenste afstand kan afleggen.”

4. Met de belangstelling voor de elektrische step in Nederland, zijn er vast meer mensen die Citysteps graag in hun stad verwelkomen. Als je uit alle steden in Nederland mocht kiezen; waar zou je dan je volgende rit met een Citystep maken?

“Ik heb zelf niet echt een specifieke stad in gedachten. Persoonlijk lijkt het mij als Brabander wel heel leuk om in de komende jaren van stad naar stad door heel Brabant te kunnen steppen!” 

Over citysteps
Citysteps is een jong bedrijf gevestigd in Breda. Het idee voor een duurzame deelstep werd bedacht tijdens een reis naar het Spaanse Valencia. Na verschillende pilots kreeg Waalwijk de primeur om de eerste Nederlandse stad met deelsteps te worden. Vanaf 17 februari is de step voor iedereen te gebruiken. Sinds 17 februari 2020 kan iedereen de app voor Apple of Android downloaden.

Logo